Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mladší, uvolněte místo starším

Jako mnozí další dříve narození, pamatuji si v prostředcích hromadné dopravy na cedulky, zpravidla na oknech, které pravily „Mladší, uvolněte místo starším".

Vis na madleprevzato z www.flickr.com  Nejsem ale zas tak starý, abych nemohl v hromadníku (jinak též socka, holota, šalina, šmirgl, trajf, bas a podobně) postát či poviset na madle, koneckonců jsem slušně vychovaný, tak se nikam nervu a necpu.

 Ne tak naše milá mladá a perspektivní generace. Ráno jsem sledoval sebejistého mladého muže, tak 11-12 let, jak se procpal přes půl trolejbusu k volné dvojsedačce. Předběhl přitom (mimo jiné) starší paní, která následně způsobně počkala až se usádlí a začne si číst Metro, aby se mohla posadit na zbývající volné místo vedle něj, na zbytek přistupujících místo nezbylo. Při příjezdu na cca třetí zastávku chlapec popadl kabelu a procpal se beze slova kolem této paní ven. Naprosto v klidu, ani ho nenapadlo, že by to snad mohlo jít i jinak („dovolíte ?" či „s dovolením" a tak).

 Tak jsem si pro sebe poznamenal námět na tento blog. "Ejhle kolik sebevědomí dříme v našich dětech, ty už se utlačovat a omezovat nedají, bohužel co dostává totálně na frak je slušné vychování." A je mi jasné, že na vině jsme především my starší, rodiče a prarodiče, apatická společnost, hledící především na práva dětí, ne už tak na jejich povinnosti a výchovu ke slušnosti.

 Začíná to v dětském věku, v době kdy dítě už je velké na sezení na klíně. Tehdy nastává často situace, kdy rodič na jediné volné místo nechá usednout dítě, místo aby se posadil a dítě stálo vedle něj. Už odmala si tak zvyká, že sezení v MHD je jeho právo, o které se nemá nechat omezovat, starší nestarší. Moc nevídám situace, kdy rodič své dítě nechá stoupnout, aby uvolnilo místo staršímu dospělému, jako jsem to dělával já, když byly mé děti malé a jak to říkám našim dětem z oddílu, když někam v MHD cestujeme.

 Taky dnešní doba, kdy se nenosí dříve respektované právo starších tu a tam výchovně zapůsobit i na cizí mládež, pokud dělá věci nepatřičné, okřiknout je či zahartusit. Dnes už si to každý sakra rozmyslí, neboť odpovědí dítěte je buď absolutní ignorace, nebo i nějaké to sprosté slovo či nadávka. Nedej příroda, však na dítě šáhnout, to je hned oheň na střeše a Džamila nablízku, aby nás upozornila na nevhodný výchovný prostředek, případně přiletí rodiče nevychovaného spratka, aby slovy stejně nevybíravými jako jejich potomek odkázali případného vychovatele do patřičných mezí.

 Já však nevidím žádnou jinou cestu, než povzbudit ty starší a ještě slušně vychované - "nebojte se zasáhnout, ozvěte se proti neslušnému chování, požádejte mladé o uvolnění místa (slušně), jinak se tahle nevychovanost potáhne dalšími a dalšími generacemi". Je nesporně nutná jistá angažovanost (byť nám to slovo předchozí totalitní doba zprofanovala), ochota veřejně zapůsobit, nebát se ozvat. Kde není akce není ani reakce a mládež při svém zkoušení elasticity hranic, kam až to jde, zjišťuje, že žádné hranice nemá, a to je špatně.

 Končit to totiž může drobnou úpravou shora uvedené proklamace - „starší, uvolněte už konečně místo nám mladým a táhněte do ..." (domova důchodců, do hrobu, do pekel atp.). A to myslím nechceme nikdo, nebo jo?

Autor: Milan Matyáš | čtvrtek 23.4.2009 8:20 | karma článku: 26,60 | přečteno: 2400x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".