Kalouskova socha v Berlíně bude ze stříbra

Miroslavu Kalouskovi postaví vděční Němci nepochybně sochu, nebo po něm alespoň pojmenují náměstí. Proč? Část českých daní půjde do německé státní pokladny. Miroslav Kalousek, údajně nejlepší z ministrů financí, připravil koncepci, která české poplatníky DPH směřuje do Německa. Ale vážně: Ekonomové žasnou nad mírou diletanství, kterou Miroslav Kalousek právě předvádí.

 

Náledujících pár odstavců uvádí fakta, která ale můžete bez ztráty pochopení podstaty přeskočit. Důvod, proč budou českému ministru financí (vzděláním chemikovi)  Miroslavu Kalouskovi v Německu z vděčnosti stavět sochu, si můžete přečíst v posledním odstavci.

Pro ty pečlivější uvedu tento přehled:

V letech 1993 až 1994 byla v tuzemsku sazba DPH 23% (snížena 5%). Od ledna 1995 do dubna 2004 sazba klesla o jedno procento, čili byla 22% (5%). První květen 2004 přinesl snížení na minimální výši 19% (snížená stále 7%). Situace vydržela do prosince 2007.

Od ledna 2008 (hypotéční průšvih v USA, globální recese) stoupla snížená sazba z 5% na 9%, základní zůstala na 19%.
 Leden 2010 (a to už jsme v době řeckých potíží a dluhové krize v EU) vzrostla česká DPH na 20%, snížená poskočila na 10%.

DPH je nyní na 20% a 14%, což znamená historický rekord. Z mého pohledu ekonoma je DPH krádež, protože ji v 90% platí lidé z peněz, které jim již jednou zdaněny byly - například při výplatě (daň z příjmu) nebo při rozdělení zisku (daň ze zisku právnických osob).

Od příštího roku bude Čech okrádán ve výši 21% a 15%.

Je paradoxní, že tyto zlodějské praktiky zavedla údajně pravicová TOP09 ve spolupráci s údajně pravicovou ODS. Tím došlo k porušení volebních slibů, že se daně zvyšovat nebudou. Jiné drobné vládní úskoky, které lákají z českého střádala peníze, jsem popsal již dříve.

A teď k té soše v Německu, která na Miroslava Kalouska nepochybně čeká. Lafferova křivka říká, že daně lze zvyšovat jen do určité výše. Pak se výběr daně sníží, protože lidé už díky zdanění prostě nemají za co  kupovat. Výsledkem vysokého DPH (a spotřební daně na paliva) je fakt, že lidé jezdí nakupovat do Německa, kde je stejné zboží levnější.
 Nejde jen o benzín, jogurty nebo elektroniku. Do Německa se přesouvají také investice do drahých kovů. Německo celkem chytře poskytuje na určité typy stříbrných mincí slevu na dani, DPH činí jen 7%. Čeští obyvatelé proto míří do Německa i za investicemi.

Je jasné, že Kalouskova socha v Berlíně bude stříbrná.

 

-------------------

Aktuálně nabízím k zamyšlení:

Co chybí Řecku? Lidovci

Zloděj má pro vaše peníze lepší využití

 

 

 

 

 

Autor: Milan Bendl | neděle 5.8.2012 15:08 | karma článku: 29,94 | přečteno: 1465x