11 / Ještě jednou o 206 (nevážně)

Každý se snaží vykreslit své město v tom nejlepší světle a těžce nese negativní hodnocení 'nezávislých' odborníků. Také já jsem podlehl pokušení interpretovat objektivní výsledky ankety ‚Obce v datech‘ poněkud zkresleně.

Sypu si popel na hlavu a zkusím pokus o 2. pokus:

Infra: není třeba nám stavět obchvaty, neboť město leží stranou všech potencionálních cílů, takže si vystačíme s průchvatem, původně 4 pruhovou komunikací (nyní úzký dvoupruh durch městem). V celé délce (3 km) je prošpikována 14 přechody, pěti rondly a 1 radarem.  Tím se doprava přes den výrazně zpomalila a ve špičce zastavila úplně. A že k nám nevedou koleje? Vedou, ale cesta na uhlí není moc pohodlná, takže nám mohou být ukradené. Což některé už jsou. Ostatně autobusy jezdí furt – jenom mi je záhadou, proč vždy v opačném směru, než stojím já.

Ekologie: každý druhý tu má auto a čtvrt parkovacího místa. Proto platí pravidlo, kdo zaparkoval, nevyjíždí – a neznečišťuje tak vzduch. 5 let se přemýšlelo, co s ‚ďurou‘ před výborem (původní idea byla: parking pod náměstím). Zvažovalo se i koupaliště, ale hlučící děcka by rušila úředníky při výkonu. Nakonec překvapivě vyhrála idea náměstí a podzemních garáží. Do konce roku bude vše hotovo, jenom se neví, do kterého.

Sport a spolkový život: nabídka sportů je nezměrná. V každé restauraci (poměr pohostinství a škol je striktně dodržován v poměru 2 : 1) už visí velkoplošná televize s rozsáhlou nabídkou sportovních programů. Celé rodiny chodí fandit, najíst se, posedět s přáteli, čímž podporují místní gastro podnikatele ... a v kolektivu zapomínají na problémy dnešní doby (nezaměstnanost, covid, děti, chybějící nádraží a podobně).

Kultura: geniální tah konšelů! Premiérové dolby kino s unikátním architektonickým řešením zavěšené střechy bylo zrušeno a vytvořeno kino nové, v divadelním  sále rekonstruovaného kultůráku. Osobně jsem se včera přesvědčil, že projekt je úspěšný. 12 diváků bylo personálu (2 pokladní, holčina kontrolující bezinfekčnost, paní v bufetu a minimálně jeden promítač) plnohodnotným soupeřem.

Zdravotnictví: že zrušili nemocnici? Snad zastupitelé vědí, proč tak činí. Nemocnice byla stavbou desetiletí, výstavba trvala ještě déle. Po 20 letech ji zminiaturizovali (například z osmi pokojů interny zůstaly 4), polovinu budovy přeměnili na LDN. Z té pak vytvořili startovací byty … jakože pro ty, co prochlastaj dávky a nemaj na nájem. Vše pro mladé... A navíc je tu záruka mobility. Co to je? Bianco slib, že pacoše (třeba mne) odveze sanitka (mercedes, no neber to) v případě potřeby do některé z okolních nemocnic. Zdravotní péče tak zůstala zachována, jen nesmí pacient zemřít během převozu. Jak potom zpět domů? Autobusem, vlaky nemáme. Naštěstí jezdí co chvíli, bohužel většinou v opačném směru. 

A tak tu žijem … na  tom 206. místě v zemi. Něco se povedlo, něco dokur...., něco spadlo a mnoho plánů odvál čas. Ale žiju tu rád. Nová výhoda, co v Říčanech (místo pro život č. 1) nemají: u sousedů v Polsku dočasně zrušili DPH na potraviny a snížili daň u benzínu, možná i nafty. Zase je důvod vyrazit s mamou na výlet. Pa, witamy w 206 i okolicach! (= ahoj, vítejte v 206 a okolí). Na fotce 'ďura' před úřadem. 

Autor: Milan Vít | středa 9.2.2022 7:00 | karma článku: 8,66 | přečteno: 96x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Prodej bytu 2+1 67 m2
Prodej bytu 2+1 67 m2

Palackého třída, Pardubice - Zelené Předměstí
3 965 000 Kč

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?