Hrozba uzavření obchvatu Třemošné je zažehnána, dohody platí

Jsem osobně velmi potěšen a cením si rozhodnutí Občanského sdružení Orlík, které se dnes rozhodlo stáhnout návrh na vydání předběžného opatření, jímž by byl uzavřen obchvat Třemošné. Občanské sdružení tak přistoupilo na návrh řešení, který jsem včera předložil na našem společném jednání s ŘSD a zástupci města Třemošná. Myslím, že nakonec zvítězil zdravý rozum a zodpovědnost všech zúčastněných stran v tomto nešťastném sporu, který ještě včera vypadal, že skončí velkými problémy pro tisíce občanů Plzeňského kraje. 

Ocenit je třeba také to, že naše dohoda se zakládá na vzájemné lidské důvěře, jelikož jakékoliv právní záruky nebylo možné poskytnout, a to ani ze strany ŘSD, kraje a města Třemošná, tak ani ze strany Občanského sdružení Orlík. Osobně jsem se ale zaručil udělat maximum pro naplnění naší dohody, stejně jako zástupci ostatních subjektů v této záležitosti.

A své garance znovu potvrzuji. Tento čtvrtek proto předložím na jednání Rady Plzeňského kraje návrh na poskytnutí dotace městu Třemošná na výstavbu protihlukové stěny, a to ve výši 70% nákladů. Věřím, že tuto dotaci pak schválí také krajské zastupitelstvo na svém zářijovém jednání. Jsme také připraveni půjčit městu zbylé prostředky v případě, že by je ve svých rezervách zástupci Třemošné nenašli. ŘSD zase přislíbilo poskytnout pozemek určený k výstavbě stěny, zajistit projektovou dokumentaci a po její výstavbě převzít tuto stavbu od města a zajistit její údržbu. ŘSD se navíc zavázalo řešit také další body požadované Občanským sdružením Orlík, jako bylo například nebezpečí pro přebíhající zvěř.

Plzeňský kraj je dále připraven zajistit nové, nezávislé měření hluku na obchvatu Třemošné, které se uskuteční v září. Pokud by toto měření prokázalo překročení přípustné hranice hluku, pak dle naší společné dohody bude stavbu této protihlukové bariéry hradit ŘSD.

Takto zní naše společná dohoda, kterou bych se nezdráhal nazvat gentlemanskou. Věřím, že toto rozumné řešení ocení jak občané, které zastupuje Občanské sdružení Orlík, tak občané Třemošné i lidé, kterých by se případné uzavření obchvatu nepříjemně dotklo. Předešli jsme totiž díky této dohodě obrovským problémům, jejichž následky jsme asi ani nebyli schopni dohlédnout.

Autor: Milan Chovanec | úterý 12.7.2011 13:41 | karma článku: 12,14 | přečteno: 1275x