Čína v bludném kruhu

Už nějakou dobu pozoruji známky slabosti čínské ekonomiky. Předchozí varování se ještě dala ospravedlnit trnitou cestou k liberálnějšímu modelu, dnešní zpráva je doslova jiný kalibr. 

Deset čínských developerů koupilo v poslední době podíly v čínských bankách za zhruba 3 mld. USD. Tím se dostáváme do situace, kdy dlužník zčásti kontroluje věřitele. Nikdo nebude mít zájem na tom, aby aktiva byla správně oceněna, protože obě dvě entity se propojují v bludném kruhu neefektivních investic. Takový systém může fungovat až překvapivě dlouho (příklad SSSR), ale nevyhnutelně ho čeká nenadálý kolaps.

Pokud Vás zajímají mé dřívější poznámky:

10. 3. Ztrátový výrobce solárních zařízení Chaori Solar Energy Science and Technology se stal prvním čínským podnikem, který přestal splácet své dluhopisy vydané v domácí měně. Dosud se investoři v případě hrozících problémů se splácením mohli spoléhat na zásah ze strany čínských úřadů. Taková situace umožňuje, aby si i finančně nepříliš zdravé firmy půjčovaly za nízkých nákladů, což vede k nadměrnému zadlužení firemního sektoru a neefektivním investicím s rostoucím rizikem krize.  Bude zajímavé sledovat, jak se k tomu postaví čínské banky, jejichž úvěrové portfolio je značně nepřehledné. Pro ilustraci se podívejte, jak narostla aktiva čínských bank v posledních letech:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. 3. Čínský realitní developer Zhejiang Xingrun Properties se nachází na pokraji bankrotu. Analytici očekávají, že brzy nebude schopen dostát závazku ve výši 3,5 mld. Yuanů (565 mil. USD), a čínská vláda nevyjádřila ochotu zasáhnout v jeho prospěch. Ačkoliv věřiteli společnosti jsou státem vlastněné banky, čínské vedení podle posledních vyjádření premiéra Li Keqianga očekává rostoucí počet bankrotů (CNN).

 

26. 3. Ve východní Číně došlo k překotným výběrům peněz z Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank poté, co se rozšířila zpráva, že banka nedisponuje dostatečnou likviditou. Před čtyřmi pobočkami banky se vytvořily dlouhé fronty lidí, ačkoliv ústav se snažil uklidnit situaci prohlášením, že úvěry jsou garantovány vládou. Faktem je, že garance je pouze implicitní a dosud neexistuje legislativa pro odškodnění věřitelů. Na ní momentálně vláda pracuje. Guvernér centrální banky nakonec opravdu prohlásil, že vláda se za vkladu zaručí, čímž situaci zklidnil. Ovšem, Jiangsu Sheyang Rural Commercial Bank je systémově nedůležitá banka s aktivy ve výši 0,01% celkové bilance čínských bank. Bude vláda schopná garantovat vklady v případě problémů větších bank? Samozřejmě, že ne.

Autor: Mikulas Splitek | pondělí 7.4.2014 10:49 | karma článku: 8,54 | přečteno: 449x
  • Další články autora

Mikulas Splitek

Dát druhou šanci

20.2.2023 v 13:43 | Karma: 12,69

Mikulas Splitek

Moje anketa o budoucnosti

23.1.2023 v 14:36 | Karma: 6,71

Mikulas Splitek

Twitter ve víru archetypů

16.12.2022 v 9:45 | Karma: 6,63