Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na Petra Kellnera

Nejbohatší Čech miliardář Petr Kellner je v první stovce nebohatších lidí planety. Viz http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=662889 V diskusi pod článkem si můžete přečíst oslavné chvalozpěvy ale i velmi odsuzující poznámky.

Já jsem na pačátku 90 let patřil mezi cca 20 jeho nejbližších spolupracovníků a pamatuji si ho z doby, kdy ovládal pouhé desítky miliónů Kč. Jak se stal Petr miliardářem?

V první řadě Petr Kelner je inteligentní člověk. Je jedný člověk, kterého osobně znám, u kterého jsem si uvědomil, že je chytřejší než já. Inteligencí v tomto případě mám na mysli schopnost analyzovat situaci a adekvátně na ní reagovat. Nemyslím tím řešení matematických rovnic či odříkávání básní zpaměti. Jako příklad uvedu shromažďování voucherů, což byla ruská obdoba našich privatizačních kupónů. Petr Kellner správně usoudil, že nejdůležitější je shromáždit co nejvíce voucherů v co nejkratší době. Proto omezil byrokrtické kontrolní mechanismy prověřování původu a platnosti voucherů, protože usoudil, že jen málo lidí bude v nové a nezvyklé situaci podvádět. Sice pár podvodníkům "naletěl" v řádu nekolika tisíc rublů, ale ušetřil na mzdách a poplatcích za kontroly milióny rublů a navíc získal přístup k rychlému ovládnutí vocherů za miliardy rublů.

Za druhé Petr Kelner, stejně tak jako Kožený, umí a uměl obchodovat s cizím majetkem. Dokáže přitom privatizovat zisky pro sebe a přerozdělit ztráty na ostatní. Stal se správcem privatizačních fondů a peněz Sklo Union Teplice a postupně si spravovaný majetek přisvojil. Mnozí to přinejmenším považují za  nemorální, ale faktem je zákony a pravidla to prostě umožňovaly. Ponechme stranou otázku, zda ta pravidla Klaus a ostatní politici takto nastavili schválně či jen z nevědomosti. Petr Kelner, Viktor Kožený a jiní jen využili příležitosti. Každý člověk zvedne na ulici 5000Kč bankovku, pokud ji uvidí. Petr ji uviděl my ostatní ne.

Za třetí. Petr se nebál jít do rizika a často hrál vabank, buď všechno nebo nic. To riziko měl ale jistě promyšlené a nehnal se do předem ztracených obchodů. Právě počátkem 90 let se Jelcin v Rusku dostával k moci. Na ulicích se střílelo, jednotky OMON bojovaly s vojenskou ochrankou parlamentu a nebylo jasné kdo to vyhraje. Byznysmani houfně opouštěli Rusko protože se fyzicky bojovalo o to, kdo co ovládne. Skoro každý  den byl tehdy na ulici v Moskvě zastřelen nejaký bankéř i s ochranku složenou z Afghánských veteránů se samopaly. Petr se naopak v té bouřlivé době nebál, zůstal v Rusku a po převratu rychle obsadil uvolněná místa. Kdyby ho tehdy někdo v boji o moc zastřelil, nebyl by dnes miliardářem. Pravda je, že tehdy byl Petr jen relativně malá ryba a možná proto unikl pozornosti těch velkých.

Za čtvrté. Petr věděl hned od začátku, že se musí s politky podělit a že jim musí usypat pár drobků. Opět skvělá úvaha, obětovat pár miliónů a získat přístup přes spřátelené politiky ke státním miliardám. Získal tak například státní Českou Pojišťovnu prostřednictvím pana Kočárníka. Jiní by řešili dilema zda je správné používat takovéto metody ale Petr v tom měl jasno.

Za páté. Petr jedná zatímco ostatní se utápějí v teoretických úvahách. Také se tomu dá říct, že je rozhodný a jde si za svým cílem. Petr pořádal a asi i dnes pořádá s časté porady se svými manažery a pozorně poslouchá názory a nápady ostatních. Umí si z mnoha protichůdných nápadů vybrat jen ten jeden za kterým potom jde.

Za šesté. Kellner měl prostě větší štěstí než Kožený. Dělali v podstatě oba totéž a přitom Kožený je dnes pirát z Prahy, kdežto  Petr je některými lidmi oslavován jako vzor úspěšného podnikatele.

Já a vy ostatní jsme tohle všechno neměli a neuměli. Proto nejsme miliardáři.

Vilém Mikula

Autor: Vilém Mikula | pátek 12.3.2010 20:40 | karma článku: 21,85 | přečteno: 2396x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Má muž právo na své biologické dítě?

Čas od času si přečtu na webu informace o právech dítěte (dítě má právo narodit se jako chtěné, ale nemá právo narodit se proti vůli matky), nebo o právech ženy rozhodovat nezávisle o svém těhotenství. Státy v euroamerickém civilizačním okruhu mají legislativu obdobnou, liší se jen v detailech. V pricipu nechávají konečné rozhodnutí o těhotenství jen na potenciální matce. Je to ale spravedlivé? Zatím jsem nikde neviděl zda je spravedlivé a správné přiznat také nějaká práva biologickému otci.

20.8.2012 v 22:09 | Karma: 11,12 | Přečteno: 1086x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Poctivý prezident může přibrzdit rozkrádání státního rozpočtu.

Mě volilo sedmdesát procent obyvatel této země a já mám tím pádem větší legitimitu než vy, pane premiére, a to, co mi předkládáte k podpisu, tak já nepodepíšu, protože vaši vládu volilo necelých třicet procent. Je dost dobře možné, že se něco takové stane,“ varuje Lebeda. Viz http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Prima-volba-prezidenta-Jeste-se-budete-hodne-divit-243142

17.8.2012 v 22:20 | Karma: 10,54 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Další promrhané miliardy v době krize.

Opět se vedou jednanání o pronájmu či nákupu superdrahých stíhaček ze zahraničí. Podle mého názoru jde o zcela vyhozené peníze ze státního rozpočtu a to v době kdy Kalouskova a Nečasova vláda zmenšuje sociální pomoc těm nejpotřebnějším. Na první pohled se zdá, že Nečas se snaží vyjednat nižší cenu za pronájem Gripenů. Mám ale podivný pocit, že se mu spíše jedná o to kdo a jak velkou provzi za "zprostředkování" získá.

25.7.2012 v 16:54 | Karma: 30,42 | Přečteno: 1796x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Kdy zavraždí i tebe?

Právě si čtu knihu Dějiny 20 století od Paula Johnsona. Autor v knize mimo jiné popisuje jak se dostali diktátoři Stalin a Hitler k moci a jak systematicky nechávali zabíjet své politické odpůrce. Jednoduše řečeno Stalin i Hitler ovládli státní mocenský aparát i tvorbu zákonů a použili to k fyzické likvidaci svých politických oponentů. Vraždy a jiné zločiny nechávali formálně a "legálně" proběhnout podle zákonů které sami vytvářeli...Na začátku jejich politické dráhy mohli být relativně snadno zastaveni. Pokud by se jejich oponenti sjednotili, mohli je společně zbavit moci. Později už to bylo nemožné, v atmosféře teroru byla každá úvaha o odstavení Hitlera a Stalina od moci vítána jako důkaz k pokusu o puč a posloužila k dalšímu stupňování teroru a k dalšímu zastrašení rozumně uvažujících lidí.

23.7.2012 v 22:12 | Karma: 19,73 | Přečteno: 976x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Jednala paní exministrině Parkanová jako řádný hospodář?

Zdá se, že se právníci a poslanci přou o to, zda měla nebo neměla paní exministrině Parkanová povinnost si zjistit skutečnou cenu letounů CASA http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/kalousek-natocil-kvuli-parkanove-videoklip-schovava-se-za-sobotku_237640.html

15.6.2012 v 22:33 | Karma: 25,69 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik