I silnovrstvá lazura dá vyniknout charakteristice dřeva

Ve spojení se silnovrstvou lazurou často slýcháme, že povrchu dřeva vytváří vrstvu, která plně překrývá charakteristiku dřeva. To je pravda, ovšem jen zčásti.

Na trhu jsou rovněž k dispozici, tzv. průhledné lazury, které Vám na povrchu dřeva vytvoří požadovaný odstín s tím, že charakteristika dřeva zůstane zachována.

Níže jsem si pro Vás připravil malou ukázku, ve které porovnám rozdíl mezi silnovrstvou průhlednou lazurou a tenkovrstvou lazurou.

Pro začátek je vhodné zmínit, že tenkovrstvá a silnovrstvá lazura vyžadují různý počet nátěrů, přičemž doporučená technologická přestávka u použitých lazur (Primalex – ořech) je 24 hodin.

 

Stav „před“

 

Stav po 1. nátěru (silnovrstvá lazura vlevo)

Jak sami vidíte níže, po prvním nátěru je rozdíl mezi tenkovrstvou a silnovrstvou průhlednou lazurou odstínu ořech minimální. Rozdíl přichází až po druhém (a v případě silnovrstvé lazury až po třetím) nátěru. Zároveň máte možnost vidět, že silnovrstvá lazura skutečně nepřekrývá charakteristiku dřeva, byť je na použitém dřevu jasně zřetelná vrstva, kterou silnovrstvá lazura vytvořila.

 

Stav po 2. nátěru (silnovrstvá lazura vlevo)

 

Finální stav (silnovrstvá lazura vlevo)

Pokud tedy chcete natřít dřevěný podklad, který je vystavován nepříznivým vlivům (déšť, UV záření, vlhkost apod.) a chcete zároveň, aby zůstala patrná charakteristika dřeva, můžete bez obav sáhnout po silnovrstvé lazuře. Ta má na rozdíl od tenkovrstvé lazury, která dává vyniknout charakteristice dřeva běžně, lepší ochranné schopnosti a delší životnost (až 6 let, v závislosti na působení negativních vlivů a způsobu ochrany dřeva jinou chemií). U obou typů lazur pak platí, že lepší ochranu před UV zářením nabízí tmavší odstíny, naopak minimální ochranu pak nabízí tzv. bezbarvé lazury. Oba typy lazur můžete použít na venkovní dřevěné ploty a pergoly. Tenkovrstvá lazura se pak více hodí na nátěr dřevěných podhledů a stavebních prvků, silnovrstvá pak na zahradní domky, altány či podbití střech.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Baďura | pátek 5.8.2016 13:56 | karma článku: 10,03 | přečteno: 382x