109| Piškvorek příběh - II.

Stejný nadpis, stejná fotka, stejná hra - a přece jiný příběh, jiné město, jiná žena... Jen konec je stejný ... a zase ne moc dobrý. Nevím, proč se mi nedaří končit "happyendem"?

Čas se dnes neskutečně vleče … ještě hodinu, než budu moci zavřít. Koncem listopadu už tržby rapidně klesají, lidé kupují vánoční dárky v jiném sortimentu, než je železářství. A to je dnes teprve čtvrtek! Nevím, co se se mnou děje – poslední dobou jsem nějaká bez ‚šťávy‘. Všude na mě útočí vánoční reklamy, vánoční výzdoba a vánoční zboží. Jen příroda se letos zřejmě definitivně odmítla podrobit diktátu komerce a rozhodla se svátky ignorovat – teploměr ukazuje plus 15 stupňů! Nejraději bych udělala to samé. Což o to ... já muže ani děti nemám ... jenže co by na to řekla bráchova rodinka a naši… Ne, to by nešlo, musím se hecnout, vánoce budou – komerce letos ještě zvítězí!

Konečně jdu domů, v plánu nemám nic. K večeři dorazím bramboračku (mám ji dobrou, ale 3. den už to není ono) a těším se na pohárek vína. Pouštím si, po delší době počítač… Noviny číst nebudu, v poště nic nemám … co bych tak? Jo, mohla bych si zahrát piškvorky. Třeba se tam najde někdo, s kým se dá rozumně pokecat.

Ne, nemám štěstí: 5 her = 5 proher, poslední dvě s nějakým arogantem, porazil mě už 2x a dává si dost záležet na tom, abych pochopila, že mu to nedá žádnou práci. Což musí hrát furt naplno? Nehrajem přece ligu. 3:0! Tak to frajírkovi, něco napíšu. Co to má za nick? Johny-Heinz?! Johny, to je beztak Honza a Heinz – kečup, ne? Nejspíš ho má místo mozku!

Píšu: „Hele kečupe, radost ze hry ti nic neříká? Musíš drtit soupeře za každou cenu? Jsi snad úchyl?“ tak jsem mu to dala, magorovi. Asi se odpojím, jeho odpověď bude nejspíš stejně hnusná jako jeho hra. Pane Bože, ať už je po vánocích.

„Ahoj vzteklá kytko! Jo, jsem divnej, jsem možná i trochu blázen, snad mimozemšťan, ale nejsem ani úchylný ani brutální. Prostě mi padla karta, s předchozím soupeřem jsem zas já 5x prohrál. Nechceš-li hrát, můžeme si klidně povídat?“

Tak to je zrada, píše úplně normálně … a dokonce jsem vyhrála – 1 : 4!!! Nebo mě nechal vyhrát? Nevadí, udělal mi radost. Jo, mohu zkusit s ním pokecat!

Tý brďo! Tak jsme prokecali bezmála 3 hodiny. To je můj rekord. Půl 11, to budu zítra za pultem moc pěkně vypadat! On je zvyklý ponocovat, dělá hlavně noční. V noci píše a ve dne prý také. Netuším, kdy teda spí? Asi kecá, ale píše se s ním pěkně, přesně to jsem potřebovala! Oddychnout si.

3 dny poté: tak to je fofr! Přála jsem si kámoše na pokec, to sedí, ale byla mi poslána „verbální bomba“! Mluví, mluví – teda samozřejmě píše 2x denně, je mu jedno o čem, dokáže psát snad o čemkoli. Co to znamená? Nevím, neřeším to, ale už se těším na vánoce, napeču i cukroví!

14 dní nenapsal? Proč? Nic nevím. Já mu psát nebudu. Ostatně, co mi je po něm. Vlastně mě vůbec nezajímá, mluvka. Přece jsem si nemyslela, že by z toho mohlo něco být! Vždyť je z druhého konce země! Je mi ukradenej! Jenže… proč tedy 3x denně kontroluji poštu?

Včera napsal!!! Neutrálně, jako by se nic nestalo. A stalo se snad? Řešil a možná už vyřešil své citové problémy. Rozešel se s ní. Prý. Těžko říci, zda definitivně. Důležité je, že opět píše … zase mám pocit, že je vše v pořádku. Vánoce mohou začít.

Svět není spravedlivý, ostatně to není novinka. Já jsem v pohodě, doma vymalováno, stará stěna vyhozena, nová objednána, dovezena mohutná vánoční jedle, vyzdoben i obchod plus 2x denně dopis od Heinze – ne, jmenuje se Michal! Už o něm vím snad všechno – poví i to, co neví. Docela ho štve, že o mně neví všechno on! Ale dávám si bacha, zná jen mé jméno a ví o krámu kdesi ve městě. Víc nechci prozradit. Měl tendenci v lednu za mnou přijet, tvrdí, že je blázen – co kdyby fakt přijel? Na to je dost času!

Vánoce i Silvestra jsem si užila. Kečup moc ne, buď byl v práci, nebo psal nebo spal. Pokoušel se ze mne vydolovat číslo mobilu, poslal mi i svoje – ale já jsem tvrdá, mám špatné zkušenosti se známostmi po internetu (z doslechu, samozřejmě). Frekvence mailů stoupla na 3x denně… občas přidá i malou básničku. To mi stačí - víc zatím nechci. On by evidentně chtěl, naštěstí dělící nás vzdálenost je pro mě dobrou ochranou.

NENÍ!!! On je fakt blázen. V hlavě má cokoliv, jenom ne mozek. Pravděpodobnější je ten kečup! Co se stalo? To, před čím mě varoval: že je tvrdohlavý, urputný, že jedná podle okamžitého impulsu, že se nedovede ovládat, vyhodnotit svůj nápad a jeho realizaci! Odpoledne jsem s bráchou v obchodě, odbila třetí, když se otevřou dveře a vchází černě oděný muž v kšiltovce. Zdejší není, v životě jsem ho neviděla, ale jeho tvář je mi povědomá … Jde ke mně, dívá se na mě pronikavě. Ano tento chlapík si nejde koupit ani hmoždinky, ani vrtáky, mám tušení, že je to…

„Dobrý den mladá paní, potřeboval bych poradit. Hledám ve městě kamarádku, blondýnku, jmenuje se Jitka a vede železářský kvelb...

A JE TO TADY! Kečup Michal přijel, viděl, našel a ...? Zvítězil! Ještě o tom sice neví, ale už je v cíli. Takže to dokázal! Kruci, proč jsem nezměnila město a když už jsem se cpala do krámu, proč ne třeba do zeleniny? Cosi koktám, ale už je to stejně jedno, dívá se na mne a usmívá se … už vím, že ví! A jeho další slova mi dávají za pravdu …

„No, nemusíte mi odpovídat, ale mám velmi silný pocit, že už není třeba hledat dál. Tenhle obchod sice není typické železářství, ale je tu čisto, útulno - líbí se mi tu a myslím, že jsem tu našel i svojí protihráčku, co Jituško?“

Hmm, co na to říct? Mlčím, od vedlejšího pultu na mne zírá brácha – nad hlavou mu vidím  půlmetrové otazníky – a já nevím, co mám říct, jak reagovat? Jen stojím, neschopna mu vynadat, pozdravit se s ním, přivítat ho. Kouká na mne a vypadá, že pochopil. Jakoby už tu situaci zažil. Zažil, vím to, vyprávěl mi to. Zřejmě mi chtěl udělat radost, ale ne, takhle jsem si naše setkání opravdu nepředstavovala. Co teď? Měla bych něco říct, ale co?   

Po hodině odjel! Měl sice jiné představy, chtěl jít se mnou na večeři … ale ne, to opravdu nešlo. Jo, nakonec jsem mu řekla, že se nezlobím, ale víc čekat nemohl. Nemohl?  Ale mohl. Mohla jsem mu udělat aspoň kafe, dovezl si buchtu. I pár dárečků, pro mne blbá situace – jenže to on si vůbec neuvědomoval. Vypadá, že dává rád. On je snad fakt z jiné planety!.

Jedno mu musím nechat. Hned zkraje mě varoval, že je blázen – tedy spíš, že jedná a myslí jinak. Nevěřila jsem mu. Už mu věřím! Ale co bude dál? Nevím! Prý o mně napsal povídku, tak jsem zvědavá na jeho pohled. Nebo na můj pohled viděný jeho očima. To je blbost, ne? Za 5 minut je pět hodin. Jdu zavřít krám. Za hodinu budu doma. Už teď vím, že první, co udělám ... přijmu poštu. No, chci si přece přečíst tu povídku, ne?     

                                        

Autor: Milan Vít | sobota 21.1.2017 6:00 | karma článku: 13,20 | přečteno: 207x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 356x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?