Bravo, šéfe! aneb jaká je nová kniha Zdeňka Pohlreicha

Kniha Bravo, šéfe!, jejímž autorem je známý Zdeněk Pohlreich, se objevila na pultech knihkupectví a hned zase zmizela. Koupit si ji tak můžete, ale musíte mít velké štěstí. Jaká je?

Měl jsem to štěstí a jeden výtisk se mi dostal do rukou. Tady je tedy krátká recenze. Nejprve pár technických údajů: kniha se jmenuje Bravo, šéfe!, má 64 stran, vydala ji Euromedia Group, k.s. a má podtitul Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni. Uvnitř se dočtete, že byla vydána ve spolupráci s Pražským kulinářským institutem, což je kulinářsjé studio, ve kterém se pod vedením zdatných lektorů můžete učit vařit. Jestli se nemýlím, jedním z lektorů je i Zdeněk Pohlreich, alespoň podle fotografií na stránkách. Podle popisku na obalu obsahuje kniha 30 nejlepších receptů vynikajícího šéfkuchaře a DVD s dalším zajímavým obsahem.


Fotografie ze stránek Pražského kulinářského institutu

Můj první dojem? Kniha je poněkud menší, než jsem čekal. Když ji porovnám s běžnou kuchařkou, tak působí poněkud drobně. Člověk by za 229 Kč čekal přeci jen něco většího, ale na druhou stranu je součástí knihy i zmiňované DVD, na které se podíváme za chvíli.


Knížka padne krásně do ruky, vypadá poněkud menší, na druhou stranu v kuchyni pak nezabere příliš místa a nebude překážet ;)

Hned v úvodu se dozvíme, proč se říká Ano, šéfe. Prozrazovat to nebudu, to si přečtěte sami, pokud knihu seženete :) Následuje 30 slíbených receptů, popsaných pěkně přehledně i s krásnými obrázky připravovaného jídla. Protože je na každé stránce vždy alespoň jedna Zdeňkova fotka, můžete při čtení receptů úplně slyšet jeho hlas, jako by recept sám vysvětloval - přesně jak to známe z televize z právě vysílané řady Ano, šéfe! Mezi recepty jsou zastoupeny předkrmy, saláty, polévky, hlavní jídla i dezerty, naučíte se připravovat například slavný Caesar's salát, kuře Cordon Bleu (ovšem profesionálně), vyhlášená Pohlreichova telecí líčka na červeném víně s bramborovou kaší, několik jídel z kuřecího masa, hamburger s karamelizovanou cibulí, kachnu, těstoviny a tak dále. Vyjmenovávat nemá smysl, seznam najdete v obsahu knihy.


Při prohlížení knihy mi došel i malý vtípek (ať už úmyslný nebo neúmyslný), kde na všech stránkách jsou krásné obrázky připravovaného jídla, jen na stránce s receptem nazvaným "Hovězí pupek s omáčkou ze zeleného pepře" je fotografie Zdeňka Pohlreicha :) V knize je zřejmě ještě jeden další malý vtípek, u receptu na kachní prsa s omáčkou z citronů, ale ten si najděte už sami :)

Když jsem si recepty pročítal, říkal jsem si, že kniha za ty peníze stojí. Totiž získat úspěšné recepty přímo od kuchaře formátu Zdeňka Pohlreicha svoji cenu má. Profesionální kuchyně je velmi vzdálena od toho, co běžně lidé jako já jedí a připravit si tato jídla doma podle návodu profesionála je jistě zážitek sám o sobě.


Krásné obrázky úplně probouzejí chuť k jídlu, alespoň na mne to funguje :)

Jak jsem tak knihou listoval, úplně jsem zapomněl na přiložené DVD. Není do knihy vloženo volně, ale je na takovém vehiklu, jak by řekl jeden můj kolega. Má to výhodu a nevýhodu - výhoda je, že vám z knihy nevypadne. Nevýhoda je ta, že sundat ho z vehiklu dá trochu práce :) Mně se to povedlo, takže jdeme na něj.


DVD vložené do knihy nese fotografii Zdeňka Pohlreicha a uvnitř ho také najdeme, i když jeho hlášek se nedočkáme... škoda...

Po vložení DVD do mechaniky počítače nebo stolního přehrávače (podle vašich preferencí) se nejprve zjeví klasické upozornění na autorská práva, a pak již následuje menu, ve kterém si můžete vybrat z následujících položek: porcování kuřete, cordon bleu,  plněná křídla, kuřecí ballotine, kuře na medu, kuře Kyjev, kuře na pivu, dušená kuřecí prsa, kuře tandoori. Některé položky pod sebou mají ještě další podmenu, což zjistíte, až když je spustíte :) Jedná se o videonávody, ve kterých můžete sledovat Zdeňka Pohlreicha, jak připravuje některé z receptů popsaných v knize. Co však neuslyšíte, je sám Zdeněk. A tady přichází jediné zklamání z knihy. Namísto Zdeňka popisuje přípravu někdo jiný. Mužský hlas sice popisuje postup srozumitelně, ale není to Zdeněk. Na rovinu, tohle se mne dotklo. Navnaděn a nadšen knihou, tohle je podpásovka. Pokud by recepty komentoval sám Zdeněk Pohlreich a občas to proložil některou ze svých hlášek, stalo by se DVD kultovní záležitostí, o to se klidně vsadím. Takto kniha jako celek s DVD zbytečně ztrácí body a DVD se tak stává jen doplňkem, který nenaplňuje očekávání.


Kvalita obrazu na DVD je v pořádku, to jen můj software v pořádku úplně není... v několika videonávodech můžeme sledovat Zdeňka, jak připravuje popisované recepty.

Závěr? Pokud by recepty na DVD vysvětloval přímo Zdeněk Pohlreich, byla by kniha naprostá bomba, 100% by bylo málo a DVD by si člověk pouštěl nejen aby se něco naučil. Takto je můj celkový dojem někde na 70%. Ale i přes tento nedostatek je kniha výborným dárkem pro všechny fanoušky Ano, šéfe! a Zdeňka Pohlreicha. Inu, svět není dokonalý. Na závěr jsem chtěl vložit tip na knihkupectví, kde knihu seženete levněji, ale jak jsem psal v úvodu, zájem byl veliký, takže sehnat ji je nyní poněkud obtížné. Ale pokud přeci jen chcete nakoupit nějaké knihy, tady je odkaz na moje oblíbené knihkupectví Elim na internetu. Není zatím tolik známé, ale nakupuji v něm pravidelně (jsem také z Písku) a líbí se mi jejich vstřícnost.  


Obálka knihy Bravo, šéfe!

A dovolím si ještě jeden tip: pokud vlastníte automobil a platíte povinné ručení, tady se můžete podívat, jestli jste třeba nemohli letos něco ušetřit. Bezplatně si můžete porovnat nabídky pojišťoven, které povinné ručení nabízejí.

Ať se vám daří.

Recenze vyšla i na serveru stalosemi.cz, mírně upraveno.

Autor: Milan Řeřicha | pondělí 16.11.2009 8:03 | karma článku: 20,14 | přečteno: 8451x