V Německu již e každá třetí novostavba vytápěna tepelnými čerpadly

Celonárodní statistiky přitom mírně „kazí“ severní a severovýchodní části země, kde se podíl tepelných čerpadel coby primárního zdroje tepla pohybuje kolem 25 %. 

Naproti tomu, v Sársku najdete tepelné čerpadlo ve 4 novostavbách z 10, na jihu země pak v 3 novostavbách z 10. Celkově je již 12,4 % tepla pro domácnosti vyráběno právě tepelnými čerpadly.

 

Poctivá příprava na 1.1.2021

Německo je známé svou politikou rychlého přechodu na obnovitelné zdroje energie, jak na národní, tak „individuální“ úrovni, přičemž kromě tepelných čerpadel se ze zvýšené poptávky těší i fotovoltaické jednotky (jež jsou často instalovány právě v kombinaci s tepelným čerpadlem). Zdá se tedy, že Němci nebudou mít žádný problém s aplikací doporučení Evropské komise, podle kterého by od 1.1.2021 měly na území Evropské unie vznikat pouze novostavby s téměř nulovou spotřebou energie. V České republice bohužel podobná (aktuální) data nejsou k dispozici a těžko se dohadovat, jaké zastoupení mají tepelná čerpadla coby primární zdroj tepla u novostaveb (nicméně, za „pasivní“ lze v České republice považovat pouze 10 % všech novostaveb).

Němci nejčastěji kupují tepelná čerpadla vzduch/vzduch

Prim mezi typy tepelných čerpadel hrají v Německu výrobky čerpající energii ze vzduchu (tj. tepelná čerpadla s nejnižšími pořizovacími náklady), následovaná čerpadly využívajících na vstupu vodu a geotermální teplo (tepelných čerpadel s vrtem je u německých novostaveb do 10 %).

Tepelná čerpadla vzduch/vzduch jsou přitom vhodná ve specifických podmínkách. Způsob distribuce tepla není vhodný pro nemovitosti s větším počtem malých místností (z důvodu omezení počtu vnitřních jednotek), tímto typem tepelného čerpadla navíc nelze ohřívat vodu a co do poměru spotřebovaná elektrická energie/objem vyrobeného tepla, patří tato čerpadla mezi nejméně výkonná (např. v porovnání s tepelnými čerpadly vrt/voda).

 

Zdroje:

Enbausa.de

Abeceda-cerpadel.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Baďura | sobota 28.1.2017 16:39 | karma článku: 12,41 | přečteno: 618x