Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraj jsem já, tady je Rathovo

Český "Jörg Haider", neboli MUDr. David Rath a jeho malé středočeské knížectví. Co mají tito dva extrémní politici a nebezpeční populisté společného?

Jeho Výsost, hejtman

Jeho blahorodí, hejtman Středočeského kraje MUDr. David Rath, se Vám milostivě uvolil věnovat 10.000,- Kč, které v rámci vaší místní hasičské slavnosti můžete použít na výrobu a instalaci nášivek na uniformy svých hasičů, s tímto povinně doporučeným textem "Tady je Raathovo, všechno co Vám kraj dává, já vám dávám."

Prohlášení francouzského krále Ludvíka XIV. "stát jsem já", jako vyjádření vrcholného absolutismu, je opět mezi námi, jen oblečené do současného moderního hávu. Alespoň tak na mě, a určitě nejen na mě, působily informace o podmínkách pro přijetí dotace, o kterou si požádala obec Zvole u Prahy. Vím jaké bývají podmínky pro příjemce dotací, vždy jsou však obecné, hovoří o zviditelnění dárce grantu jako instituce, nikdy ne konkrétní osoby vrchního představitele dárce. To je unikum, neviděné (zatím) v jiných krajích a městech této republiky. Zatím :-(.

Koneckonců vládu "pevné ruky" a zjevně osobní až absolutisticky pojatou formu řízení kraje používá hejtman od počátku, připomeňme okamžitou bezskrupulózní čistku na postech ředitelů krajských nemocnic, vyhrůžky snížení platu ředitelům škol, které se nezapojily do jeho ankety k názvu plánované Středočeské univerzity, okamžitá změna dlouho připravovaných plánů rekonstrukce nemocnice v Kladně, strach, vyvolaný v zaměstnancích krajského úřadu, pokud by se stýkali s lidmi z předchozího krajského vedení a mnohé další ukázky autoritativního stylu řízení a vlády.

Podle životopisů obou výše zmíněných politiků existuje mezi nimi mnoho společných průsečíků, tezí i prohlášení, tito dva populisté si jsou blízcí, byť ne ve všem (Rath je na holky, Haider byl na kluky :o). Rodinné zázemí - Haiderův otec byl malým funkcionářem NSDAP, otec D.Ratha byl údajně evidován jako agent, důvěrník a tajný spolupracovník STB. Oba jsou velmi ambiciózní, Haider své první hnutí založil již v 15 letech (Kroužek svobodné mládeže) a od té doby usilovně pokračoval na cestě k politickým vrcholům. Rath svou pouť za mocí zahájil také velmi záhy a od té doby prošel několik stran (ODS, SD-LSNS, ČSSD) a mocenských organizací (LOK, ČLK).

Zjevně by se hejtman Rath ráth stal neomezeným vládcem svého kraje, tak jako se to dařilo Haiderovi v "jeho" Korutanech. Jsou si blízcí v otázce přistěhovalců - korutanský hejtman Haider ve své zemi žádné nechtěl, Rath se v Parlamentu vyjádřil takto "Půjde o většinou málo vzdělané, málo kvalifikované. Většinou se dostanou do nějakých ghett, kde možnosti kriminality budou narůstat... . ... příliv lidí z některých zemí ... bude mít důsledky v nárůstu výskytu tuberkulózy, v nárůstu výskytu AIDS, v nárůstu možná i dalších onemocnění, ...".

I v hodnocení Hitlerova přínosu světu jsou si vzácně blízcí - Haider pochválil třetí říši Adolfa Hitlera za údajně „zdravou zaměstnaneckou politiku“ (a přišel za to na čas o své hejtmanské křeslo), Rath se vyjádřil takto: "Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku..." (Rath ovšem nepřišel o nic, u nás se to tak nebere, nejsme v Rakousku, že).

Také míra pokrytectví je u obou politiků velmi vysoká - Haider, až ortodoxní konzervativec a odpůrce homosexuálů, byl zřejmě sám homosexuálně orientován, jak vyšlo najevo po jeho smrti. Rath dříve navrhoval poplatky ve zdravotnictví, aby se nakonec stal jejich zavilým odpůrcem. Věčný útočník Rath obviňuje kde koho (z protistran) z protežování známých za veřejné peníze a sám, když to jde, ze státního rozdává co hrdlo ráčí (odměny kolegům těsně před odchodem z ministerstva zdravotnictví, dotace na neexistující uměleckou školu v jeho domovských Hostivicích, zdravotní poplatky v krajských zařízeních apod.).

Absolutismus, jako forma řízení státu, by neměl patřit do současné doby, byť se mnohdy zdá, že umí řešit i dnešní problémy lépe, než jiné - současnější formy vlády. Je to však iluze, vyvolaná jen osobními ambicemi hnanými politiky právě z rodu Rathů a Haiderů, Le Penů a dalších podobných populisticky zaměřených egoistů. Nedejme se jimi opít a zmanipulovat, píše se dvacáté první století a tohle už bychom měli mít dávno za sebou.

Informační zdroje pro tento článek jsou uvedeny níže, v odkazech na související články.

Autor: Milan Matyáš | úterý 26.5.2009 7:15 | karma článku: 47,42 | přečteno: 13330x
  • Další články autora

Milan Matyáš

Chcete být Superhrdinové?

Jaké to je být superhrdinou? Bránit své město, bojovat se zločinem a chránit životy obyčejných lidí? Vaše děti mají jedinečnou možnost si to vyzkoušet. Jak?

14.4.2013 v 9:02 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Cestování

Milan Matyáš

Dovolená na kole I. - Rakousko, Dráva

Konec června jsem s rodinou strávil na cyklozájezdu v Rakousku - konkrétně na Drávské cyklostezce. Rakousko a jeho systém stezek pro kola nás už před časem uhranul, takže se tam nyní snažíme strávit každé léto alespoň pár dní.

23.7.2010 v 10:40 | Karma: 15,89 | Přečteno: 1743x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Okurková sezóna aneb větší stany na táborech!

Nevím, jestli už začala okurková novinová sezóna, ale soudě podle obsahu včerejšího článku o ohrožených táborech, žraloci žeroucí české učitelky na Jadranu došli a hledá se nové téma. Nesmíte věřit všemu, co noviny napíší, realita je poněkud odlišná.

29.6.2010 v 15:35 | Karma: 19,94 | Přečteno: 1835x | Diskuse| Cestování

Milan Matyáš

Zklamals Přemysle

Přemysla Sobotku jsem považoval za solidního pravicového kandidáta na hlavu státu, tedy až skončí Klausův mandát. Zcela jednoznačně pak u mne vítězil v porovnání s tím, jaké panoptikum hrůzy nám nabízí levicové spektrum, v čele s Paroubkem. Bohužel krok, ke kterému zjevně neuváženě přistoupil P.Sobotka, když vyzval Mirka Topolánka k odchodu z funkcí a kandidátky do voleb, můj zatím kladný pohled na něj poněkud zastřel.

24.3.2010 v 14:20 | Karma: 27,46 | Přečteno: 1828x | Diskuse| Politika

Milan Matyáš

Zimní fotografické ohlédnutí

Protože jsme se nedávno vrátili z jarních prázdnin strávených s dětmi z oddílu v Krkonoších a přivezli jsme foťáky a mobily plné fotek, nedá mi to, abych pár zimních krajinek a žánrových obrázků ze sjezdovek a běžkařských tratí tady neuveřejnil, pro potěchu oka i duše.

11.3.2010 v 11:35 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1780x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Běžný pravicově smýšlející pracující člověk. Zbytky svého volného času věnuje práci v neziskové dětské organizaci Pionýr, kde pracuje v turistickém oddíle Černý delfín, je statutárním zástupcem krajské organizace, členem republikové rady a místopředsedou organizace. Má ženu a dvě dospělé ratolesti na studiích.Poslední dobou již na psaní blogů nemá vůbec čas a ani chuť.
V diskusi je k nalezení jako "uz jsem tady taky".