Vláda rezignovala na testování, od úterka jedeme na dobré slovo

S novými opatřeními platícími od úterý se vláda nemazala a rovnou vyhlásila, že testování už není třeba a děj se vůle Boží.

Od úterka opět rozvolňujeme. Na kulturu bude moci více lidí, obnoví se nějaké ty sporty, ve školách a v zaměstnání nebudou třeba roušky. Budeme si moci zaplavat, v klidu se najíst, a až na pár nezajímavých detailů jako je např. zákaz zpěvu bije do očí jeden konkrétní bod.

K prokázání bezinfekčnosti budou od úterý všude platit všechny druhy testů na koronavirus včetně samotestů nebo čestné prohlášení.

Tímto bodem jednoznačně vítězí pohodlí nad bezpečností. Už samotesty prováděné doma svádějí k různému čachrování, samostatné čestné prohlášení pak už jen totálně otvírá dveře všem, kteří z jakéhokoliv principu nechtějí chránit ani sebe, ani lidi kolem sebe. A vlastně jim za to ani nic nehrozí.

V době, kdy čest neznamená společensky ani ryze prakticky nic, čím bychom se nějak extra zatěžovali, je čestné prohlášení jen kusem papíru bez jakéhokoliv reálného dopadu. Co se stane, když bude kolem sebe mávat čestným prohlášením o tom že je negativní nakažený roznašeč, který třeba jen nevěří, že nějaký vir existuje a na testy zásadně chodit nebude? Co když bude někomu špatně, ale z libovolného z rozmanitých důvodů nebude chtít zůstat doma, když kamarádi pořádají párty nebo zůstat stranou, když je venku tak hezky? Stačí bez jakéhokoliv postihu prohlásit, že jsem vlastně v pořádku a dveře se mi všude otevřou. "No co, já jsem nevěděl že můžu někoho nakazit a myslel jsem si, že jsem okej, tak co po mně chcete?"

Proč se tedy nakonec vůbec namáhat s nějakým opravdovým testováním, které je sice hotové raz dva a každý jej může mít čtyřikrát měsíčně bezplatně, ale člověka vlastně jen otravuje a má stejnou váhu jako papír, na který se stačí podepsat? Nebylo by tedy lepší rovnou testování zrušit a nahradit ho hromadně distribuovanými papíry, které si sami napíšeme a které nám potvrdí, že jsme zdraví a tedy žádným rizikem pro okolí? Proč takto nevyhubit rovnou všechny nemoci? Víte, jak jednoduše bychom se takto mohli zbavit chřipky, rýmy, žloutenky, tuberkulózy, AIDS a dalších nepříjemných jevů? Proč se ale takto nezbavit i depresí, nadváhy, infarktů, rakovin, plochých nohou nebo neštovic? Stačí podepsat čestné prohlášení že je nemáme a nikdy jsme je neměli a budou fuč.     

Je jednoznačně skvělé, že pandemie ustupuje a počet nově nakažených klesá. Je skvělé, že ruku v ruce s tím povolují pravidla, která měla jejímu šíření bránit. Je skvělé, že jsme se poučili a umíme nyní díky testování sledovat, kde vzniká potenciální hrozba a můžeme včas zasáhnout. Ovšem není už moc skvělé, kdy den ze dne stále ještě během posledních bojů zahazujeme zbraně a začínáme místo nich mávat větvičkami a kytičkami.  

Uvidíme. Jsem v tomto trochu skeptik a budu jen rád, když se spletu.

Autor: Milan Řeřicha | pondělí 7.6.2021 20:30 | karma článku: 15,60 | přečteno: 792x