Kolik bys půjčil kamarádovi z Facebooku

Vedoucí sociální síť vstupuje na trh on-line plateb. Nic proti, ale my potřebujeme vyřešit jiný problém. 

Facebook nechce zůstat jen platformou pro sdílení fotek a statusů. Připravuje se na vstup do sektoru finančních služeb. Brzy by měl získat povolení v Irsku, aby mohl vytvořit svojí kyber-měnu, kterou by mohli jeho uživatelé platit a vyměňovat mezi sebou (Financial Times). „Toto se mi líbí“, skandují fanoušci. Zase o důvod víc neopouštět internetové tržiště vztahů. Ale!

Obličejník bude muset proti virtuálnímu platidlu držet depozita v klasických penězích. Vezme na sebe roli banky. Bude kalkulovat rizikovost transakcí, reportovat finančním autoritám, rozhodovat o úročení. To vše s rozdílem, že má v této oblasti méně zkušeností než banky, a nebudou mu „krýt záda“ státní garance vkladů. Dá se to zvládnout, ale pro koncového zákazníka se moc nezmění. Facebook, stejně jako banky, bude chtít na pohybu peněz vydělávat. Poplatky jistě neodpustí, zhodnocení vkladů nedopustí.

My bychom potřebovali peníze bez prostředníka. Systém, ve kterém by si lidé s důvěrou půjčovali mezi sebou. Volný pohyb kapitálu bez transakčních nákladů. To není až tak abstraktní idea. Vedle kolonky „Přátelé (počet)“ by bylo ještě políčko „Peníze (počet)“ a „Volné peníze (počet). Lidé by mohli vidět Vaši finanční situaci, v otevřeném systému závist nemá smysl. Kamarádi by mohli požádat o „volné peníze“ a Vy, pokud byste je zrovna nepotřebovali, byste jim je dvojím kliknutím poslali on-line, bez zpoždění. Jaká představa!

Konfrontováni realitou mezilidských vztahů se zdráháme půjčit i nejbližším peníze „na dobré slovo“. Tajíme před kolegy výši svého platu i majetku a vůbec se peněz bojíme, proto jimi ostentativně pohrdáme nebo naopak mrháme. Facebook nás k ostatním přiblížil jen zdánlivě, důvěru nedokáže vybudovat. Kterému ze stovek facebookových přátel jsi půjčil peníze, když on je potřeboval, a Ty zrovna ne? 

Autor: Mikulas Splitek | pondělí 14.4.2014 11:43 | karma článku: 9,71 | přečteno: 976x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Dát druhou šanci

20.2.2023 v 13:43 | Karma: 12,69

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63