Holešovská výzva nebo přestřelky v parlamentu?

Obecná nespokojenost je logická. Kde jsou vládní sliby o nezvyšování daní, o boji s korupcí, o dobrém zaměstnaneckém i podnikatelském klimatu? Ten, kdo volil Věci veřejné nebo TOP09, složil úspěšně maturitu z naivity a zklamání. Nyní tu máme snahu opozice o pád vlády a Holešovskou výzvu. Obojí považuji za účelové akce.

Obecná nespokojenost je logická. Kde jsou vládní sliby o nezvyšování daní, o boji s korupcí, o dobrém zaměstnaneckém i podnikatelském klimatu? Ten, kdo volil Věci veřejné nebo TOP09, složil úspěšně maturitu z naivity a zklamání. Nyní tu máme snahu opozice o pád vlády a Holešovskou výzvu.

Obojí považuji za účelové akce.

Kořeny problémů? Demokracie dává každému, kdo má věk a občanský průkaz, právo vyjádřit se ve volbách k dalšímu vývoji státu. I když politika patří k oblíbeným námětům debat ve všech vrstvách společnosti, málokdo má možnost poznat ji do hloubky. Proč si to myslím? Běžný člověk je odkázán na média, nota bene odpovídající jeho informační potřebě. Někdo přelouská Hospodářské noviny, druhý vystačí s Bleskem. Třetí se spokojí s pohádkami na Nově, pardon, s hlavní zpravodajskou relací TV Nova. Málokdo zná politiky osobně, málokdo vidí do jejich vlastních zájmů přímo.

Nejsem výjimkou, také nechodím na zasedání vlády nebo na stranická kuloárová jednání.

Důsledek? Volič se rozhoduje na základě zprostředkovaných informací. Z vlastní praxe burzovního obchodníka vím, že nejhorší obchody dělají lidé, kteří se spoléhají na názor druhých. Právě tak volič,  který ani nemůže mít přístup k výše uvedným faktům, musí spoléhat na svůj subjektivní dojem. A tady je zakopaný pes. Před volbami se vyrojí davy andělů, kteří slibují světlé zítřky. Po volbách na slib a slovo politka raději zapomeneme.

Jak to dopadá? Víme to všichni. Sliby TOP09 jsou k smíchu: vyšší zdanění je realitou která může potěšit leda ekonomického analfabeta. Firmy budou optimalizovat a zisky převádět tam, kde je můžou užít lépe. Příkladem budiž Kalouskovo zvýšení zdanění pohonných hmot, od kterého si sliboval zvýšení příjmů rozpočtu o 5 mld Kč. Realitou je propad o 7 mld. Kč. TOP09 společně s ODS se zachovala nesmyslně, vyšší daň v krizi znamená odchod zisku. A pozor, ve finále to znamená méně peněz pro zaměstnance, čili propouštění v důsledku omezení rozvoje firem - respektive zbytečně nevzniknou nová pracovní místa.

Nulové valorizace pro penzisty jsou, s prominutím, velké a sprosté zlo. Ti lidé se nemohou bránit (stávkující důchodce je nesmysl) ani si zlešit situci výdělkem. Body sbírají socialisté a komunisté. Podotýkám že zbytečně, protože až se k moci dostanou, další zdanění bude znamenat další potíže ekonomiky. Heslo "Ať platí bohatí" je stupidní.

Vím, jak bohatý člověk takovou situaci vyřeší - stejně jako firmy přesune zdanění jinam. Česká stát neuvidí ani korunu. Opět nejde o teorii, hovořím o svých životních zkušenostech. Po vyšších daních volají ti,  kteří mají malé příjmy. Neuvědomují si, že lidé s vyššími příjmy mohou držet ekonomiku v chodu, ať již tvorbou pracovních míst nebo vlastní vysokou útratou (čili více práce pro výrobce aut, stavitele domů, čili pro montéry, zedníky atd atd.).

A ruku na srdce: Představe si, že máte roční příjem na základě vlatního podnikání, obchodování, speciálních znalostí atd třeba 1mil Kč. Budete ochotni se vzdát 100tis Kč? Ano. Budete ochotni se vzdát 600tis Kč? Asi ne. A to je mimochodem dnešní realita procesu kompletního zdanění příjmu vyšší kategorie. Kdo se tedy diví, že člověk nechce ze svých peněz platit sociálně nepřízpůsobivé, zkorumpované politiky, drahé a zbytečné úřady, nesmyslné dotační programy atd? Když ve finále kupříkladu zjistí, že v nemocnici čeká na operaci, protože jeho peníze místo do smysluplných akcí (operace) zmizely v černých dírách zlodějů?

Výrazem znechucení je Holešovská výzva. Takové malé české Ocuppy Wall Street. A zase lid jásá, že se ho někdo zastává. Po pročtení HV mi vlasy šedivějí ještě víc. Když si v textu proklamací nahradím slovo cizinec slovem Žid nebo Buržoust, mám teze jak od Hitlera nebo Gottwalda.  Na druhé straně rozumím tomu, že kdo má rád zkratky a jednoduché recepty, tomu se to líbí. Budiž. Ale zapátrejme, s čím svého času přišly Věci veřejné: boj s korupcí, odstranění dinosaurů... A výsledek? Šmírování ve stylu KBB, úplatky atd. Kdo neprohlédl dosud, tomu není pomoci.

Sociální demoracie včera zkusila opět svůj folklór s odvoláváním vlády. Důvod je jeden: zviditelnění. To si nenechal ujít ani bývalý premiér, bývalý sociální demokrat Jiří Paroubek. Styl projevu typický, emotivní, plytký. Nerozumím odvaze kohokoliv ze současného parlamentu kázat ostatním něco o porušování volebních slibů (ODS, TOP09) nebo o korupci (ČSSD, Paroubek) nebo lžích (ČSSD, ODS, TOP09).

Teď by bylo na místě navrhnout řešení, že? Zklamu Vás. Takové řešení není možné. Dokud nebude politik trestně odpovědný (jak probíhá Váš soud, pane Kocourku a Bárto?), dokud nebudou soudy soudit rychle a nezávisle (a to není v ČR možné), dokud nebudou poslanci s kostlivci ve skříni a porušující volební smlouvy s voliči skládat mandáty (Kalousek, Nečas, Sobotka, Paroubek, John, Bárta atd. atd, atd.), do té doby bude situace stejná. Jedna parta po volbách vystřídá druhou partu. I z toho důvodu je Holešovská výzva jen plácnutím do vody, nic víc.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Bendl | středa 21.3.2012 21:35 | karma článku: 13,68 | přečteno: 731x