Je rozhodnuto. Místo amerického radaru bude v Česku ruská ponorka

Překvapivá zpráva z diplomatických kruhů - po zastavení jednání o americkém radaru, který měl být postaven ve vojenském prostoru v brdských lesích nedaleko Příbrami, prosákly informace o tom, že Ruská federace v rámci jednání s NATO plánuje umístit na našem území jadernou ponorku. Hovoří se o dvou variantách, Lipenské přehradě a Orlické přehradě.

agentura
"Vždy jsme považovali Českou republiku za strategického vojenského partnera. Věříme, že umístění jaderné ponorky povede k vzájemnému sblížení a větší integraci vojenských sil v Evropě a tedy i její lepší a promyšlenější obraně, než by tomu bylo v případě základen v Polsku a České republice", řekl ruský generál A. K. Kuzněcov na dnešní tiskové konferenci v Moskvě, která byla urychleně svolána poté, co informace pronikly na veřejnost.
V rámci jednání a předběžné smlouvy o umístění, kterou podepsali zástupci dvou nejsilnějších politických stran, se hovoří o jaderné ponorce Kromsk, která je vybavena sedmi raketami s protiraketovými střelami středního doletu a je schopna zastávat stejnou funkci, kterou měla mít základna s protiraketovými střelami v Polsku. "Umístění jaderné ponorky na dno vodní nádrže vyjde levněji než stavba raketové základny a i ostraha je v tomto případě jednodušší, tedy i levnější," prohlásil generál NATO Groeg Schwarz. "Všechny funkce vodní nádrže včetně letního koupání by přitom měly zůstat zachovány, už kvůli kamufláži," uvedl generál.
Jednání o umístění ruské ponorky jsou teprve na začátku, o definitivním umístění se má rozhodnout letos v červnu, tedy až po plánovaných volbách do sněmovny. Nikdo z českých politiků se k záležitosti zatím nevyjádřil.
Z Moskvy zahraniční zpravodaj Lamil Kelímek, agentura JUP

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Řeřicha | úterý 5.1.2010 15:35 | karma článku: 27,04 | přečteno: 2042x