Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Karl Novak

1. 11. 2009 11:05
Lafferova křivka.

Je vhodné říct, že existuje jisté optimální procento zdanění, kdy stát vyždímá (v krátkodobém horizontu) z daňových poplatníků maximum.

Teorie je to jednoduchá. Při nulové dani stát nedostane, samozřejmě, nic.

Při 100 % dani, skoro samozřejmě, stát nedostane nic.

Maximum výběru tedy leží někde mezi 0 a 100 procentní daňové zátěži.

0 0
možnosti
PJ

Petr Johan

1. 11. 2009 10:49
dalo by se o tom uvažovat

Souhlasil bych s Vámi, pokud bych byl sobec, mám zatím příjem do 150000 Kč měsíčně, které navrhujete.

Bohužel však principielně souhlasit nemůžu. Rovná procentuální daň je záležitost rovná pro všechny, nenapomáhá jen někomu, jsou to stejné podmínky pro všechny. Nebavím se zde o stropech - ty jsou podle mne též hloupé ve všech ohledech.

Ukázalo se jasně v praxi, že se na daních vybralo při rovné dani více, než v předchozích letech na dani odstupňované.

Naprosto souhlasím s tím, že čím více se daně zvednou, tím více se plátci budou vyhýbat anebo přestanou podnikat úplně, což je příkladná likvidace malých a středních podnikatelů, kterým ta rudooranžová koalice věhlasně slibuje velkou podporu.

0 0
možnosti
K

kenev

1. 11. 2009 10:13
Ne daně, jako jakodaně.

Ona ta trojčlenka, jakoby logická je opravdu zavádějící. Celý současný problém je uměle posunutý jinam. Jde o daně někým hrazené mimo toho, kdo má z příjmů "požitky " již někým a hlavně nějak zdaněné.To již není matematická trojčlenka, která by se dala pochopit, ale velmí dobře zmanipulovaný ekonomický tah.

U nás je z důvodu neexistence jasných daňových pravidel možné téměř všechno.

Poslanecké náhrady jsou také jako nějak zdaněné, různé příjmy z členství v dozorčích radách rovněž... Jak by si to někteří představovali naznačil poslanec Kubera ve vztahu ke snížení platů poslanců.

Zvýšit příjmy o "úsporu",  o tu samotnou následně snížit a je vystaráno. Lehce aplikovatené i na daně. Vlk se nažere, koza zůstane celá. Má to jeden háček. Dozvěděli bychom se, jaké příjmy pro současné čisté odměny by museli tito úderníci v normálních podmínkách dosahovat . To nechtějí;-(.

0 0
možnosti
TT

tolan

1. 11. 2009 9:59
Autore, ke svému článku přidejte ještě vysvětlivky !!!

Pokud ovšem tlumočíte názor ekonoma ČSSd Sobotky či samotného J.K. Paroubka, potom začíná mít článek jakýs takýs  (ne) smysl.

0 0
možnosti
DM

G4Danny

2. 3. 2010 1:12
Re: Autore, ke svému článku přidejte ještě vysvětlivky !!!

Kdepak. Kolega absolvent matfyzu to ma utrcite z vlastni hlavy, nebo aspon prejate lec rozmyslene. Pan (titul?) Mikula v minulosti kandidoval za Ceskou stranu narodne socialni, cili jiz z teto prislusnosti si oduvodnite blizkost jeno nazoru s CSSD, nasi nejsilnejsi socialistickou stranou. Neni duvod si ale myslet, ze ten ci onen uvedeny fakt implikuje, ze ma pan Mikula pravdu.

Nepodlozene osobni invektivy anonymu na cloveka, ktery vystavuje svou tvar, me irituji jeste vice nez ty nejvetsi bludy z nasi soucasne politicke sceny. Rv

0 0
možnosti
JK

MiroTR

1. 11. 2009 7:36
Tomu nerozumím.

Píšete o dani "..ze skutečného příjmu, který člověk dostane do ruky". Takže jednou zdaněné peníze chcete zdanit ještě jednou ? 8-o

0 0
možnosti
DK

Fonon

1. 11. 2009 9:38
Re: Tomu nerozumím.

já jsem to pochopil tak, že se má zrušit daň ze superhrubé mzdy a zavést zdanění mzdy, které bylo zavedeno před daní ze superheubé mzdy

0 0
možnosti
PA

Pepan A2

1. 11. 2009 6:00
Jinými slova- Za úspěch budeš po zásluze potrestán!

Kdybyste se trochu pohrabal ve statistice, zjistil byste, že díky rovné dani se v tomto státě vybralo mnohem více na dani z příjmu než vybraly předcházející vlády na dani progresivní. Správně píšete, že pokud má někdo platit vyšší daně a má větší příjmy, snaží se o jakékoliv daňové úlevy. Jedinou šancí je nastavení rovné daně pro všechny a zrušení daňových úlev jako jsou nejrůznější pobídky a podlézání firmám proto, aby u nás začaly podnikat. A samozřejmě zdanit i třeba poslanecké náhrady, protože to není nic jiného než další legální příjem, leckdy vyšší neý jejich základní plat, ovšem nezdaněný. I tak je takzvaná rovná daň nespravedlivější k těm, kteří vydělávají více peněz, ale poskytuje méně možností daňových úniků a tím i větší příjem do státní pokladny. Takže přestaňte brnkat po vzoru oranžových na nejnižší pudy těch, kteří mají malé příjmy a pokud se chcete tvářit jako ekonom, tak se tak taky chovejte. Jinak z toho zase uděláte stejnou slátaninu jako je tento článek.

0 0
možnosti
  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik