Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zbraň pro časy inflace a prosperity

Technologický Hewlett-Packard má čtvrtinu aktiv vedenou v rozvaze jako "goodwill". Předloni musela firma z této položky odepsat téměř 10 miliard USD a její akcie na to reagovaly strmým poklesem. A není to ojedinělá situace.

V posledních letech další technologické a mediální společnosti či banky škrtaly goodwill, hlavně v souvislosti s akvizicemi z předkrizových let. ČEZ byl rovněž postižen ve spojitosti s balkánskými aktivy. Investoři mají po těchto zkušenostech z goodwillu v rozvaze strach. Málokdo ovšem ví, co goodwill je, jak funguje a že může být za určitých podmínek mocnou zbraní.

Tajemství goodwillu

Jedním z významů slova goodwill jsou obecně nehmotná aktiva (povědomí o značce, vztah se zákazníky, patenty aj.). Ponechme je protentokrát stranou. Ekonomický goodwill vyjadřuje rozdíl mezi čistou hodnotou získaných aktiv a za ně zaplacenou cenou. Při akvizici je hodnota kupované firmy účetně zanesena do aktiv, proti tomu kupní cena je zobrazena v pasivech. Kupní cena je většinou vyšší než čistá hodnota firmy, v aktivech tedy chybí něco do rovnovážného stavu. Právě tuto mezeru vyplní goodwill.

Je to taková prémie za "know-how". Zmíněné technologické společnosti, mediální koncerny či banky potřebují málo hmotných aktiv, goodwill u nich hraje zákonitě větší roli. Stejně tak ovšem mohou prémii při akvizici zaplatit průmyslové podniky či výrobci spotřebního zboží.

Srovnejme dva různě kapitalizované podniky. Podnik A vydělává 2 miliony USD ročně, má aktiva 8 milionů USD, ale pokud byste ho chtěli koupit, stál by 20 milionů USD (goodwill 12 milionů). Podnik B má rovněž zisk 2 miliony USD, ale jeho aktiva jsou 20 milionů USD a stejná je i jeho cena (žádný goodwill). Oba dva v tuto chvíli vydělávají 10 % (cena vůči zisku) vztaženo na vložený kapitál. Kterou firmu vybrat jako investici?

Představme si, že během deseti let se zdvojnásobí cenová hladina. Obě firmy musejí zvýšit své nominální zisky na 4 miliony USD, aby udržely krok s inflací. K tomu není potřeba žádných kouzel, prostě prodají stejný počet jednotek za dvojnásobnou cenu. Trik přichází až teď! Ekonomická zkušenost praví, že obě firmy budou muset rovněž zdvojnásobit investice do svých aktiv. Zvýšené tržby jednoduše vyžadují větší zásoby, oběžná aktiva a téměř jistě i hmotné zařízení. Tyto investice nijak nezvyšují produktivitu, pouze zajišťují přežití podnikání v souboji s inflací.

Co se stalo? Podnik A vydělává 4 miliony USD, aktiva vzrostla na 16 milionů USD. Podnik B vydělává 4 miliony USD, aktiva vzrostla na 40 milionů USD. Zachováme-li logiku ocenění, podnik B bude nově stát 40 milionů USD (tedy hodnotu svých aktiv, vydělávat bude původních 10 % na svou cenu). Investoři do něj ale museli vložit 20 milionů USD investic (ze zadržených zisků či vlastního kapitálu), takže každý dolar dodatečné investice vyprodukoval ne víc než sto centů hodnoty (20:20). Podnik A bude také stát 40 milionů USD a vydělávat 4 miliony USD. Růst hodnoty o 20 milionů USD byl vykoupen novým kapitálem ve výši pouhých 8 milionů USD. Zbytek mohl být mezi tím vyplacen akcionářům ve formě dividend či odkupu akcií. Každý nový dolar tedy nominálně vyprodukoval 2,5 dolaru (20:8)!

Správná ochrana proti inflaci

Každý podnik je zasažen inflací, ale pokud má značný podíl nehmotných aktiv (goodwill), dopad růstu cen je zmírněn. Toto zjištění neodpovídá intuici lidí, kteří často věří, že ochranou proti inflaci jsou právě hmotná aktiva (komodity, stroje, budovy). Lépe se ovšem vede firmám, které dokáží zvyšovat ceny a rozšiřovat aktivity bez nutnosti investic do hmotných aktiv. Příkladem mohou být franšízy, prodejci softwaru, konzultanti a ratingové agentury, mediální firmy. Momentálně je inflace rekordně nízko. Nikdo neví, jak dlouho tento stav vydrží. Každý ví, že ne věčně. Do té doby si můžete do portfolia přidat pár firem, které nebudou mít problém přenést rostoucí ceny na spotřebitele a u toho expandovat.

Výše uvedené platí pouze v případě, že byly akvizice oceněné správně a výše goodwillu odpovídá ekonomické realitě. Pokud management zaplatil nesmyslnou cenu, jen aby zvětšil své impérium (ekvivalent pro ego), společnost dříve nebo později utrpí. V rozvaze bude mít sice vedena "aktiva", ale tato nepřinesou ziskovou sílu. Obdobná situace nastala před finanční krizí, kdy akvizice byly mnohdy nadhodnocené. Poctiví manažeři pak přiznali, že goodwill ve výkazech byl vlastně bezcenný a odepsali ho (Hewlett-Packard, Microsoft). Ti druzí si toto trojského koně nechali na památku, i když trh dávno ví, co se v jeho břiše skrývá (Moleskine). Těm chybí dobrá vůle (goodwill - význam třetí).

 

Zdroj: http://www.berkshirehathaway.com/letters/1983.html

Autor: Mikulas Splitek | pátek 27.6.2014 11:02 | karma článku: 6,63 | přečteno: 447x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Klesá riziko recese, když zatím nepřišla?

Lidé mají tendenci si myslet, že tím, že recese zatím nepřišla, klesá její pravděpodobnost. Je to však naopak a je potřeba zůstat pozorný.

4.8.2023 v 10:29 | Karma: 7,12 | Přečteno: 218x | Diskuse| Ekonomika

Mikulas Splitek

Je výše poplatku za aktivní správu fér?

Zaskočen vlastní nejistotou v jednom momentu investičního rozhovoru s Vojtou Žižkou jsem napsal krátkou úvahu.

10.5.2023 v 13:07 | Karma: 9,16 | Přečteno: 395x | Diskuse

Mikulas Splitek

Dát druhou šanci

Mají statistiky o prodejích akciových pozic něco společného s tématem rozvodu a jeho případného zvrácení? Po jednom zážitku jsem nad tím o víkendu přemýšlel.

20.2.2023 v 13:43 | Karma: 12,69 | Přečteno: 282x | Diskuse| Společnost

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

Pojďme na čtyři otázky o budoucnosti: Na čem může Česká republika založit svůj rozvoj v dalších 20-30 letech, aby prosperovala?

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

S omezeními či svobodná? Jaký druh komunikace je lepší pro společnost, politiky, firmy, uživatele? Tato debata se znovu rozhořela poté, co Elon Musk koupil Twitter...

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63 | Přečteno: 207x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 585x
Živím se investováním, tak píši (hlavně) o něm. 

Stránky akciového fondu, který spravuji - zde.  

Autorská kniha Stát se investorem - zde. 

Seznam rubrik