13| Další zážitky z Jadranu ... část 2.

     Poslední roky k moři létáme, spíme v hotelových komplexech, kde vám každý den ustelou postel, za drobný bakšiš zformují osušky do roztodivných tvarů, vymění ručníky, uklidí pokoj a složí i pyžamo. Tak tady drobné ušetříme!!!

       Jsme na pláži! Přesněji - jsme na pobřeží. To je tvořeno nepřístupnými skalisky nebo hezoučkými mini zátokami, jenže už obsazenými těmi účastníky, kteří zde nejsou poprvé ... a ví, jak to tu chodí. A chodí to tu tak, že kdo pozdě chodí - sám sobě škodí. Proč? Protože tu jsou volné jen příkré, kamenité břehy. Na jednom z nich rozkládáme svá lehátka, nafukujeme plavací ptákoviny, stavím polostan a ... obouvám si boty. Stop! Přesněji řečeno: chci si obout, zde nutné, "vodní boty". Leč úmysl je jasný, leč zůstává nenaplněn.

     "Zlato, jaké číslo bot jsi mi to vlastně koupila?"

     "No, přece 41, jako vždy, proč?"

     "Protože se do nich nevejdu ani náhodou. Myslíš snad, že by to mohlo být tím, že už roky mám čtyřicetdvojky?"

     "Čtyřicet jedna máš, tím jsem si jista."

     "No, dobrá, máš zřejmě pravdu, ale faktem je, že se do nich nevejdu."

     "Ale vejdeš, máš jen nateklé nohy! Trochu se snaž!"

     Poslouchám a snažím se. Zatínám zuby a proklínám všechny Vietnamce s jejich blbým číslováním. Nakonec si přece jen malé boty narvu na velké nohy a ... vstupuji do vytouženého moře. Radim mi tvrdil, že v září je moře krásně prohřáté. Netušil jsem, že je otužilec! Nebo blázen .. Takovou ledárnu jsem zažil naposled v minulém století u Baltu! Pokud se jeden odváží ponořit do vln, může konstatovat následující: voda je mimořádně čistá, osvěžující, díky vyšší slanosti sice odporná, ale výrazně mé tělo nadnášející.

     Podstatné je, že i po sezoně zůstává otevřen beach bar - sice s omezeným sortimentem, ale pivo, kafe a stín tu mají - takže jo, přežít tu týden zřejmě lze. Zvlášť, když v "řidičském penzionu" je k dispozici točené pivo nonstop a za poloviční cenu! Život je príma. Bohužel jen do doby, než se do "čepu" vřítí opravdu vytočená (a toto přídavné jméno používám jen proto, že v kodexu blogera stojí, že není vhodné používat sprostá slova) Karolína, kterážto už prý půl hodiny kmitá mezi cestou u pláže a horním penzionem, hledajíc mne, respektive v mé levé kapse uložené klíče od pokojů.

     Pokud vynechám její přímou řeč (opět s odkazem na kodex) a shrnu jen to publikovatelné: zbude už jen jedno slovo: nezodpovědný!

     Ano, upřímně doznávám, že u chlazeného piva a na stole otevřeného notebooku (jsem opravdu závislák - opravdu bylo nutné mi zakládat blog?) jsem zapomněl na čas, rodinu i povinnosti. A tak se sháním po hrstce popela - a upřímně se kaji. Teda, co mi dech stačí, jenžto výšlap k našemu penzionu v kopci je vskutku úctyhodným výkonem!

     Nakonec, po chutné večeři v jediné otevřené restauraci a třetímu, doufám dnes poslednímu výstupu na pokoje - znaveni cestou, mořem, sluncem a proč to nepřiznat i alkoholem - není již sil ani nálady na rozepře. Takže ještě stopečku slivovice na dobrou noc, pár balkónových fotek s neviditelným mořem v pozadí a hajdy na kutě.

     "Jéé, ty máš ale fajnou postel," hlásí Karolína a hupne na mé rozložené lehátko - vzor Ikea, které si hodlám později vytáhnout na balkon. To neměla dělat. Středové nožky se rozjíždí a Kara se s rachotem řítí na plouvoucí, tedy značně rezonující podlahu. Kravál ještě násobí voláním o pomoc!

     "Neřvi a vstaň! Vzbudíš Káču, mamku a možná i domácí, kteří (v domnění, že ti jde o život)  zalarmují policii a vojsko včetně námořnictva." Ano, tak první část mého proroctví se už naplňuje - rozespalá Káťa stojí mezi dveřmi a natahuje k pláči.

     "Víte co, mazlíci? Plavte už spát, já si tu postel určitě spravím i bez vaší pomoci." To jsem si opravdu myslel. Jenže jsem se přecenil - chybějící zarážky dobrým slovem, ba ani úsměvem nenahradíš. A tak přichází na řadu prádelní šňůra, nohy lůžka prostě svážu. A budu doufat, že mé uzle, kdysi v Pionýru naučené, udrží můj metrák... První den na Jadranu máme víceméně zdárně za sebou.  Tak dobrou!

 

 

 

Autor: Milan Vít | úterý 3.9.2013 22:35 | karma článku: 14,65 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?