Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kobra versus Karusel

Karuselový podvod. Google při zadání těchto slov najde za 0,11 sec. přibližně 140 000 výsledků. Státní rozpočet díky tomuto zločinnému jednání (podle velmi střízlivého odhadu) přichází každoročně minimálně o 135 miliard korun. Celá záležitost má přitom charakter organizovaného zločinu. Na začátku procesu je bílý kůň, který při dovozu zboží nezaplatí DPH. Na jeho konci legální firma, která od státu DPH naopak vyinkasuje.

 Je nutné si uvědomit, že v těchto případech nejde o jeden jediný obchod, ale o celkově promyšlenou síť. Některé podvodné firmy si mezi sebou dokola posílají přes hranice opravdové (a pořád to samé) zboží. Jiné si jen sem a tam vystavují stovky faktur měsíčně. Jejich dalším společným znakem je to, že byly již ve fázi přípravy účelově založené jako prázdné schránky, případně nesídlí na adresách uvedených v obchodním rejstříku. Znesnadňují tím státním orgánům do „pavučiny“ proniknout a pro běžného berního úředníka je téměř nemožné podvod odhalit. Z loňské zprávy NKÚ například vyplývá, že bylo evidováno 77 firem s nedoplatkem na DPH vyšším než 100 milionů korun. Celkově pak tyto subjekty dlužily kolem 30ti miliard. Nejbizarnější pak je, že díky virtuálním adresám je nebylo možné ani kontaktovat, natož vymáhání nedoplatků vůbec zahájit. NKÚ závěrem jen smutně dodává, že se bohužel dlouhodobě jedná o setrvalý stav.

Změnit tuto neblahou situaci má KOBRA. Jinými slovy specializovaný daňově-analytický tým. Jeho vzorem se stalo Slovensko, kde obdobná skupina velmi úspěšně již delší dobu funguje. Smyslem je vzájemné sdílení informací mezi policií, celníky a berní správou. Následně je nutné vyhodnocení těch nejzávažnějších případů, odhalení organizátorů podvodů a jejich potrestání. V prvé fázi bude mít česká KOBRA kolem stovky lidí. Ti jsou již dnes zaměstnáni ve výše zmíněných institucích a k jednotlivým případům se budou vytvářet ad hoc skupiny. Podstatou jejich práce bude analytika.

Aby Kobra měla „zuby s jedem“, musí mít i potřebné a odpovídající nástroje. Potřebujeme k DPH přijmout podobné zákony, jaké má Slovensko. Dalším nástrojem je centrální registr účtů, ke kterému by měla KOBRA přístup například na základě rozhodnutí soudu. To řešíme společně s ČNB, protože dnešní praxe je bohužel taková, že policie posílá dotazy všem bankám na našem území a čeká na odpovědi. Mezitím jsou obvykle podezřelí „někým“ upozorněni, účty vyberou a my přicházíme „ke snědenému krámu“. V neposlední řadě pak chceme do zákona vrátit i trestnost přípravy krácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Dnes, kdy tato zákonná úprava chybí, v síti uvíznou obvykle jen bílé koně a chytit původce a organizátory je téměř nemožné.

Provést karuselový podvod nebo obrovský daňový únik není úplně jednoduché. Rozhodně se nejedná o „projekt, který by úspěšně zvládal“ jedinec. I to je důvod, proč proti sofistikovaně organizovaným zločincům nasadit specializovaný tým. Zkušenosti se Slovenska, kde zavedly výkaznictví DPH, jsou více než výmluvné. Tamní KOBRA prověřuje měsíčně kolem 150ti podezřelých transakcí...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Chovanec | čtvrtek 26.6.2014 9:57 | karma článku: 15,03 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Otevřený dopis Milana Chovance členům krajské organizace ČSSD

Vážení přátelé,nejprve mi dovolte, abych Vám všem poděkoval za práci ve volební kampani. Celkový výsledek sice není nijak oslnivý, nás může alespoň trochu těšit, že jsme dosáhli nejlepšího výsledku v rámci českých krajů. Na analýzu, proč jsme neuspěli tak, jak jsme si představovali, je ještě brzo.

28.10.2013 v 11:24 | Karma: 24,95 | Přečteno: 9478x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jaký smysl má vstupovat podruhé do stejné řeky?

1200 dnů.Právě tolik času uběhlo od doby, kdy se oficiálně ujal vlády kabinet Petra Nečase. ODS sice tehdejší volby nevyhrála, ale získala post předsedy a mohla pokračovat v díle, které započalo již v roce 2006, kdy stal se premiérem Mirek Topolánek. Někdejší člen jeho vlády Miroslav Kalousek, místopředseda tehdejší "horké novinky" TOP 09, usedl znovu do křesla na klíčovém ministerstvu financí. Benjamínkem kabinetu byla poměrně nečitelná odnož bezpečnostní agentury, která nesla hrdý název Věci veřejné. Před volbami její předáci tvrdě kritizovali pravici a s politickými dinosaury nechtěli mít nic společného. Krátce po sečtení hlasů však bylo vše jinak a spojili s nimi síly.

23.10.2013 v 12:55 | Karma: 12,32 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Reakce na blog pana Kopty nazvaný otevřený dopis Milanu Chovancovi

Vážený pane Kopto, ve svém otevřeném dopise mě viníte z toho, že do Vaší obce dnes nejede vlak. Přiznávám, že kraj si již nemohl dotaci na této ztrátové trati dovolit. Místo motoráčku zavedli jsme autobusovou linku, která je prostě levnější. Za toto příkoří chcete potrestat ČSSD. A to tím, že ji nebudete volit. To je samozřejmě vaše nezadatelné právo. Ve skutečnosti však nahráváte pravici. Tedy stranám, které v předchozí vládě, prováděly škrty, jež téměř udusily ekonomiku státu a řadu rodin a domácností přivedly na pokraj chudoby. Sociální demokracie chce tuto neblahou situaci změnit a chyby napravit. Je to naše povinnost i odpovědnost. Proto přicházíme s vizí fungujícího státu. K tomu, aby k pozitivnímu obratu došlo, je však důležitý každý hlas, Váš nevyjímaje. Zvažte proto, prosím, ještě jednou svou účast ve volbách.

1.10.2013 v 11:58 | Karma: 11,83 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jak jsem hubnul? Díl druhý…

Začínám!!!! Říjen 2012. Měl jsem za sebou náročnou volební kampaň, byl jsem hodně unavený, a to nejen z volebního klání, ale také z kil, které jsem všude nosil s sebou. Nebylo mi prostě dvakrát valně... Tělo začalo volat o pomoc a jasně mi dávalo najevo, že už toho bylo dost. Funěl jsem do schodů i do každého kopečku. Sice jsem pár dní méně jedl a zhubl asi 3 kila, ale pořád jsem se necítil úplně v pořádku.

20.9.2013 v 10:55 | Karma: 20,39 | Přečteno: 2459x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Jak jsem hubnul? Díl první…

Několikrát jsem sliboval, že až se budu blížit ke konci se svým hubnutím, podělím se o své pocity s těmi, které to zajímá. Tak teď to začínám plnit.

18.9.2013 v 12:48 | Karma: 27,99 | Přečteno: 8446x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Češi se chystají na boj o zlato. Náměstí a fanzóny zaplní desetitisíce lidí

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:12

Česko v neděli čeká hokejový svátek. Davy fanoušků vyrazí sledovat finále mistrovství světa na...

Lístky na finále se nabízejí i za desetitisíce, u turniketu člověk může narazit

26. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:29

Ceny lístků na finálový zápas mistrovství světa v hokeji rapidně stouply. Lidé za ně na...

Malostranský zápisník: Osudová chyba stínového premiéra v národě pejskařů

26. května 2024

Premium Kdo má jiný názor na parlamentní kulturu, ten dostane do nosu! Svého politického konkurenta...

Nekupujte stíhačky, dejte peníze na důchody, řekl Fiala z SPD Kupkovi

26. května 2024  11:53

Podle ministra dopravy a místopředsedy ODS Martina Kupky je důležité udržet důstojné důchody pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik