Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotoblog- Češi v dávném Mexiku a oslavy nezávislosti za hurakánu.

státní zabezpečeni, školky a jesle podle Československa, a český král. To vše na jednom výletě za hurikánu, dokonce za dvou najednou, proto už přes dva týdny chčije, jde to jak z Pacifiku tak z Atlantiku najednou. No a byly oslavy mexické nezávislosti, tak jsme chtěli někam vyjet, na pláž ani pomyšlení, tam chčije ještě více, tak do vnitrozemí kde jen decentně čůrá a občas zasvitne slunce, a užít si trochu ticha a pohody mimo město.

Tak nejdříve, den před oslavama do lázní, kde jsou horká zřídla, a pěkně si človek zaplave, těch je okolo Mexiko City háfo, a my máme jedny velmi oblíbené, sice jsou 200 km daleko, na zdejší měřítka jaksi u huby. Tyto lázně mi doporučill jedni čeští židé, to už je dávno, za mé první návštěvy, dříve vypadaly něco jako takto, to za války, fotky neměli. Oni tam chodili zapomenout a odreagovat se, bývalo to exotické, daleko od světového dění, kde nic tu nic, jen horké zřídlo a malý bazének, Evropa a válka jakoby neexistovala, Hitler neskutečná figurka.

Dnes už není nikde daleko, je to normalni aquapark s restauracema, a servírky si po šichtě sednou k internetu, vše je zatraceně blízko.

A vždy když jedeme do těchto horkých lázní, voda ze zřídla 100 stupnů Celsia, v bazénech okolo 60 stupnů, tak si v té pohodě vždy vzpomenu na ty židovské manžele, a na jiné co už dnes nežijí, a na zajímavé, leč dnes zapomenuté věci, důležité a neznámé. Oni se dostali do Mexika když už židy nikde nebrali, ani v USA, lodě s nima pluly od přístavu k přístavu, Mexiko také nesmělo brát, ale ta korupce, a ta mexická nechut dělat něco podle nařízení které se jim nějak nezdá, tak spousta židů se přece jen do toho Mexika dostala, a byli za to patřičně vděčni, nedali na tuto zemi dopustit. A odměnovali se jak mohli. A jedna vdova, jméno mi z paměti vypadlo, byla vdova po českém židovi, který vypracoval pro Mexiko státní zabezpečení, tak jak bylo tenkrát v Československu, tudíž dodnes je ten systém velmi podobný českému, jak penze, nemocnice a kliniky, tak jesle a školky, to vše jak v Česku, pochopitelně že chválu za to slízli politici, jak jinak, a tak v 1943 s velkou slávou se to uvedlo, IMSS, neboli Instituto Mexicano de Seguro Social.

tohle je školka a jesle na malém městečku v San Miguel de Allende, kam jsme si vyjeli na 15 Září, den mexické nezávislosti, tam to teoreticky před více jak 200 lety začalo, a velmi se to tam oslavuje. A pouze mírně pršelo, zatímco všude jinde přišerně chcalo a byly povodně. Takže i těmto školkám stál u zrodu Čech. V blízkosti tohoto městečka stojí město větší, Santiago de Querétaro, kde byl popraven skoro český král, Maxmilián I, nebo Maxmiliano I de México. Králem českým se nestal, nechal se zlákat do Mexika kde měl dělat císaře, také se traduje že se nějak neměl s bratrem rád, tak šel od něj co nejdál. V Mexiku se mu to nějak zvrtlo, a byl popraven v Querétaru, kde se nejdříve snažil zachránit v klášteře de la Cruz, který tu dodnes chátrá.

 V této světničče v klášteře spával Maxmilián krátce před tím než byl popraven. Asi jeho poslední výhled byl na toto náměstíčko před klášterem, dnes vypadá takto, jsou to krámky, dříve obydlí, ale asi se moc nezměnilo. Dodnes neznámé, zapomenuté náměstíčko.

Těch náměstí je tam spousta, tam se oslavovalo i přes stálý děšt, oslavovalo se i před kostelama, církev sice moc nemá co slavit, po nezávislosti ji parádně oddělili od všeho světského dění a rozhodování, nebo jako například dole na obrázku - jeptišky ve vycházkovém obleku, na veřejnost nesmí v dlouhých hávech, ani mniši nebo páteři, v tom mohou chodit jen na vlastních pozemcích. Církev je opravdu odstavená, církevní snatky pro zákon neplatí, katolické soukromé školy musí vyučovat Darwina a sexualnií výchovu, na státních ůřadech,školách nebo špitálech žádné znaky náboženství nebo obrázky, a politici nesmí o žádné víře mluvit, nebo se k ní veřejně hlásit. Víra patří do kostela nebo na soukromý majetek, tam si můžete dát co chcete.

A i jinde se slavilo, popíjelo a ohnostroje byly, i přes to mizerné počasí, někteří, hlavně na menších městech šli na mši, a pak šli slavit, krápalo, vzadu ten kostel kde boj za nezávislost začal, jeden páter - M.Hidalgo, se dal na stranu povstalců proti Španělsku, byli to vesměs Španělé narození v Mexiku co povstali proti těm narozeným ve Španělsku, ti měli větší privilegia a lepší koryta, nežli criollos, neboli ti narození v koloniích. A jelikož neměli pomoc jako povstalci v USA, ti měli v zádech Francii, tak to museli nějak zařídit, čili pátera napadla náramná věc, prý panna Marie Guadalupe si přeje aby indiáni pomohli v boji. Tak se udělali vlaječky s panenkou Guadalupe, a už to jelo. Začalo to v tom kostýlku vzadu, v San Miguel de Allende. Po vítězství indiáni utřeli hubu.

Náměstíčko v San Miguel de Allende, státní kanceláře kde pak ve 11:00 večer se objeví primátor, zvolá At žije Mexiko, zazvoní, jelikož zvonem v této vesnici to začalo.

prodej vlajek, vlaječek, trikolor a tříbarevných cingrlátek na oslavy.

druhý den po oslavách stánky na náměstíčkách se vším možným, třeba domácí pečivo v igelitkách, bylo hodně vlhko.

tacos al pastor, neboli kebab, prodává se po celém Mexiku, přínos mnoha tureckých přistěhovalců, i když říct Mexičanům že to není typické mexické jídlo je pro většinu překvapení

 buñuelos s medem, neboli boží milosti

vzadu stánky se suvenýry, a zase se blíží déšt.

Tak nakonec akorát do hospody na pozole - vepřové maso s kukuřicí v mírně pálivé omáčce, a pivo. Pak domů, hurakán už měl být podle předpovědi na ústupu, jo prdlajs, vrací se, pacholek. Takže stále chčije.

 

 

 

Autor: Milan Zavala | čtvrtek 19.9.2013 5:32 | karma článku: 12,79 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Milan Zavala

EU jde konečně cestou Daladiera a Chamberlaina, nejsme přece váleční štváči

Se Zlem nebudeme válčit, Zlo musíme ukecat a donutit podepsat smlouvy. Podepsal Hitler, podepsal Erdogan, a plní to, žádné migranty už nepouští, jen Rumuni je stále zastavuji na moři. Podepsal Irán, to je záruka že atomovku mít

12.9.2017 v 17:02 | Karma: 38,51 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Zasloužili by si Evropané v budoucnu atomovou válku jako si zasloužili dvě světové?

Asi ano. WW1 a WW2 je vina německá, ale i vina nečinnosti ostatních. Když pročítám diskuze které se týkají atomových zbrani v KLDR a Iránu, zírám když i lidé kteří jsou si vědomi nebezpečí od islámu, brojí proti USA a volstrýtu

7.9.2017 v 23:55 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Jak jde o prachy, i Lidl se omlouvá, i americké university a podniky už pociťují kopanec

do nejcitlivější části těla - šrajtofle. Dožírat zákazníky jde jen tam kde se vesele žije ze státních grantů, a koho chleba jíš....Ale v Lidlu jste pání VY, zákazníci, berte to na vědomí místo jejich planých omluv, není to poprvé

2.9.2017 v 20:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 4029x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Anglické děvčátko na převýchovu do muslimské rodiny, doufejme že to byl jen přešlap

a někdo chtěl být papežštější než papež. Pětiletá byla odebrána matce, možná právem, ale neprávem dána do rodiny odlišné kultury a náboženství. Ten kdo je zodpovědný to neudělal omylem, přišlo se na to a bude se to vyšetřovat.

29.8.2017 v 18:06 | Karma: 40,67 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Přichází na řadu socha Kolumbuse, zítra Washington, Jefferson......a nadvláda menšin

možná se Antifa inspiruje i v Evropě. Padají sochy jak listí, drtivá většina lidí je proti, ale politici se bojí pár křiklounů. I obchodníci se jich bojí a je jim fuk jestli to je zákazníkovi milé, hlavně že je novináři pochválí

27.8.2017 v 1:22 | Karma: 42,86 | Přečteno: 2191x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Strojvůdce japonského metra si v práci pobrukoval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Vysoký věk má smysl jen ve zdraví. V cizině jsem začala od nuly, říká fitness manažerka

6. července 2024  14:42

Seriál Po letech strávených ve světe fitness a sportu zakotvila Petra Tyrpeklová na pozici generální...

České turisty v Chorvatsku odvál na matračce vítr na moře, zasahovali záchranáři

6. července 2024  14:18

Na neukázněnost českých turistů si stěžují záchranáři v Chorvatsku. Ti zasahovali v pátek u skupiny...

Liberalismus jako rakovina? Fico šířil nenávist, bičoval emoce, kritizuje opozice

6. července 2024  13:26

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav...

Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?
Perfektní dudlík, který nekřiví zoubky: Který to je?

Vybrali jsme 40 maminek malých chlapců a děvčátek starších 6 měsíců, které se svými dětmi testovaly jedinečné dudlíky MAM Perfect. Ty se vyznačují...

  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik