Britům to ještě nikdo neřekl?

Překlad článku z Renewables international.  Soudě podle diskusí na sociálních sítích, německá komunita obnovitelných zdrojů je potěšena oznámením o stavbě nové jaderné elektrárny ve Velké Británii. Náklady jsou nyní, konečně, tak transparentní - a tak vysoké! Ještě nikdo neřekl Britům kolik stojí elektřina z obnovitelných zdrojů?  

 

Nejdříve přehled německých výkupních tarifů(FIT-Feed-in-tariffs) pro elektřinu z větru a fotovoltaiky pro rok 2014 spolu s odhady do budoucna. Ovšem, jsou to odhady, jsou založené na oficiálních publikacích, jako je tento PDF. “Agora” hodnoty jsou na základě studie, kterou jsem komentoval zde.


  

 
 
 
 
 
 
 
Jednoznačně, výkupní ceny, které dostane od roku 2023 nová jaderná elektrárna ve Velké Británii je mnohem vyšší než co stojí elektřina z větru a slunce nyní stojí, a ceny půjdou dolů!

 

Ale neporovnávejme jen budoucnost – Německo má mnoho starých dražších fotovoltaických zdrojů a též vyrábí z biomasy. Průměrná výkupní cena pro všechny obnovitelné zdroje byla v roce 2012  asi 12.1 centů (3 Kč/kWh). Ale tato cena též půjde dolů, ne nahoru. V druhém grafu tedy odhadujeme jak se bude měnit tato průměrná cena. Ovšem, Hinkley bude v provozu od plánovaného roku spuštění 2023 (ne, nebude zpoždění!) po dobu nejméně 35 let, tedy do roku 2058, ale náš graf končí v roce 2040, kdy cena z jádra bude již asi 2x vyšší.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konec překladu.

Doplňující informace (M.Šimoník):

Komentář Nicka Butlera z Financial Times zde.
Náklady na integraci FV do elektrické soustavy jsou diskutovány zde.
Článek nezohledňuje severněji položenou Velkou Británii a tím o cca. 20% nižší intenzitu slunečního záření, pro státy ve střední Evropě však uvedené údaje o FV možno aplikovat. 

A v grafu výše ještě předpokládané náklady na elektřinu v Německu, včetně nákladů na posílení sítí, záložní zdroje, aj. Celá studie zde.

Autor: Milan Šimoník | úterý 22.10.2013 17:43 | karma článku: 8,22 | přečteno: 905x