Google je jiný

A to i v korporátním řízení. Od čtvrtka si budou moci investoři vybrat, jestli si na burze koupí akcie Google s omezeným hlasovacími právy (1/10 hlasu) nebo úplně bez nich. Kmenové akcie bez hlasovacích práv jsou poměrně vzácným fenoménem. Budou se obchodovat za stejnou cenu jako akcie, které hlasovací právo nesou?

Ohlášený akciový split (rozdělení) řeší situaci, kdy Google potřebuje peníze na rozvoj, nechce se zadlužit, ale majoritní vlastníci si nechtějí nechat „mluvit“ řízení firmy. Stávající akcionáři dostanou za každou A akcii jednu z nově vydaných C akcií bez hlasovacího práva. Tím pádem se „rozředí“ hlasovací práva stávajících akcionářů a momentální majoritní vlastníci, zakladatelé společnosti Larry Page and Sergey Brin si uchovají nadpoloviční podíl i v případě, že Google bude v budoucnu potřebovat vydat další akcie pro financování akvizic. Oni už nyní disponují 55,7 procenty hlasovacích práv, přestože vlastní pouze 15 procent celkové tržní kapitalizace firmy, protože stávající A akcie mají pouze desetinové hlasovací právo. Takovou korporátní strukturu napodobili i jiní technologičtí giganti jako Facebook či LinkedIn. Akcie zcela zbaveny hlasovacího práva jsou ovšem novinkou i v Sillicon Valley (Financial Times).

Tento netradiční krok vlastně zanechává akcionáře v pozici trochu připomínající fondy soukromého kapitálu, tedy na pomezí tradičního věřitele a akcionáře. Zbavuje je hlasovacích práv, což je devizou akcionáře (především v otázkách dividend), ale zároveň jim nedává senioritu a zajištěný výnos, jako mají věřitelé. Tyto nevýhody má kompenzovat podíl na růstu společnosti odražený v ceně akcií. Akcionáři, kteří tuto změnu přijmou, vyjadřují vysokou důvěru v management Googlu, v jejich kreativní a obchodní potenciál. Některé konzervativní institucionální investory by mohl tento odvážný tah odradit. Google ale chce být jiný. Nemyslím si proto, že by jeho akcie reagovaly negativně na omezená hlasovací práva. Většina akcionářů si už teď uvědomuje, že ani za mák nerozumí produktům Google. "Jenom" je používají, protože jsou zatraceně užitečné :))

 

Upozornění: Akcie Google vlastním už pár let, a dalších pár ještě budu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mikulas Splitek | čtvrtek 3.4.2014 12:09 | karma článku: 6,70 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Dát druhou šanci

20.2.2023 v 13:43 | Karma: 12,69

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63