Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Máte v článku jednu sémantickou nepřesnost. Schizofrenie je léčitelná, ale v současné době není vyléčitelná.

Moderní terapie je založená na medikaci, která - pokud se vyladí - umožní návrat nemocného do společnosti a do jeho práce. Okolí dokonce někdy nepozná, že jde o nemocného touto chorobou.

Tato nemoc má různé formy, od mírné, kdy nemocný působí trochu podivínsky /kolik takových znáte, že?/, až po nejhorší formu, kdy on sám má pocit, že je ohrožen svým okolím a jeho agrese je projevem obrany. /V historii psychiatrie je případ, kdy otec zabil své děti s tím, že jim hrozilo daleko větší nebezpečí od fiktivních nepřátel, kteří je chtěli mučit/.

Nemoc může být dlouhodobě v remisi /klidu/. Její příznaky se mohou horšit pozvolna /třeba přestává stačit léčba/ a pokud dochází nemocný k lékaři, je tato změna zachycena a léčba se změní ku prospěchu. Může však náhle vzplanout a pak - pokud není nemocný pod dohledem třeba doma - může nastat podobná tragédie, jako ta ve Žďáru.

Vinit systém /jako to udělal včera ve svém blogu pan Kroupa/, nebo lékaře, je poněkud zkratkovité. Ani ten nejlepší lékař prostě nevidí do duše nemocného úplně beze zbytku. Představa o isolaci všech nemocných, kteří se "nějak nezdají" je chimérou při jejich počtu ve společnosti. Po havířovském incidentu byla ona žena půl roku v léčebně. Pokud jevila známky úpravy stavu, nebylo ji nutné držet pod zámkem.

Souhrn: Této tragédii nešlo zabránit při současném stavu humanizace medicíny. Šlo o nešťastnou shodu okolností, podobnou té, že Vás dnes cestou do práce přejede opilý řidič.

5 0
možnosti
MR

M33i30l96a85n 13R91a88d59e81k

15. 10. 2014 16:24

jenze ono je vice druhu schizofrenie, a neni to jen podivinstvi, schizofrenik nerozeznava mezi realitou a fantazii. A ten kdo se dopustil bud vrazdy, nebo se pokusil nekoho zavrazdit, tak NENI jistota ze to neudela znovu, a nejake pilulky a obcasna navsteva psychiatra tomu nezabrani, bohuzel to psychiatrovi nevymluvite i kdybyste mu omazal statistiky o hubu. Nevim proc tomu tak je, ale deje se to vsude. A pak jsou nove obeti.

Cili teto tragedii zabranit slo, ne vsichni schizofrenici jsou nebezpecni, cili ten pocet neni veliky. Ona nebezpecna byla, a za to musi byt nekdo zodpovedny, to nelze nazvat nestastnou nahodou.

1 0
možnosti
Foto

Kdysi jste napsal, že ozbrojená společnost je silná a mravná.  Toto je právě ten případ, když by zbraň u některého z napadených mohla celou situaci zvrátit v neprospěch agresora.

1 0
možnosti
MP

Jenže napadení se odehrálo ve škole, účastníci nebyli plnoletí. Navíc jsou známy případy, kdy ten útočník jaksi patří "dovnitř". I kdybych souhlasila s první větou, tak přece vůbec nejde souhlasit s tou druhou, protože sice "tento případ" by to řešit mohlo, ale přineslo by to spoustu jiných případů...takže vytloukání klínu klínem.

0 0
možnosti
PK

Jsem případem zdrcen a jako "stařec" nechci vynášet jednoduché soudy, ale neznám podobné případy u nás ve školách nebo jejich četnost v Evropě do r.1990. Samozřejmě vím o případech mimo školu - poslední popravené ženě, která s náklaďákem vlétla na refýži pod Letnou na tramvajový ostrůvek plný lidí. Znám případ asi posledního popraveného muže, který ve Varnsdorfu zastřelil policejního náčelníka a pozůstalí to pak prezentovali vaškovi jako "odbooj".

Ale i když tady blogger před časem tvrdil, že zlo bylo, je a bude, tak ta jeho četnost je podle mne v posledních 25 letech vyšší. A to nemyslím na masakr studentů v jeho Mexiku, který snad nemá obdoby.

1 1
možnosti
MR

M20i70l28a39n 98R77a26d53e97k

14. 10. 2014 20:40

neni to vyssi, to akorat jsme se drive dovidali bud se zpozdenim, nebo vubec. Do novin se vse nevejde, dnes to mame v primem prenosu na webu. A to i kdyz se to v novinach nepise. Ti studenti sice byli studenti, ale take meli co delat s drogama, ono to laka, ten "snadny" vydelek, a kdyz si mafie slapou do zeli, vzdy to nekdo odkasle. Dokud to nebudel znova legalni, bude se umirat. A musi to zruseni prijit z USA kde to zaclo. V USA to nechaji plavat, mafie nerusene kseftuji, nic proti, ale Mexiko nuti proti tomu neco delat. Dalsi silenstvi

3 2
možnosti
JL

Docela dobrý, akorát ten islám bych do toho netahal.

0 1
možnosti
MR

M37i50l97a63n 42R23a77d85e25k

14. 10. 2014 20:40

islam do toho netaham, ale nasi toleranci ke zlu ano

2 0
možnosti
PV

P39a74v77e44l 61V45é19b77r

14. 10. 2014 18:55

Nedivím se panujícímu (spravedlivému) rozhořčení, ale věc je trochu složitější.

Oni schizofrenici mohou žít ve shodě s okolím, dokonce mohou být přímo oblíbenými a váženými středy společnosti (nekecám, vím, o čem píšu), má to ale jeden háček: Musí si svoji nemoc uvědomit a v důsledku toho požívat potřebné léky, které projevy této nemoci potlačí. Nejsou to nějaké drogy, které jednají za vás (a které kupř. vás nutí stále se řehtat jako debil, nebo skákat z okna v domnění, že umíte létat). Tyto léky prostě způsobí, že dotyčný schizofrenik je normální: Tu veselý, tu vážný, tu zadumaný, jindy zase otevřený - jako každý jiný "normální" člověk.

Problém je ale v tom "Musí si svoji nemoc uvědomit". Ani v průběhu záchvatu ten člověk neuvědomuje, že je na něm něco divného - to okolí je divné, nepřátelské a on se musí zoufale bránit.

Pokud si svoji nemoc neuvědomí, tak nevidí důvod, "proč bych měl žrát ty vaše prášky" a tak užívání léků spíše předstírá a jakmile je z dohledu, přestane léky brát. A schizofrenní záchvat se rozvine.

V tom je hlavní pochybení lékařů (a venkoncem i soudců) v tomto případě: Nezkoumali, jestli si dotyčná svoji nemoc uvědomuje a spokojili se s jakýmsi neupřímným ujišťováním, že bude hodná (tihle nemocní dovedou přesvědčivě lhát). Od toho jsou tu ale lékaři, aby především tohle zkoumali a aby tohle lhaní odhalili. A tady trestuhodně selhali - prostě to odflákli. Krev mladého života na jejich hlavu!

5 0
možnosti
MR

M95i78l14a34n 20R68a96d46e58k

14. 10. 2014 20:43

ono je to jeste slozitejsi, je nekolik druhu schizofrenie, a i tak jsou mezi nima rozdily. Ale pokud schizofrenik jen jednou se pokusi vrazdit, je tezke po nem chtit aby si uvedomil nasledky svych cinu, to by pak nebyl schizofrenik, ale normalni zlocinec. Problem je ze tito pacienti nesmi ven. Je to hrozne, ale musime byt lidsti nejen k pacientum, ale take k jejich obetem

4 0
možnosti
MT

Autore, naprosto souhlasím !  R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1605x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik