Proč se ze Západu stává Východ, a proč se truchlí pro Fidela

Už po mém příchodu do Ameriky po 1968 jsem zaznamenal nejen americké socany, ale i pár pomýlených Čechů, kteří neměli jasno co ten kapitalismus vlastně je. Jedna paní nadšeně vysvětlovala novému emigrantovi v 70. letech, jak je tu

krásný kapitalismus. Představte si že dost mladých lidí se klidně nechá vyhodit z práce, a pak si za dávky cestuj po světě, a ty dávky posílají za nima, a když to vymění za místní měnu, tak si žijí vesele. Někdy ani nemusí do světa a vyžijí si s tím, to jsou vymoženosti, co? Ani k černochům se nechovají zle jak nám komunisti lhali, mají třeba byty skoro zadara, hodně jich je na dávkách, a mají televizi a stará auta, no, tenkrat to pro Čechy býval dost luxus. No, byla to žena  a já nechtěl být hulvát, tak jsem jí neřek že je kráva.

Pak ty nádherné "kapitalistické" dávky sebrali, tuším za Reagana, už nevzpomínám, a pár nespokojenců protestovalo, jiní jen remcali, a všichni svorně vyhrožovali že jestli to tak půjde dál, tak zažádají o azyl v SSSR nebo Číně. To aby bylo jasno že vyhrožování typu pokud to nevyhraje socan, tak se stěhuju je staršího data. Někteří dokonce chtěli dělat revoluci, ale něco organizovat když jste stále pod vlivem je jaksi nemožné, pamatuji že se někteří se mnou dali do řeči, a říkali mělo by se něco dělat, náká revoluce, a dívali se takovým něžným pohledem typu - ty machruješ, ty budeš vědět jak na to. A jelikož machrující lidi nic takového nepodniknou ani ve snu, tak pak na vás zanevřou také. 

Takže proč se pomalu ze Západu stává Východ? Protože tito lidé se rozmnožují také, a jejich potomci mají taktéž guláš v tom co to je vlastně kapitalismus a socialismus, a jak se to má lišit. Tam kde to na vlastní kůži zažili tam to většina chápe,  ne sice všichni, viz některé příspěvky zde. 

Ale není vše ztraceno, zvolení Trumpa nasvědčuje rozčarování ze socanských metod, i Francie už není tak nadšeně socanská. Jak řekla Thatcher, socanům vždy dojdou cizí prachy. V Evropě to vidíte v přímém přenosu. Jedině Švejcaři si stále zachovávají zdravý rozum, koukám že se nenechali zastrašit ani Fukušimou, a jaderné elektrárny zůstávají, zeleným se tam nezelení. Ale Švajc je v Evropě spíše výjimka. 

Zato Juncker, tato vizitka EU, skoro zaslzel nad úmrtím Fidela Castra, ale Trump mu leží v žaludku, a chce ho poučovat jak to v EU chodí. Když zemřel Pinochet, tak politici netruchlili, a to Pinochet nenechal bratra aby v jeho jménu vládl, ale nechal aby Chilané svobodně a řádně vládu zvolili.  

EU by chtěla aby se zaměstnání dávalo povinně, a tak zaručit 100%ní zaměstnanost mladých.  ne všichni vidí že to zavání socanským průserem do budoucna.  Málokdo už rozlišuje co to vlastně je ta demokracie a kapitalismus, a co socialismus. Čína je navrch rudá ale vevnitř kapitalismus. EU je navrch demokracie, vevnitř začíná rudnout. Nějak se Východ přelil na Západ, ale směrem na východ se Západ nepřelil, přesto že se snažíme exportovat naše Dobro, čímž se pro ně stává spíše odpudivým.  Ale stále doufám a čekám obrození. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Zavala | neděle 27.11.2016 20:09 | karma článku: 38,14 | přečteno: 1231x