Pákový efekt malé pravicové strany, aneb proč budu volit Svobodné.

Dlouho jsme uvažoval koho vlastně volit. Volit komunisty ani ČSSD nepřichází v úvahu. Rozum mi radí volit pravici, protože si přeji zmenšování vlivu státu na naše životy a větší svobodu a odpovědnost v rozhodování občanů. To by automaticky mělo znamenat i snižování státní zadluženosti, což je na krizi nejlepší lék. Jenže pravici již obsadil Topolanek a jeho klaka hochů, kteří spolu kamarádí. Nedůvěřuji jim ani za mák a každdodenní zprávy o jejich činnosti mne v tom jen utvrzují.

Koho tedy volit, aby to byla pravice bez Topolánka? V úvahu přichází několik malých stran. Předpokládám, že dvě menší strany se dostanou do parlamentu a dohromady budou mít tak 15 %. Dost na to, aby byly rozhodujícím prvkem, který rozhodne jestli vláda v době krize  bude nakonec pravicová nebo levicová.

Možná se do parlamentu dostane KDU ČSL. Její poslanci pravidelně přebíhají zprava doleva a naopak. Voliči jako v ruletě nikdy neví zda jejich prostřednictvím dávají hlas levici či pravici.

Možná se do parlamentu dostane Kalousek a TOP09. Navenek se kandidáti v TOP09 sice  tváří jako ultrapravičáci, ale v minulosti již několikrát vládnuli společně s levicí. Už dříve činy prokázali, že jim nejde o pravicové zásady, ale jen o to být ve vládě. Kdybych volil je, tak vlastně do poslední chvíle nevím, zda jsem volil pravici nebo levici. Měl bych nejméně 50% šanci, že se přidají k Paroubkovi a jeho přerozdělování a zadlužování.

Možná se do Parlamentu dostane Bobošíková a Suverenita. Ti se prohlašují za středovou stranu, a proto ani u nich není jasné s kým potáhnou za jden provaz. Může to být kterákoli strana včetně komunistů. S nimi se přece Bobošíková již dohodla, tak proč by si to nezopákla, prokud to pro ni bude výhodné. Šance, že se Suverenita přidá k levici odhaduji na 60%.

Možná se do parlamentu dostanou Zelení, které volí levicoví voliči. Vední strany s Bursíkem přesto proti vůli svých voličů přeběhlo k ODS a tady je  ten pákový efekt malé strany, který mám na mysli. Topolánek ve své touze po moci odhodil pravicové názory svých voličů a začal prosazovat levicovou deformu Zelených. Výsledný paskvil se nelíbil ani voličům ODS ani voličům Zelených. Skončilo to nedůvěrou vládě a předčasnými volbami. Nebudu volit levicové Zelené, ale vážím si jejich voličů, protože jim jde o názor, stejně jako mě, nikoli o funkce a platy jejich Bursíků.

VV a EDS sjou typické středové eurohujerské strany. Jasně proklamují, že se spolčí s kýmkoli ať napravo či nalevo, pokud jim to umožní být ve vládě. Opět, pravicový i levicový volič riskuje, že jimi bude zrazen pokud jim dá hlas a oni nakonec zamíří do tábora názorových soupeřů.

Jediná Strana Svobodných Občanů se jasně označila za pravicovou stranu s pravicovými názory s tím, že si přeje svobodný evropský trh s volným pohybem osob, zboží a kapitálu. Nikoli přemalované RVHP. Nechci riskovat, že nakonec nechtěně podpořím nepřímo levici, a proto budu volit Svobodné. Pokud budou Svobodní v parlamentu nebudou se cpát za každou cenu do společné vlády s ODS a v žádném případě nepůjdou do společné vlády s levicí. Budou ODS podporovat případ od případu pokud se bude jednat a snížení zadluženosti, zmenšení státního aparátu, zvýšení odpovědnosti a svobody občanů a snížení jejich závislosti na státu atd. Určitě nebudou ODS podporovat v eurohujerství, v zadlužování a v levicových regulacích (regulace nájemného, regulace zdravotnictví, regulace výroby a produkování čehokoli) a v experimentech typu šrotovné. Nakonec se projeví ten pákový efekt. Topolánek si uvědomí, že se mu bude snáze vládnout pokud se vrátí zpět k původnímu pravicovému programu ODS. Malá strana se zásadami může ohnout k obrazu svému velkou stranu bez zásad. Zelení a ODS jsou toho jasným příkladem. V případě Svobodných a ODS je to dokonce jednodušší, protože se obě strany formálně označují za pravicové a tady by v principu měly mít stejné ideály.

V minulosti byl pravicový volič podveden a zrazen OH, ODA,  US DEU a nakonec i levicovou SZ. Na jednoho je těch zklamání až moc. Ani bych se nedivil, kdyby pravicoví voliči zůstali doma a nechali vládnout Paroubka a komunisty.  

Vilém Mikula     

 

 PS: Omlouvám se za gramatické a stylistické chyby. (Píšu to narychlo během pracovní pauzy.) Napište mi prosím o jaké konkrétní chyby jde, abych je již neopakoval. Nestačí jen napsat: „Máš tam hrubou chybu, oprav si to!“ Nebo: „Tvoje znalosti gramatiky nedosahují úrovně VŠ vzdělání se tu kterým se vytahuješ!“ Hloupý je jen ten, kdo své chyby opakuje.

Autor: Vilém Mikula | úterý 11.8.2009 6:00 | karma článku: 13,58 | přečteno: 1077x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06