Hořící auta ve Francii jsou dnes už jen pouze novoroční tradice

Tentokrát pouze 940 vozů bylo použito k tradiční veselici pálení aut, o celých 12% méně nežli minulý rok. Prapodivný zvyk v jistých čtvtích Paříže a Marseille, kde přes varování policie někteří mladíci trvají na této tradici a vítají takto Nový Rok. Větší incidenty prý nebyly zaznamenány, takže byl celkem klid. Toť slova Pierre-Henry Brandeta, francouzského ministra vnitra.

Politická korektnost na kvadrát. Každý ví o co kráčí, ale už se to neříká. Omšelá historie, ani to nikoho už nevzruší. Tito mladíci jsou většinou potomci muslimských přistěhovalců, už to jsou Francouzi, a ti noví pocházejí ze zemí kde válka neřádí. Dnes do Evropy proudí utečenci po tisících. Nic proti těmto lidem nemám, když jsem zamlada cestoval, musím uznat že jsou to tam vesměs normální lidé, a nikdy jsem se nesetkal s projevy nenávisti, naopak. Ale ani v Rakousku, Německu, a i s Rusy jsem vždy vycházel dobře. Ale byly doby kdy od těchto národů hrozilo nebezpečí. A to je dnešní situace.

Já sám uprchlík, řeknete že bych měl podporovat jiné uprchlíky. Ano, ale...... Když jsem emigroval, tak my Češi (a nejenom Češi), jsme jak se říká, volili nohama, neboli utíkali jsme z režimu, který nefungoval a nelíbil se nám. Dnes utíkají lidé z muslimských zemí, a to nejen z Iráku nebo Sýrie, ale i ze zemí kde válka není, stejná volba jejich jako ta naše. Pamatuji že když jsem byl už v Americe, tak se říkalo že prý v Kanadě nějací hoši zavedli komunistickou stranu Alexandra Dubčeka a byli vyhoštěni, nevím jestli je to pravda, internet nebyl, a já se po tom nepídil, ale svorně jsme je odsuzovali jakožto blbce, oni z toho utečou a pak zakládají to samé zlo. Dokonce jsem potkal ještě v Rakousku mladé lidi, kteří slepě věřili že třeba Američané budou dávat za nějaké vystupování proti komunistickému režimu, asi věřili tomu co psávalo Rudé Právo, i když většina rozumně odcházela do emigrace s vědomím že si na živobití budou muset vydělat. Ti co věřili že Američané budou dávat se raději vrátili.

Ale muslimská emigrace má ještě jeden háček. Zatímco my jsme šli do zemí kulturně podobných, založených na křesťanských tradicích, a demokracii jsme se naučili velmi rychle, přese všechno nám nebyla cizí, i když občas jsem od emigrantů slýchával že co je to za bordel, byli jsme mezi svými. Nějaké velké kulturni, natož civilizační rozdíly žádné, leda ten karbanátek dávali do žemle místo aby ho jedli s bramborovou kaší. "Mezikulturní" vztahy a manželství, žádný problém. Teda kromě normálních problémů mezi ženou a mužem, ale s tím se nedá nic dělat.

U muslimů je to poněkud jiné, pro ně je to opravdu civilizační šok. Prostě většina jich se necítí moc ve své kůži. Pravda že jsou takoví co se cítí jako ryba ve vodě, ale je více těch kteří by raději viděli islámské zvyky okolo sebe. Není proč se divit, ani proč je kritizovat, není to pro ně snadné. A tady je ten háček. Budou se snažit si udělat okolí podle jejich gusta. Jsou čtvrtě v různých městech kde je to prostě muslimské a původní  obyvatelstvo není vitané. Zatím je jich málo, ale nyní se s přistěhovalci roztrhl pytel. A bude jich stále více.

Co dělat? Hodně lidí odsuzuje dobrovolníky kteří chodí pomahat do jejich zemí, Člověk v tísni, a jiní. Já bych byl pro aby této pomoci bylo co nejvíce, hlavně když už EU bude dotovat tyto uprchlíky, a budou to miliardy, proč raději nedotovat pracovníky v muslimských zemích? Když se můžou dávat miliardy ročně Palestincům, proč ne Turkům, Alžířanům, Saúdům a jiným? A uprchlíky mohou brát oni, budou se tam cítit skoro jako doma, Šária už zavedená je, zvyky a kultura podobné.

A na druhé straně lidé západní kultury by si zase rádi udrželi svůj způsob života, i když jim do hlaviček tlučou mantru o rasismu, xenofobii, islamofobii, atd. Pegida v Německu, které je náš soused, by měl mnohým napovědět.

Autor: Milan Zavala | sobota 3.1.2015 6:31 | karma článku: 33,35 | přečteno: 1359x