Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dojemná obava teplárníků o naše peněženky

Energetická efektivita přesměrovává peníze spotřebitelů z vysokých plateb za energii do investic do energeticky úsporných technologií. To se pochopitelně velkým hráčům v energetice nelíbí.

Evropská komise představila návrh cíle pro zvýšení energetické účinnosti. Do roku 2030 plánuje zvýšit energetickou účinnost o 30% oproti roku 2007. To je o asi 3% víc než hodnota, která tak jak tak bude nutná pro dosažení dalších dvou cílů klimaticko-energetického balíčku pro rok 2030 (snížení emisí CO2 o 40% a podíl OZE na spotřebě energií 27%).
Teplárenské sdružení reagovalo prohlášením, ve kterém mimo jiné vyjadřuje obavu ze zvýšeného zatížení spotřebitelů. Jenže když si podrobněji pročtete výsledky zmíněné dopadové studie, tak zjistíte že argumenty teplárníků jsou zavádějící. Dopady na HDP a zaměstnanost jsou sice pro porovnávané metodiky výpočtu různé, ale v průměru jsou v plusových číslech a se stoupajícím cílem stoupají. To všek jsou však jen přesné výpočty s nepřesnými čísly a předpovědmi. Co je však podle mě důležitější, jsou argumenty Ondřeje Šrámka (Knauf Insulation) který ve svém komentáři argumenty teplárníků též odmítá a uvádí dva zásadní důvody proč podporovat transfer investic od zdrojů energie k energetické efektivitě. Zkráceně:

"Za prvé, energetické úspory nesou kromě okamžitého ekonomického efektu také řadu vedlejších benefitů, které není tak snadné vyčíslit, na což sama Komise ve svých materiálech sice opakovaně upozorňuje, ale pak je v podstatě ignoruje: energetická bezpečnost (!), lokální charakter energeticky efektivních investic, podpora inovací a technologického rozvoje, tvorba pracovních míst, multiplikační efekt pro ekonomiku podporující růst, environmentální benefity (snížení globálního, ale zejména lokálního znečištění).....
Za druhé, sektor energetické efektivity je na rozdíl od energetiky přirozeně vysoce kompetitivní prostředí (stovky a tisíce firem všech velikostí od nadnárodních skupin po lokální živnostníky). Energetici si často stěžují, že legislativa podporující energetickou efektivitu „narušuje trh“, ale jaksi opomíjejí dodat, že v energetice nikdy žádný volný trh neexistoval a vždy se jednalo o prostředí vysoce regulované, protože přirozeně monopolní, či oligopolní. Tzv. „liberalizace energetiky“ a opatření jako je unbundling jsou sice žádoucí snahy tento pokřivený trh alespoň částečně narovnat, ale přes svůj název jsou to zásahy tvrdě regulační. Ekonomicky větší smysl dává spíše přesměrovat aktivitu z odvětví nekonkurenčního (energetiky) do odvětví vysoce konkurenčního (energetické efektivity).“

K tomu dodávám, že přestože jsou v státní energetické koncepci již mnoho let krásné věty o prioritě energetických úspor, realita je pak jiná. V Česku je dosud zatepleno sotva polovina panelových bytů, asi čtvrtina ostatních bytových domů a necelá pětina rodinných domů, takže lze stěží mluvit o nějakém přemrštěném tempu úsporných opatření.

Snaha tepláren brzdit tempo úspor energie není překvapivá, teplárny to nemají lehké. Technologický vývoj nabízí stále více možností, jak si zajistit teplo a teplou vodu bez závislosti na dodavateli z centrálního zdroje, zejména tepelná čerpadla, případně rychle se rozvíjející mikrokogenerace a začíná se postupně prosazovat fotovoltaický ohřev vody. Spolu s postupně prováděným zateplováním a přechodem na "pasivní" standard budov od roku 2020 bude trvale klesat spotřeba tepla. Jde o začarovaný kruh, kdy klesající odběr tepla vede k dalšímu zvyšování ceny tepla a dalšímu šetření či odpojování spotřebitelů.

Teplárenství však má pořád budoucnost, i když zajištění konkurenceschopnosti bude často vyžadovat radikální řešení - redukci či decentralizaci současných tepelných sítí, postupnou aplikaci moderních technologií (např. ORC, tepelná čerpadla, trigenerace), či třeba maximalizaci poskytování podpůrných služeb s využitím akumulačních systémů tepla. Čím dřív teplárny pochopí, že budoucnost si nezajistí stěžováním na údajně přehnané cíle Evropské unie, tím lépe pro ně i odběratele tepla.

Autor: Milan Šimoník | úterý 5.8.2014 20:06 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1282x
  • Další články autora

Milan Šimoník

Dialog o nízkouhlíkové energetice

V letošním roce proběhlo v rámci mezinárodního projektu R&Ddialogue několik seminářů a diskusí. Postupně se rozplývají mýty, že téměř za vše špatné v energetice mohou OZE.

19.10.2015 v 20:30 | Karma: 9,00 | Přečteno: 326x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Čezké výjimky

ČEZ z nepochopitelných důvodů nepodléhá kontrolám NKÚ. Nyní dostal speciální výjimku z registru smluv. A taková neprůhledná firma má realizovat stavbu jaderných bloků za stovky miliard a k tomu s garancí státu?

4.10.2015 v 19:30 | Karma: 9,11 | Přečteno: 256x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Bylo vám v létě horko? Ztlumte v zimě topení!

Po letošním létu snad už i největší klimaskeptici připustí, že bychom emise CO2 radši měli omezit. Hodně toho můžeme udělat sami. Inspirací může být rozhovor s legendou českého environmentálního hnutí Ivonnou Gaillyovou.

6.9.2015 v 18:15 | Karma: 9,65 | Přečteno: 472x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Větrné mlýny na každém kopci. A proč ne?

Někomu se větrné elektrárny líbí, podle jiného prý hyzdí krajinu. Stále si taky mnoho lidí myslí, že tam někde daleko v Dukovanech a Temelíně můžeme postavit lepší zdroj a že se bez větrné energetiky můžeme obejít.

3.8.2015 v 19:00 | Karma: 10,12 | Přečteno: 596x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šimoník

Jádro nebo uhlí. A kam se ztratily OZE?

Pokud se nám nebude dařit stavět nové jaderné bloky, vrátíme se ke kutání a pálení uhlí. Tak se dá interpretovat stanovisko pana Mládka, když zachování limitů těžby podmiňuje úspěšným plněním státní energetické koncepce.

17.7.2015 v 19:00 | Karma: 9,12 | Přečteno: 616x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 823x
O světě kolem nás.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky