Čeští politici jsou s podporou Temelína "mimo mísu"

V reakci na včerejší Speciál Martina Veselovského si dovolím citovat M.Šnobra:...Čeští politici jsou v rámci energetiky EU „mimo mísu“. Například jejich většinové „ano“ k rychlé dostavbě Temelína ale bez garancí, za situace, kdy tržní cena elektřiny je více než třikrát nižší než ekonomicky rentabilní úroveň, Česká republika exportuje 17 terawatthodin elektřiny ročně, neroste a díky tlaku EU na úspory a na energetickou účinnost ani neporoste spotřeba, je v dnešní Evropě úsměvné...a další aktuality z energetiky. 

                            NOVINKY (všechny novinky)

Konference IVD: Je elektřina hlavním energetickým zdrojem budoucnosti?
Doporučuji prezentaci pana Bechnika která ukazuje, že elektřina z FV již není "drahá". O nákladech na integraci FV do elektrické sítě se píše v následujícím příspěvku.

Fotovoltaika může pokrýt až 15% evropské spotřeby bez problémů s integrací do sítěAutoři zprávy, vypracované Imperial College v Londýně, analyzovali a kvantifikovalináklady na systémovou integraci fotovoltaiky na 11 klíčových trzích EU. Cílem bylo zjistit, zda je možné instalovat do roku 2030 až 480 GW fotovoltaických elektráren, které by pokryly zhruba 15 % evropské poptávky po elektřině. Zpráva ukazuje, že je to nejen technicky proveditelné, ale že náklady na nezbytná opatření spojená se systémovou integrací jsou poměrně nízké.
E15: Energeticti giganti se spojili, trh s energiemi je podle nich nefunkcni„V průběhu hry nelze měnit pravidla, na která přistoupili všichni velcí investoři do energetiky, jen kvůli krátkodobým politickým důvodům, což se bohužel dnes v rámci Evropské unie děje,“ uvádějí ve společném prohlášení a dodávají: „Spotřebitelé si zaslouží platit férové ceny za elektřinu, jejich měsíční účty by měly co nejvíce kopírovat tržní vývoj“. Mají pravdu, jenže pak je třeba transparentně vyčíslit všechny přímé a nepřímé dotace, které jednotlivé sektory energetiky dostávají a externality, vznikající při výrobě elektřiny, viz níže.

M.Šimoník: Export elektřiny z uhlí dotujeme 20 miliardami ročněOd spuštění Temelína v roce 2002 Česká republika každoročně vyváží kolem 15 TWh a řadí se k největším exportérům elektřiny v Evropě. Jenže za jakou cenu a kdo tento vývoz dotuje? Ze studie Karlovy Univerzity totiž plyne, že při výrobě jedné kWh vznikají externí náklady ve výši srovnatelné a u některých elektráren i vyšší než je cena vyrobené elektřiny.

E15: M.Šnobr - Česká energetika je v rukou Němců"Čeští politici jsou v rámci energetiky EU „mimo mísu“. Například jejich většinové „ano“ k rychlé dostavbě Temelína ale bez garancí, za situace, kdy tržní cena elektřiny je více než třikrát nižší než ekonomicky rentabilní úroveň, Česká republika exportuje 17 terawatthodin elektřiny ročně, neroste a díky tlaku EU na úspory a na energetickou účinnost ani neporoste spotřeba, je v dnešní Evropě úsměvné."

J.Ungerman, I.Švihlíková: Energetika potřebuje národohospodářský pohled“Německá energetická politika však podstatně mění i samotnou strukturu společnosti – i když nikoli hned, ale v budoucnu pravděpodobně ano. Možná si stačí uvědomit, k čemu takový systém rozptýlené výroby energie povede."

 

                       POZVÁNKY (všechny pozvánky)

29.10.2013, Diskusní večer v Sicily: O chytré energii s Karlem Polaneckým
1.11.2013, Calla, České Budějovice: Seminář – Energeticky soběstačné obce
5-6.11.2013, Praha: Fotovoltaické fórum a Energetická konference
8.11.2013, Praha, EDUCON: Změna energetické struktury
13.11.2013, Praha: 6.výroční konference o jaderné energetice

---

Poslední vzkaz Tomáše Hanáka :)

Autor: Milan Šimoník | středa 23.10.2013 18:36 | karma článku: 7,13 | přečteno: 517x