Přecitlivělá společnost a vražda mladičkého Petra

tím hůř, že kluk to byl jak se patří, slušný a HRDINA. Takového je věčná škoda. Jenže některým tragédiím se předejít dá. Pokud někdo vyšinutý vraždí poprvé, tak nás tím zaskočí, nemohli jsme to tušit. Pokud se to opakuje, někde jsme udělali chybu. Chapce nyní pohřbí se slávou kterou si zaslouží, to mu ale už nepomůže, a rodičům teprve ne, a nemuselo k této tragedii dojít.

Schizofrenička, která se pokusila vraždit bez motivu už před lety, byla poslána do psychiatrické léčebny. Vypadalo to že se uzdravila. Jenže i laik ví že přes všechen optimismus lékařů schizofrenie není léčitelná, a takový postižený člověk je časovaná bomba, akorát nemáme ponětí kdy znovu vybuchne.

Dnešní zákony, a nejen v Česku, jsou velmi ohleduplné. Bohužel nesprávným směrem. Pacient se uklidní a nesmíme ho déle držet v izolaci. Na takovéto pacienty a zločince  byl jeden dobrý zákon ve Španělsku, jenže pocházel z té nesprávné doby a museli ho před měsíci zrušit - zákon Parot, kdo byl společnosti nebezpečný, nesměl mezi lidi. Teď museli pustit na svobodu nebezpečné pedofily a jiné postižené lidi. Už se někteří projevili. Vím, není to jejich vina, ale budoucích obětí teprve ne.

Ani chladnokreví vrazi se ve vězení nepolepší, a většina z nich si to po odpykání trestu dopřeje znovu. Ale jsme přece civilizovaní a nesmíme se mstít. Je na čase změnit nekterá kriteria. Ono se to odráží v celé naší společnosti a přístupu k tomu co naši předci pojmenovali jako ZLO. Dnes se tomu říká různě, ale podstata věci zůstává stejná.

A pak se divíme že i když víme co třeba islamisté mají za lubem, tak si je necháváme mezi sebou nerušeně se organizovat, jsme přece humanisté, nebudeme je trestat za jejich jinakost, jejich specifika, a pokud už se někde tlačí na hranice do naší civilizace, dokud je nebudeme mít v obýváku, tak je necháme být. Jsme spravedliví. Nemůžeme přece zareagovat ještě než se to stane, to není fér.

Autor: Milan Zavala | úterý 14.10.2014 17:47 | karma článku: 34,78 | přečteno: 1781x