Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se Putin ne-podobá Petru Velikému

jehož portrét má ve své kanceláři, a podle slov těch kteří ho znají, denně si ho připomíná. Rozdíl není jen ve výšce, Petr byl skoro dva metry vysoký, ale prakticky ve všem, a vezměme to popořádku. Zatímco Petr se poohlédl na Západ, a chtěl ho dohonit a zkopírovat, Putin hledí zpět na Východ.

OSOBNOST A MANÝRY

Petr - nebyl to elegán, chodíval oděn v dospělosti podle západního stylu, spíše stroze vojenského, klidně ve vyspravovaných ponožkách, jeho manýry šokovaly Západ, rýpal se veřejně v nosu, krkal a prděl, a hodně pil. Přesto kdokoliv se s ním v Evropě setkal, mluvil o něm s úctou, jako o neobyčejně silné osobnosti, o velmi inteligentní bytosti, a neříkali to protože by mu chtěli podlézat, nebylo proč, Rusko tenkrát byl beznadějný zapadákov, tak na úrovni asi dnešního Mongolska. A přece byl obdivován, budil úctu, nikoliv strach.

Putin - seladon jak z butiku, perfektní manikúra, je elegán, Karlových Varů ozdobou.... salonfähig, manýry vybrané, umí se společensky chovat. To je asi tak vše, o nějaké výrazné osobnosti nelze mluvit. Přes jeho způsobné chování, budí u hodně lidí spíše odpor. 

KORUPCE

Petr - snažil se jí vymýtit seč mohl, prohrál ten boj, bylo to, a je, velmi zakořeněno, a byl to přece jen člověk a ne bůh, ale velmi se snažil, bral to hlava nehlava, urozený nebo mužik, i kamarádi to slízli, i životem zaplatili, marné. Zakládal soudy, kde lidé mohli udat korupčníka, a pokud se to dokázalo mohli si ten zkonfiskovaný majetek ponechat po něm. Snažil se je vychovat - příklad za všechny, jmenoval soudce který vypadal čestně, pak se dozvěděl že vzal úplatek, tak mu zdvojnásobil plat, aby ho to nelákalo, a pohrozil že když se to bude opakovat, zaplatí životem. Opakovalo se to a Petr dostál slovu. 

Putin - naučil se s korupcí žít.

PRŮMYSL

Petr - tomu bylo jasné že vývozem kožešin, tenkrát velký kšeft, to Rusko nikam nedotáhne, vývoz surovin není to pravé. Tak zval do země cizince, a od nich se měli Rusové učit a kopírovat, neváhal užít špiony. Posílal své lidi do ciziny i když se jim nechtělo, museli do učení tak jako tak. Jedna historka, když byl na jihu Ruska a navštívil dvě textilky, jedna soukromá, vedla si dobře, jedna státní, vedla si jako státni podnik, tak neváhal a ten státní podnik daroval soukromníkovi, hlavně aby to jelo.

Putin - zatím jen drancuje suroviny, a nic. Že by místo dobývání měl zakládat výrobu, nebo si třeba více zvát výrobce z ciziny, jako to dělá třeba Čína ve velkém, to ani nápad. Plyn a ropa, myslí si, je víc jak dost. Něco jako Arabové.

LUXUS

Petr - nijak si v něm neliboval, stačilo mu obyčejné jídlo, pár hadrů na sebe, a hlavně makat, makat a makat, pracoval i on sám , vlastnoručně kácel stromy, stavěl lodě, vše aby šel svému národu příkladem. Sám si jednou vydělal v kovárně peníze za které si koupil boty, a všem hrdě ukazoval že si dovede vydělat i sám. Ve válce dělal kanonýra. Mozoly mu nevadily, ačkoliv manželce, té druhé, dopřával vše o co si řekla.

Putin - inu, má rád okázalost. A pokud udělá něco sám, tak je to nějaká šaškárna, jako když se potopí a vyzvedne amfory, už očistěné, nebo dá v hokeji řadu gólů. A jeho práce jako kágébák je těžko kladný příklad pro lid.

JAK CHTĚL BÝT VNÍMÁN

Petr - chtěl být vzpomínán jako ten co otevřel dveře západní civilizaci kterou obdivoval. Chtěl být vnímán jako reformátor, ne jako dobyvatel, i když do války šel, proti Švédsku, pak proti Turkům. Ne vždy byl vítězem, ale byl sebekritický, velmi, a vždy se snažil poučit se z vlastních chyb.

Putin - za vše může Západ a fašisti. O nějakém reformátorství nemůže být řeč, spíše se to vrací do dávných kolejí. Čili nasadil zpátečku.

VÍRA

Petr - ač věřil v Boha, a jako car musel být v pravoslavné církvi, nebyl pámbíčkář, církve neměl v lásce, ale trpěl je. Tenkrát byl tolerantní a na tehdejsí dobu až k nevíře, nejen v Rusku ale kdekoliv. Židé, katolící nebo protestanté, podle něj at si každý spasí duši po svém. Pravoslavné církvi trochu zatnul tipec, a dal ji pod kontrolu státu.

Putin - sice hraje s kartou pravoslavného náboženství, ale dnes je náboženství dost vyčpělý problém, kromě Islámu, pravda. Ale kdyby byl jako Petr byl by tolerantnější k jiným myšlenkám. Putin v tomto také není Petr.

Dnes je v Rusku vzpomínán jako Petr První, Petr Veliký je spíše pro Západ, kde je více ocenován, inu, nikdo není prorokem ve vlastní zemi. Ale Rusům bych přál nějakého toho Petra Velikého, nebo někoho kdo by mu sahal tak po kotníky, jako bych Čechům přál, když už ne Karla Čtvrtého, tak alespon dalšího Masaryka, ale kde nic tu nic.

 

 

 

Autor: Milan Zavala | čtvrtek 15.5.2014 18:34 | karma článku: 15,70 | přečteno: 594x
  • Další články autora

Milan Zavala

EU jde konečně cestou Daladiera a Chamberlaina, nejsme přece váleční štváči

Se Zlem nebudeme válčit, Zlo musíme ukecat a donutit podepsat smlouvy. Podepsal Hitler, podepsal Erdogan, a plní to, žádné migranty už nepouští, jen Rumuni je stále zastavuji na moři. Podepsal Irán, to je záruka že atomovku mít

12.9.2017 v 17:02 | Karma: 38,51 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Zasloužili by si Evropané v budoucnu atomovou válku jako si zasloužili dvě světové?

Asi ano. WW1 a WW2 je vina německá, ale i vina nečinnosti ostatních. Když pročítám diskuze které se týkají atomových zbrani v KLDR a Iránu, zírám když i lidé kteří jsou si vědomi nebezpečí od islámu, brojí proti USA a volstrýtu

7.9.2017 v 23:55 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Jak jde o prachy, i Lidl se omlouvá, i americké university a podniky už pociťují kopanec

do nejcitlivější části těla - šrajtofle. Dožírat zákazníky jde jen tam kde se vesele žije ze státních grantů, a koho chleba jíš....Ale v Lidlu jste pání VY, zákazníci, berte to na vědomí místo jejich planých omluv, není to poprvé

2.9.2017 v 20:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 4029x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Anglické děvčátko na převýchovu do muslimské rodiny, doufejme že to byl jen přešlap

a někdo chtěl být papežštější než papež. Pětiletá byla odebrána matce, možná právem, ale neprávem dána do rodiny odlišné kultury a náboženství. Ten kdo je zodpovědný to neudělal omylem, přišlo se na to a bude se to vyšetřovat.

29.8.2017 v 18:06 | Karma: 40,67 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Přichází na řadu socha Kolumbuse, zítra Washington, Jefferson......a nadvláda menšin

možná se Antifa inspiruje i v Evropě. Padají sochy jak listí, drtivá většina lidí je proti, ale politici se bojí pár křiklounů. I obchodníci se jich bojí a je jim fuk jestli to je zákazníkovi milé, hlavně že je novináři pochválí

27.8.2017 v 1:22 | Karma: 42,86 | Přečteno: 2191x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Nejlepší místa na koupání. I v Česku lze najít komfort u vody, něco však stojí

4. července 2024

Premium O víkendu se do Česka vrátí horké léto. Už v pátek se oteplí a na sobotu hlásí meteorologové opět...

Sesaďte Bidena ihned, už není schopný prezidentování, žádají republikáni

4. července 2024

Premium Co nechceš, aby ti jiní činili, nečiň ty jim, ale demokraté si zřejmě nepamatovali všechno, co řekl...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

4. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

Totální destrukce. Hurikán Beryl smetl ostrov, pak udeřil na Jamajce

3. července 2024  20:02,  aktualizováno  22:52

Kvůli příchodu silného hurikánu Beryl jamajská vláda vyhlásila dvanáctihodinový zákaz vycházení....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik