Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je vlastně to otroctví o kterém se rádo mluvi?

Hodně se tu objevují názory jak je národ zotročován, ale málokdo má jasno co to vlastně otrok je. Pletou si to s feudalismem, kde jako poddaní toho či onoho pána na něj museli dělat zadarmo, a po práci dělat na svém, protože pán se nepostaral. Nebo si myslí že třeba bezdomovec je jakýsi druh otroka, nebo ten co má dluhy a neví jak je splatit.

Ve Státech jsem se zajímal o dobu kdy tam existovali otroci. Já to znal leda z románů, a z novin, a ne jak to bylo. Otroci se začali prodávat v Americe ještě za časů anglické kolonie, jak na severu tak na jihu,a stávali nekřestanské prachy, jen pár lidí na to mělo. A potřebovali lidi na práci, přímo zoufale. Řešilo se to různě, kdo chtěl do amerických kolonií, tak od 17. století, pokud nepřišel s penězi, musel dělat jako bílý otrok, neboli indentured servant. Někdy to bývali zločinci, většinou zloději, a odpykávali si tak trest, ono to v koloniích nebylo to co dnes. Většinou na sedm let, málokdy víc nebo mín, pak byli svobodní.

A kdo na tom byl lépe, černý otrok nebo bílý? Většina řekne že ten bilý, jelikož o těch se nic neví, filmy se o nich netočí, romány nepsaly a nepíšou. A proč na tom byl černý otrok lépe? Z jednoho velmi pragmatického důvodu. Kdo měl otroky, ten je chránil, museli pracovat, ale tam kde byla práce moc riziková, nebo to byla taková dřina, že to člověka prakticky oddělalo, tam dali ty bílé otroky, když tento umřel, ihned dostal farmář jiné, a zadarmo, když zemřel černý otrok, byla to velká ekonomická ztráta. Když bilý otrok utekl, býval honěn jak divá zvěř, potrestán a musel pracovat déle, za trest. Pokud se to opakovalo, býval popraven. Levné zboží. Černoši, ti kteří se pokoušeli utéct, tak také bývali příkladně trestáni, jelikož kdo by se nebál ztratit tolika drahých párů rukou, že. A o těch se napsalo dost románů, a natočilo spousta filmů. Když stát potřeboval dělníky, třeba na stavbu železnice, tunelů, mostů,kanálů, nejraději brali Čínany, ti byli zadarmo, pak bělochy, a když jich bylo málo, najímali černochy od jejich majitelů, pakliže se otrokovi něco stalo, nebo nedejbože zemřel na úraz, zaplatili majiteli cca 800 dolarů, když se něco takového stalo bělochovi nebo asiatovi, nestálo to ani halíř.

Ještě před Občanskou válkou, Sever proti Jihu, objevil se jeden jižanský ekonom, Hinton Helper, který už chtěl  tenkrát rozumně vysvětlit jižanům v čem spočívá krize na Jihu, a rozmach na Severu, vypočítal co jim stojí mít otroky na farmě, a nemít pro ně užitečnou práci po celý rok, alespon ne pro všechny, ale práce nepráce, jídlo, ošacení, obydli a péče o ně je stoji celý rok. Na Vánoce mše, celý týden oslavy, otrok musí být fit a nejen fyzicky. Zatímco Yankees, ti mají jen přistěhovalce z Evropy, když je potřebují, at už na farmě či ve fabrice, najmou, levně, a když ne, propustí, a at se starají o sebe jak mohou. Oni se sice postarali, někteří bídně, jiní si našli slušnou obživu, nouze naučila Dalibora housti, a Sever prosperoval. Někteří jižané se nad tím zamysleli a porozumněli, většina ne. Po té co otroctví bylo zrušeno, uviděli že Helper měl pravdu.

 Tak kdo je to ten otrok? Ten co má pána, který mu zaručí střechu nad hlavou, ošacení, jídlo, pokud možno dost, aby měl sílu, péči od doktora, musí být fit, péči o děti, budoucí zboží. Zkrátka - otrok má své jistoty. Nemá svobodu, je spousta věcí co nesmí, ale má vše potřebné k životu. Je o něj všemožně postaráno.

 Jak tak čtu některé příspěvky, hodně lidí si přeje otroctví, sice osvícené, moderní, ale otroctví. Hlavně ale tomu nechtějí říkat otroctví, ale jak už Shakespeare říkal, a rose by any other name smells the same. Neboli růži můžete říkat jak chcete, stále bude vonět stejně.

Autor: Milan Zavala | čtvrtek 19.9.2013 2:51 | karma článku: 13,36 | přečteno: 686x
  • Další články autora

Milan Zavala

EU jde konečně cestou Daladiera a Chamberlaina, nejsme přece váleční štváči

Se Zlem nebudeme válčit, Zlo musíme ukecat a donutit podepsat smlouvy. Podepsal Hitler, podepsal Erdogan, a plní to, žádné migranty už nepouští, jen Rumuni je stále zastavuji na moři. Podepsal Irán, to je záruka že atomovku mít

12.9.2017 v 17:02 | Karma: 38,51 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Zasloužili by si Evropané v budoucnu atomovou válku jako si zasloužili dvě světové?

Asi ano. WW1 a WW2 je vina německá, ale i vina nečinnosti ostatních. Když pročítám diskuze které se týkají atomových zbrani v KLDR a Iránu, zírám když i lidé kteří jsou si vědomi nebezpečí od islámu, brojí proti USA a volstrýtu

7.9.2017 v 23:55 | Karma: 34,63 | Přečteno: 1471x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Jak jde o prachy, i Lidl se omlouvá, i americké university a podniky už pociťují kopanec

do nejcitlivější části těla - šrajtofle. Dožírat zákazníky jde jen tam kde se vesele žije ze státních grantů, a koho chleba jíš....Ale v Lidlu jste pání VY, zákazníci, berte to na vědomí místo jejich planých omluv, není to poprvé

2.9.2017 v 20:25 | Karma: 45,07 | Přečteno: 4029x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Anglické děvčátko na převýchovu do muslimské rodiny, doufejme že to byl jen přešlap

a někdo chtěl být papežštější než papež. Pětiletá byla odebrána matce, možná právem, ale neprávem dána do rodiny odlišné kultury a náboženství. Ten kdo je zodpovědný to neudělal omylem, přišlo se na to a bude se to vyšetřovat.

29.8.2017 v 18:06 | Karma: 40,67 | Přečteno: 1860x | Diskuse| Ostatní

Milan Zavala

Přichází na řadu socha Kolumbuse, zítra Washington, Jefferson......a nadvláda menšin

možná se Antifa inspiruje i v Evropě. Padají sochy jak listí, drtivá většina lidí je proti, ale politici se bojí pár křiklounů. I obchodníci se jich bojí a je jim fuk jestli to je zákazníkovi milé, hlavně že je novináři pochválí

27.8.2017 v 1:22 | Karma: 42,86 | Přečteno: 2191x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Strojvůdce japonského metra si v práci pobrukoval, dopravce se omlouvá

6. července 2024  14:57

Cestující na jedné z linek tokijského metra v úterý zažili netradiční jízdu. Z reproduktorů ve...

Vysoký věk má smysl jen ve zdraví. V cizině jsem začala od nuly, říká fitness manažerka

6. července 2024  14:42

Seriál Po letech strávených ve světe fitness a sportu zakotvila Petra Tyrpeklová na pozici generální...

České turisty v Chorvatsku odvál na matračce vítr na moře, zasahovali záchranáři

6. července 2024  14:18

Na neukázněnost českých turistů si stěžují záchranáři v Chorvatsku. Ti zasahovali v pátek u skupiny...

Liberalismus jako rakovina? Fico šířil nenávist, bičoval emoce, kritizuje opozice

6. července 2024  13:26

Opoziční strany na Slovensku kritizovaly premiéra Roberta Fica za jeho projev během pátečních oslav...

  • Počet článků 722
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1595x
Expat od roku 1968 Bývalý překladatel, anglicky - španělsky.

Seznam rubrik