Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Jo, nektere obce maji opravdu podivna jmena. Kdyz netere uz nezvladaly stari meho bratra,daly ho do jednoho priserneho socialniho zarizeni v obci na rece Sazave. A jezdilo se tam pres Mrchojedy.

0 0
možnosti
MH

Hezký příklad, díky. Je jich bezpočet... O čem to vypovídá?

0 0
možnosti
JM

J69a14n 14M71a51r24e77k

8. 9. 2021 16:46

S tím českým jazykem je to těžké. Když ho srovnám s americkou angličtinou, vidím, že je mnoho případů, kde mohou být významy dva v jedné větě: Na př. malý rozhovor třech stařešinů. Jenen povídá..."Člověče, on polykal meče...a druhý na to: To můj kluk polyká mlaskaje...a třetí...co jsou to ty mlaskaje...a ten první...to jsou asi nějaký šneci...

0 0
možnosti
MH

Hezké, díky. Podobných případů je bezpočet, třeba z toho něco zpracujuR^

0 0
možnosti
Foto

Co se týče názvů obcí, tak pěkné jsou také Tatobity. Na obligátní Pičín a Řitku si snad leckdo vzpomene, k tomu patří i Kozodírky.

Nevím, který další jazyk oplývá tolika slovními hříčkami, jako náš. Kromě toho čeština zůstává srozumitelnou, i když vypustíme "nabodeníčka", špatně vyslovíme znělé a neznělé souhlásky (když - gdyž) a dokonce pomineme skloňování. Vzdělaný člověk se dokáže vyjádřit precizně a jednoznačně, kdežto reportér či redaktor (iDNES) nikoliv, viz nedávný titulek:

"Automobil poškodil panel, když jej majitel škrábal." A víme vše!

R^

3 0
možnosti
VV

Üpte, co mi jednou jeste soucasnou administratorkou byl smazan prispevek s nazvem jedne z tech vesnic jako neslusny , to popisuji jako obec kde bydli Helena Vondrackova.

0 0
možnosti
RE

Zajímavý článek! Tvrdím léta, že jsme nejvíc podobní Skandinávcům, zejména Norům - hlavně, co se trávení volného času týče i pohledu na svůj jazyk a zemi s tím, že oni jsou vlastně daleko vřelejší. Z pohledu cizince je čeština brána jako tvrdý jazyk, neboť neintonuje a Češi jsou největší "studené čumáky", neboť nevyjadřují emoce. Rád se šťourám v jazycích a baví mě, jak lze leccos odvodit a dojít k závěru, že všechny evropské jazyky mají vlastně hodně společného. Těším se na další článek:)

0 0
možnosti
MH

Děkuju moc, je to na dlouhé povídání. (Nejen) pro Skandinávii mám velkou slabost. Učím češtinu cizince, a tak mám tyhle věci pořád na talíři. Je to hrozně zajímavé! Tak snad budu moct brzo nabídnout něco dalšího. Mějte se, srdečně zdravím.

0 0
možnosti

Jednoduše to řekl Werich - když jižní národy používají vulgarity, tak m u ž n í, kdežto Češi vyměšují.;-D

1 0
možnosti
MH

Před spoustou Werichových výroků smekámR^

1 0
možnosti
Foto

Milane, VÝBORNĚ! Zralejší bloger - NĚMEC - MILUJÍCÍ český jazykR^:-)

0 0
možnosti
MH

Moc děkuju, jsem rád, že to lidi zajímá a baví. Časem snad přidám další podobné věci. Mějte se fajn. A ať Vám to píše!;-)

0 0
možnosti
AL

Postoloprty - jedno z vysvětlení je, že tam stával klášter Apostolorum porta, Brána apoštolů :-) zaniklý za husitských válek.

1 0
možnosti
MH

Velmi zajímavé, děkuju. Nevěděl jsem o tom.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 45
  • Celková karma 30,07
  • Průměrná čtenost 905x
Jsem VŠ učitel. V posledních letech se zabývám i uměleckou prózou (novela Riita 2020, Ozvěny z hlubin času 2021). Hodlám prezentovat (humoristické) povídky, črty, postřehy z cest, fejetony. Přeju hezké počtení.