Námět jak bojovat s úplatkářstvím.

Úplatkářství je mezi našimi politiky velmi rozšířené. Bohužel o něm víme jen z druhé ruky ve stylu: "Jedna paní povídala..." Skutečně usvědčných a odsouzených státních úředníků z přijetí úplatku je pramálo, dali by se spočítat na prstech jedné ruky. Proto korupce beztrestně bují a plátci daní jsou beztrestně okrádáni. Důsledkem je zadluženost státu a nevyrovnaný státní rozpočet.

Politici teď navrhují zákony tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, tedy tak, aby se nic podstatého nezměnilo a aby mohli i nadále beztrestně úplatky přijímat.

Dávám zde jako námět z zamyšlení tento návrh: Poslanci, odhlasujte zákon který by zajistil beztrestnost tomu z dvojice úplatkář a uplácený, kdo první usvědčí z porušení zákona toho druhého. Navíc mu zůstane i "výtěžek" úplatku. Tedy uplácenému peníze a úplatkáři služba. Podle mého názoru se tím do vztahu mezi úplatkářem a upláceným vnese tak silná nedůvěra, že uplácení pak nebude možné.

Vy byste šli dát úplatek úředníkovi, kdybyste veděli, že je možné, že mu peníze legálně zůstanou a vás usvědčí a vy půjdete do vězení a službu stejně nedostanete? Nebo z druhé strany. Přijali byste úplatek od někoho, kdo vás usvědčí, to co jste pro něj udělal mu zůstane a vy půjdete do vězení a budete muset uhradit škodu?

Já bych za takových podmínek do úplatkářství nešel. Bál bych se, že mě ten druhý usvědčí dříve než já jeho. Jaký je na to váš názor?

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vilém Mikula | pátek 10.9.2010 0:45 | karma článku: 13,31 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06