Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zeman po Topolánkovi? Proč ne?

Média jsou plná prognóz, jak bude prezident postupovat po demisi Topolánkovy vlády. Zda současný premiér dožije ve funkci alespoň konce předsednictví, koho pověří Klaus sestavením nové vlády a jaká vlastně bude - stranická nebo dočasná (termín úřednická vláda naše ústava nezná), jako byl v roce 1998 Tošovského kabinet?

Poíští premiér?ilidovky.cz

Podle dostupných náznaků od hlavních aktérů pádu vlády - Paroubka, Tlustého, Schwippela - by mělo jít nejpravděpodobněji o „úřednickou variantu", která by vedla zemi do předčasných voleb. Hlasy poslanců věrných Topolánkovi na tom při hlasování o důvěře nemohou nic změnit, protože jejich počet bude v nejbližších dnech postupně klesat (sebezáchovný instinkt), a i kdyby přece jen uspěli s vyslovením nedůvěry může přijít na řadu varianta, na níž upozornil Miloš Zeman: „Ústava neupravuje dobu, která má uplynout od demise předchozí vlády do jmenování nového premiéra v prvních dvou pokusech prezidentem republiky." To by v praxi znamenalo, že vláda jmenovaná prezidentem může teoreticky klidně vydržet až do řádných voleb v roce 2010, důvěra nedůvěra.

Pochybuji, že by Klaus při současně rozdaných politických kartách přistoupil na předčasné volby, protože podle všech předpokladů by znamenaly jednoznačné vítězství Paroubka a spol. a mnohaletý odsun pravicové politiky na vedlejší kolej. Volání Topolánka po volbách se tak jeví pouze dalším stupínkem postupné sebevraždy ODS, na což Otec-zakladatel jen těžko přistoupí. Jeho vystoupení ze strany a pád vlády jsou plánovitými kroky, jež mají vést k „očištění" ODS od „Topolánkových renegátů".

Jako zkušenému politikovi mu musí být zároveň jasné, že očištěná strana potřebuje čas na snížení dnešních Paroubkových preferencí. A tady by mohl pomoci Zeman (dnes už nestraník) v čele dočasné vlády. Jeho vzájemná animozita s Paroubkem oslabí dnešní navenek neotřesitelnou pozicí šéfa ČSSD  - Zeman má ve straně stále dost stoupenců.  Zemanovi zároveň přihraje vyšší popularitu při příští prezidentské volbě. Ostatně jejich vzájemné návštěvy jsou notoricky známé, Šloufův „Klub přátel Miloše Zemana" pracuje na stejné věci (i tam lze najít důvody schůzek Šloufa a kancléře Weigela), Zeman „dohodil" přeběhlíky při poslední volbě Klause....., jen oni sami a BIS ví více.

Zamlouvá se vám tahle možnost? Jde samozřejmě jen o úvahu, ale .....

Autor: Milan Novák | čtvrtek 26.3.2009 14:18 | karma článku: 16,76 | přečteno: 3219x
  • Další články autora

Milan Novák

Co se (možná) včera na Hradě Hájkovi zdálo...

Píše se 25. únor roku 2018. V 10 hodin dopoledne Česká republika uzavřela neprodyšně hranice a vyhostila všechny cizí státní příslušníky. Na nádvoří Pražského hradu stojí dvě mobilní raketová odpalovací zařízení se střelami středního doletu a s jadernými hlavicemi namířenými na Brusel. Český prezident Hájek se v projevu odvysílaném většinou světových televizních stanic obrací k české veřejnosti s požadavkem na obnovení ztracené suverenity. Podle jeho slov se všechny dosavadní vlády a prezidenti - mimo otce české státnosti Klause - zpronevěřili svému národu a zaprodali ho cizákům, lhostejno jakého původu.

5.11.2009 v 16:37 | Karma: 23,51 | Přečteno: 1408x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Komedie s bolševickými plíšky a candrbál na Hradě

Udělení postbolševické Medaile za zásluhy Gottovi sice vyvolalo emoce, ale pamětníci si možná vzpomenou, že obdobně tomu bylo, když na sklonku 60.-tých let britská královna udělila Řád britského impéria čtveřici mladíků známých jako Beatles. Tehdy dokonce někteří vyznamenaní váleční vysloužilci řády na protest vraceli.... Nakonec si ale všichni zvykli a zvykneme si i my.

29.10.2009 v 17:12 | Karma: 21,00 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Nálezné se bezdomovcům neproplácí?

Litvínovský bezdomovec Zdeněk Horváth našel v popelnici 50 tisíc a odevzdal je na městské policii. Pomineme-li skutečnost, že se k penězům už přihlásilo šest "postižených majitelů" - je-li z nich vůbec někdo ten pravý - tak stojí za úvahu chování litvínovské radnice: ta ocenila skutek bezdomovce stravenkami v hodnotě 1200 Kč!

14.8.2009 v 11:00 | Karma: 13,48 | Přečteno: 2078x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Odtučňovací kůru pro Dohnala a spol.!

„Nemají chleba? Ať jedí koláče!". Citát připisovaný popravené francouzské královně Marii Antoinettě, by se s trochou představivosti hodil na šéfa NKÚ Dohnala. Stejně, jako nenáviděná „Rakušanka" poslala proti hladovějícím pařížským ženám vojsko, Dohnal podal na pět poslanců a dva novináře trestní oznámení pro pomluvu a své kolegy z kolegia úřadu poslal před kárnou komisi, jejímž je členem. "Ta zpráva (poslanecká) obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži," prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi František Dohnal. Členové Kolegia podle něj porušili zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě tím, že upozornili na problémy v hospodaření, ale podle zákona o NKÚ to není v jejich kompetenci. Podle návrhu se dopustili „chování, jímž narušují důstojnost a ohrožují důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a svého úřadu vůbec".

28.6.2009 v 18:57 | Karma: 29,80 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Politika

Milan Novák

„Pirátům" nejde jen o stahování

Česká pirátská strana je zaregistrována a v neděli se má v Praze konat ustavující fórum, kde mají její příznivci doladit organizační strukturu i programové cíle pro předčasné volby. Už samotný nápad brněnského programátora Jiřího Kadeřávka vytvořit v Česku politickou platformu po vzoru švédské Piratpartiet (dostali se do Evropského parlamentu) vyvolal před časem v médiích značně rozporuplné reakce.

24.6.2009 v 12:01 | Karma: 30,07 | Přečteno: 2455x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik