Facebook nemá radost z Ukrajiny

Facebook, LinkedIn, Twitter na burze v posledních týdnech dost “trpí”. Někteří komentátoři to spojují s plánem OECD, která se chystá zabránit daňovým úlevám internetových firem. Ty často přemisťují svá sídla do daňových rájů či opticky hromadí tržby mimo svůj daňový domicil, aby se vyhnuly daňové povinnosti. Skutečné vysvětlení poklesu ovšem může mít méně konkrétní obrysy. 

Zvyšující se geopolitická nejistota poškozuje sociální sítě. Má generace si zvykla žít ve sjednocené Evropě bez konfliktů. Prostřednictvím studentských programů jsme získali zahraniční přátele a udržujeme s nimi čilou komunikaci. Kulturní výměna nebyla omezená jen na země EU, do programů evropských studentských organizací jsou zařazeny i Ukrajina, Rusko, Bělorusko a další východoevropské státy. Voda na mlýn sociálním sítím. Události posledních měsíců a týdnů ovšem ukázaly, že to není samozřejmost a komunikace se nemusí pouze prohlubovat.

V nynější situaci odhaduji počet příspěvků a zpráv mezi ukrajinskými a ruskými uživateli Facebooku nad dlouhodobým průměrem. Šok je potřeba vykřičet. Ochlazení vztahů ale povede k následnému útlumu.    Podobné to může být i v dalších částech světa. Vlády navíc mohou tíhnout k úzkostlivější kontrole proudu informací ze / do země.  Jako příklad vezměme turecké omezení Twitteru a Youtube. Netvrdím, že dojde ke zvratu trendu svobodnější celosvětové komunikace (asi prostřednictvím univerzální angličtiny), ale geopolitické napětí ho může výrazně zpomalit a na čas uzamknout zpět do hranic kulturních okruhů.

 

Autor: Mikulas Splitek | pátek 4.4.2014 10:55 | karma článku: 5,80 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Dát druhou šanci

20.2.2023 v 13:43 | Karma: 12,69

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63