Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pákový efekt malé pravicové strany, aneb proč budu volit Svobodné.

Dlouho jsme uvažoval koho vlastně volit. Volit komunisty ani ČSSD nepřichází v úvahu. Rozum mi radí volit pravici, protože si přeji zmenšování vlivu státu na naše životy a větší svobodu a odpovědnost v rozhodování občanů. To by automaticky mělo znamenat i snižování státní zadluženosti, což je na krizi nejlepší lék. Jenže pravici již obsadil Topolanek a jeho klaka hochů, kteří spolu kamarádí. Nedůvěřuji jim ani za mák a každdodenní zprávy o jejich činnosti mne v tom jen utvrzují.

Koho tedy volit, aby to byla pravice bez Topolánka? V úvahu přichází několik malých stran. Předpokládám, že dvě menší strany se dostanou do parlamentu a dohromady budou mít tak 15 %. Dost na to, aby byly rozhodujícím prvkem, který rozhodne jestli vláda v době krize  bude nakonec pravicová nebo levicová.

Možná se do parlamentu dostane KDU ČSL. Její poslanci pravidelně přebíhají zprava doleva a naopak. Voliči jako v ruletě nikdy neví zda jejich prostřednictvím dávají hlas levici či pravici.

Možná se do parlamentu dostane Kalousek a TOP09. Navenek se kandidáti v TOP09 sice  tváří jako ultrapravičáci, ale v minulosti již několikrát vládnuli společně s levicí. Už dříve činy prokázali, že jim nejde o pravicové zásady, ale jen o to být ve vládě. Kdybych volil je, tak vlastně do poslední chvíle nevím, zda jsem volil pravici nebo levici. Měl bych nejméně 50% šanci, že se přidají k Paroubkovi a jeho přerozdělování a zadlužování.

Možná se do Parlamentu dostane Bobošíková a Suverenita. Ti se prohlašují za středovou stranu, a proto ani u nich není jasné s kým potáhnou za jden provaz. Může to být kterákoli strana včetně komunistů. S nimi se přece Bobošíková již dohodla, tak proč by si to nezopákla, prokud to pro ni bude výhodné. Šance, že se Suverenita přidá k levici odhaduji na 60%.

Možná se do parlamentu dostanou Zelení, které volí levicoví voliči. Vední strany s Bursíkem přesto proti vůli svých voličů přeběhlo k ODS a tady je  ten pákový efekt malé strany, který mám na mysli. Topolánek ve své touze po moci odhodil pravicové názory svých voličů a začal prosazovat levicovou deformu Zelených. Výsledný paskvil se nelíbil ani voličům ODS ani voličům Zelených. Skončilo to nedůvěrou vládě a předčasnými volbami. Nebudu volit levicové Zelené, ale vážím si jejich voličů, protože jim jde o názor, stejně jako mě, nikoli o funkce a platy jejich Bursíků.

VV a EDS sjou typické středové eurohujerské strany. Jasně proklamují, že se spolčí s kýmkoli ať napravo či nalevo, pokud jim to umožní být ve vládě. Opět, pravicový i levicový volič riskuje, že jimi bude zrazen pokud jim dá hlas a oni nakonec zamíří do tábora názorových soupeřů.

Jediná Strana Svobodných Občanů se jasně označila za pravicovou stranu s pravicovými názory s tím, že si přeje svobodný evropský trh s volným pohybem osob, zboží a kapitálu. Nikoli přemalované RVHP. Nechci riskovat, že nakonec nechtěně podpořím nepřímo levici, a proto budu volit Svobodné. Pokud budou Svobodní v parlamentu nebudou se cpát za každou cenu do společné vlády s ODS a v žádném případě nepůjdou do společné vlády s levicí. Budou ODS podporovat případ od případu pokud se bude jednat a snížení zadluženosti, zmenšení státního aparátu, zvýšení odpovědnosti a svobody občanů a snížení jejich závislosti na státu atd. Určitě nebudou ODS podporovat v eurohujerství, v zadlužování a v levicových regulacích (regulace nájemného, regulace zdravotnictví, regulace výroby a produkování čehokoli) a v experimentech typu šrotovné. Nakonec se projeví ten pákový efekt. Topolánek si uvědomí, že se mu bude snáze vládnout pokud se vrátí zpět k původnímu pravicovému programu ODS. Malá strana se zásadami může ohnout k obrazu svému velkou stranu bez zásad. Zelení a ODS jsou toho jasným příkladem. V případě Svobodných a ODS je to dokonce jednodušší, protože se obě strany formálně označují za pravicové a tady by v principu měly mít stejné ideály.

V minulosti byl pravicový volič podveden a zrazen OH, ODA,  US DEU a nakonec i levicovou SZ. Na jednoho je těch zklamání až moc. Ani bych se nedivil, kdyby pravicoví voliči zůstali doma a nechali vládnout Paroubka a komunisty.  

Vilém Mikula     

 

 PS: Omlouvám se za gramatické a stylistické chyby. (Píšu to narychlo během pracovní pauzy.) Napište mi prosím o jaké konkrétní chyby jde, abych je již neopakoval. Nestačí jen napsat: „Máš tam hrubou chybu, oprav si to!“ Nebo: „Tvoje znalosti gramatiky nedosahují úrovně VŠ vzdělání se tu kterým se vytahuješ!“ Hloupý je jen ten, kdo své chyby opakuje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Mikula | úterý 11.8.2009 6:00 | karma článku: 13,58 | přečteno: 1077x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik