Nižší daňové zatížení = větší příjem pro stát..

Jsem pro progresivní zdanění, i když se to většině z vás nelíbí. To ale neznamená, že chci, aby se ještě více zvýšilo již teď neúnosné daňové zatížení. Naopak chci, aby se celkově daně snížily na 15%.

Odpůrci snížení daní tvrdí, že stát si nemůže dovolit v době krize snížit svoje příjmy. Vychází přitom z jednoduché trojčlenky: Čím víc daně zvýším, tím víc vyberu a naopak. Takhle jednoduché to ale není. Takováto úvaha platí pouze za předpokladu, že daňový poplatník nemá jinou možnost než platit daně a že mu rostou příjmy či obrat přímoúměrně s daňovou zátěží. To jsou samozřejmě neplatné předpoklady. Výsledkem je, že čím více stát zvedne daně, tím méně lidí daně poctivě platí. Lidé přestávají daně platit třebas proto, že je pro ně výhodnější přestat podnikat úplně, nebo je pro ně lacinější papírově podnikání převést do daňového ráje, nebo se jim vyplatí zaplatit si specialistu a daně si „optimalizovat", nebo pracovat v takzvané šedé ekonomice, která je nezdanitelná atd. Možností jak se vyhnout placení daní je celá řada a ani je všechny neznám.

Každé neplacení daní je ale spojeno s určitými náklady či nepohodlím nebo i se strachem. Každý člověk má hranici kdy se pokusí zaplacení daní vyhnout jinde. Někdo nezměkne ani při snížení dní na 5% a dál daně platit nebude, jinému stačí snížení daní na 15% a začne je řádně platit. V tom jsme individualisté. Jednoduše se ale dá říci, že čím více stát lidi tiskne, tím více lidí hledá cesty jak se tomu útisku vyhnout a naopak. To ale neříkám nic, nového a objevného. Píše se o tom, skoro v každé učebnici ekonomie. To co kritizuji je, že se tím naši politici neřídí. Nemyslím, že jsou hloupí a daním nerozumí. Myslím si, že prostě preferují své osobní zájmy (jsou prostě uplacení) před zájmy svých voličů a daňových poplatníků. Bohužel pro svůj názor nemám žádný důkaz, jen indicie typu: Grossovi akcie s výdělkem 80 miliónů (Gross dokonce počkal půl roku s realizací zisku, aby se vyhnul placení daní.), nebo Topolánkovo setkání na jachtě v Itálii s ředitelem ČEZu, nebo fakt, že největší boháči platí v procentech menší daně než střední vrstva a zároveň pobírají největší státní dotace pro své podnky. Asi víte o tom, že velké a bohaté firmy dostávají od státu daňové úlevy a dotace na to či ono. Poukazuje se přitom na to, že je to důležité pro udržení zaměstnanosti. Asi ale už netušíte, že tím konkurenčně ničí malé firmy, které svými daněmi dotují ty státem hýčkané firmy. Malé firmy jsou pak nuceny propouštět a práci přitom ztratí nejméně tolik lidí, kolik jich pracuje ve státem dotovaných podnicích. Celově tím pracovních míst nepřibývá. V nejlepším případě je jich pořád stejně.

Jediný kdo opravdu platí daňe jsou střední vrstvy. Všimněte si, že jim ani Paroubek ani Topolánek daně nesnížil. Proto volám po progresivním zdanění, ale až od příjmu dejme tomu 150 000 Kč mesíčně. Zárověň by se daňe z přímu do 150 000 Kč měsíčně měly snížit na 15%. A to ne z fiktivních peněz (suprhrubého příjmu) ale ze skutečného příjmu, který člověk dostane do ruky.

Vilém Mikula

PS: Zkopíroval jsem sem to co mi čtenář brnl napsal do diskuse v předchozím článku. Pokud je to pravda, tak je to s námi ještě horší než jsem si myslel. Čtenář brnl píše:
„Kdo je proti dani progresivní ten by měl být logicky i proti té dani degresivní jaká tady dneska je tedy v rozmezí cca 30% pro normální občany až po absolutní nulu a potom i vyplácení státních daňových bonusů pro občany privilegované.
Ono se nesmí zapomínat že je nejen daň z příjmů ale je i daň zdravotní a důchodová, kterýmže to daním se podivně a naprosto podvodně říká "pojištění".
Hrstka nejvyšších menežerů nejen že tyhle daně z příjmu nad 100 tisíc měsíčně neplatí oni si samozřejmě jako menežéři i rozhodli že jim firmy vyplácí i těch 30% co dříve odváděla firma, tedy u takového příjmu cca 300 tisíc jsou tihle vyvolení na daních ve výši absolutní nula a při příjmu 1 MEGA měsíčně neodvádějí fakticky nic a dostávají každý měsíc příspěvek ze státní pokladny cca 100 tisíc daňový bonus.„


Autor: Vilém Mikula | neděle 1.11.2009 2:00 | karma článku: 15,79 | přečteno: 1233x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06