Co chybí Řecku? Lidovci

Řecko se nemůže shodnout na vládě,která by provedla zemi současným průšvihem alespoň po dva roky. Snad by bylo možné situaci ještě zvládnout anebo naplánovat odchod Řecka z eurozóny. Odchod Řecka z eurozóny bude velmi bolestný. A bude to bolet i nás, a to velmi! Pokud se z odchodu z eurozóny stane úprk, bude to ještě horší. Co zemi chybí? Paradoxně - lidovci.

Pokud jste dočetli až sem, možná ve vás vaří krev a já mohu být jen rád, že nejsem v dosahu :D

Tento článek jsem dlouho promýšel. Jsem ekonom, hledám pragmatická řešení. V ekonomii nemají emoce místo. Proto hledám pragmatická řešení při investičních projektech, při obchodování na burze, při zajišťování portfolií atd. A nejinak by tomu mělo být ve všech oblastech, kde se rozhoduje o bytí a nebytí občanů, čili i v politice. Je chyba, že politika se vnímá jako fotbal: naši jsou ti nejlepší, i když prohrají i místní přebor v Horní Dolní. Je to chyba, a velmi drahá.

O víkendu jsem mluvil s kolegy ze Švýcarska (očekávají pád eurozóny) a z USA (totéž očekávání). Němec (tedy spíš Lucemburčan) hovořil především o volební debaklu kancléřky Merkelové a vidí budoucnost eura také černě. Všichni se shodují, že největším problémem Řecka je výsledek demokratických voleb. Chybí totiž rozumný střed, který by byl lidově řečeno "smírným prvkem" mezi dosavadními vládními stranami (nemají většinu) a novými radikály (také nemají většinu).

Rozpolcenost řeckého parlamentu může dovést zemi k neřízenému vystoupení z eurozóny. Model rizik mi říká, že to bude hodně bolestivé pro celou Evropu. Postihne to velmi Německo a přes exportní politiku to bohužel postihne také Českou republiku. Čili české "ať sousedova koza chcípne" bude znamenat, že naše česká koza chcípne také. Škodolibá radost nemá místo, byť v českých médiích je velmi zřetelná.

Jak na to doplatí český občan? Pokles produkce v Německu bude znamenat propad ekonomiky i v ČR, včetně nárůstu nezaměstnanosti. Kalouskovy dluhopisy budou kopírovat oficiální inflaci, nikoliv reálnou - investoři prodělají tak jako tak.

Prostě problém eurozóny a neřízeného pádu Řecka odskáče taky český Tonda a Pepa, i když si v hospodě u pivka myslí něco jiného.

A teď k těm "kluzkým hadům" lidovcům: V Řecku se ukazuje, jak chybná je politická polarizace. Výsledkem je nemožnost se dohodnout. Takzvané nové strany jsou velmi rizikové zboží, jak to ostatně i v tuzemsku ukázaly nechvalně známé Věci veřejné. Už v předchozím článku jsem rozebíral, proč ani TOP09 není volitelnou alternativou, byť nyní pan Kalousek honem deklaroval ochotu vládnout s ČSSD. To, co se předhazovalo lidovcům (hadi), tedy pan Kalousek realizuje taktéž. Odpor k lidovcům tedy nemá místo. Ani ČSSD a ODS nejsou tak zásadové, aby rukou společnou nemohli vládnout v řadě krajských zastupitelstev... Nadšení, které voliči projevili svými hlasy vůči TOP09 a VV, je asi minulostí.

Ale zpět k průšvihu, který se na nás všechny valí: V Řecku chybí politická strana, která by byla ochotna podpořit koalici a pracovat na nejméně bolestivém způsobu řešení dluhů. Podobně tomu bylo před nedávnem v ČR, kde vláda byla držena v šachu morálně i personálně mrtvými Věcmi veřejnými. Líbivé rozdělení na pravici a levici nefunguje. Středová strana chybí.

V Řecku by nyní přítomnost strany typu našich lidovců v parlamentu pomohla nejméně bolestivému řešení krize. Myslím lidovců dnešních, odkud kariéristé již dávno odešli do jiných stran. Neschopnost domluvit se je totiž v dnešní době smrtící - a bude bolet nás všechny. To nám asi ukáže právě další vývoj v Řecku a v celé Evropě.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Bendl | pondělí 14.5.2012 13:35 | karma článku: 20,82 | přečteno: 1411x