Update o tepelných čerpadlech vzduch/voda – i v ČR už umí pracovat v arktických podmínkách

Prozatím jsou na trhu k dispozici pouze 2 kousky (dle mně dostupných informací), i tak se jedná o velký milník v této oblasti.

Do České republiky přichází tepelná čerpadla vzduch/voda používající chladicí kapalinu EcoCute, která má svůj původ v Japonsku (tady ji používají už od roku 2001) a s ohledem na jejich výkon lze přepokládat, že pořádně zamíchají kartami v segmentu B2B.

Obě tato tepelná čerpadla (SANDEN Aqua Eco Max, Mitsubishi Q-TON) se svými rozměry a výkonem hodí především do velkých objektů, jako jsou např. nemocnice, hotely, školy, administrativní budovy, u souseda na dvorku ho tedy raději nevyhlížejte.

„Oficiální“ představení těchto tepelných čerpadel v číslech vypadá takto:

 

 

Pokud se v oblasti tepelných čerpadel trochu vyznáte, určitě Vás překvapil vysoký topný faktor (COP) tepelného čerpadla Mitsubishi Q-TON, které na trh vstupuje poměrně sebevědomě, protože je nejvýkonnějším tepelným čerpadlem se systémem vzduch/voda.

O čem přesně je EcoCute?

Původním záměrem výzkumu, jehož výsledkem je chladivo EcoCute, bylo přijít s chladicí kapalinou, která by představovala nižší ekologickou zátěž ve smyslu nižšího poškozování ozónové vrstvy a nižší produkce emisí. Toto se nakonec podařilo s tím, že výsledný produkt (EcoCute) má zároveň vynikající vlastnosti co se týče schopnosti přeměňovat energii na teplo.

V porovnání s klasickým elektrickým bojlerem potřebují tepelná čerpadla používající technologii EcoCute v průměru o 75 % menší množství elektrické energie. Ve srovnání s plynovými ohřívači pak tato čerpadla generují v průměru o 40 % nižší množství emisí.

V Japonsku jsou tato tepelná čerpadla komerčně prodávána již od roku 2001, cesta na český trh trvala tomuto přelomovému objemu 14 let.

Jak přesně pracují tepelná čerpadla používající kapalinu EcoCute?

 

  1. tepelný výměník nakumuluje teplo z okolí a použije jej jako energii pro chladivo.
  2. dojde k ohřátí uhlíkového chladiva prostřednictvím plynového kompresoru. Oxid uhlíku se pod tlakem 10 MPa přemění v superkritickou tekutinu.
  3. tepelný výměník transformuje energii z kapaliny do vody (dochází k ohřevu vody)
  4. ventily čerpadla sníží tlak, jímž je stlačována kapalina, ze které se tímto opět stane oxid uhlíku

Topí i ve vysokých mrazech

Jak jsem již zmínil v nadpisu tohoto příspěvku, tepelná čerpadla využívající technologii EcoCute jsou schopna podávat stabilní výkon i v teplotách okolo -20 °C, tj. u hodnot, kdy klasická tepelná čerpadla se systémem vzduch/voda potřebují při svém provozu výraznou podporu od elektrického ohřívače.

Držme jim palce

S ohledem na rozšířenost tepelných čerpadel používajících kapalinu EcoCute v zahraničí a nulovou konkurenci u klientely, která hledá řešení se stabilním výkonem i ve velmi nízkých teplotách, očekávám, že se tato tepelná čerpadla rozšíří velmi rychle i v České republice. Snad v brzké budoucnosti dojde i k tomu, že tato technologie bude dostupná i v rámci tepelných čerpadel určených pro „retailové“ použití.

Zdroje:

IVT-Čerpadla

Wikipedia

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Baďura | pátek 11.9.2015 19:23 | karma článku: 11,38 | přečteno: 536x