Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Drobní živnostníci spojte se.

Utajený dopis drobným živnostníkům. Přiznávám se, že jsem o problémech drobných živnostníků až donedávna mnoho nevěděl. Za veliký problém považuji měření dvojím metrem zahraničním a domácím podnikatelům. Zahraniční podnikatelé jsou u nás často z našich daní dotováni a likvidují tak naše podnikatele. Českým zákazníkům ale tito dotovaní zahraniční podnikatelé dodávají zboží dráže než v jejich vlastní zemi. Porovnávám ceny při každé návštěvě a vidím tyto do očí bijící rozdíly například u komodit: pohonné hmoty, potraviny, elektřina, bankovní služby, léky bez receptu, elektronika, šaty, boty, letenky, auta atd. Skoro vše je v USA levnější než u nás. Jediné co je v USA zřetelně dražší je nájemné, školné a zdravotní, sociální a důchodové pojištění, která ale nejsou ze zákona povinná. A samozřejmě také lidská práce je tam výrazně dražší než u nás. Něco je levnější u nás, něco v USA, celkově to ale znamená, že mechanismus volného trhu má pořád ještě slabiny a dost se zadrhává. O tom jsem ale nechtěl psát.

Podnikatelé vlastně zadarmo pracují pro stát tím, že pro něj vybírají DPH. Stát po nich chce práci a na oplátku jim dá maximálně jen povolení legálně podnikat. Nevidím nic jiného co by stát podnikatelům dával navíc v porovnání s ostatními občany. Proto vyzývám drobné živnostníky. Spojte se a požadujte od státu platbu za službu vybírání DPH, kterou poskytujete zatím zdarma. Je legitimní, abyste si ponechali část DPH, které vyberete, pro vlastní potřebu. Jak velká část to bude je věcí dohody, můžete si například z vybraných 19 procent ponechat jedno procento a odevzdat státu jen 18 procent, bylo by to zcela v souladu s výší u nás vybíraných bankovních poplatků za cokoliv. Takovýto systém vybírání DPH by byl výhodný pro stát, drobné živnostníky i zákazníky. Živnostník by se mohl svobodně rozhodnout, zda si vybraný díl DPH ponechá nebo zda ho použije na dotování ceny svého zboží. Z toho plyne, že část zákazníků dostane zboží levněji. Živnostník přestane hledat cesty jak vybrané DPH před státem zatajit, protože čím více odevzdá, tím více si legálně ponechá. Stát tak nakonec od drobných živnostníků dostane více než je tomu dnes.

Pokud se pravidlo bude vztahovat jen na drobné živnostníky a ne na nadnárodní korporace, získají tím živnostníci alespoň malou podporu, která v době krize přijde vhod. Proč by měly být velké podniky vyloučeny? Protože jsou již dostatečně zvýhodněny jinde. Mají například prostředky a lobby k tomu, aby dosáhly na různé státní dotace a podpory. Je to i demokratické protože drobný živnostník a nadnárodní korporace jsou zřetelně různé subjekty a již dnes platí pro oba odlišné zákony. Proč by tedy nemohlo být o jedno odlišné pravidlo více? Tentokrát ve prospěch živnostníků.

Vím, že tento nápad je naivní a nejspíše i nereálný. U nás ve fyzice ale platí, dokud jsi nezkusil udělat experiment nemůžeš tvrdit jestli to funguje nebo nefunguje. Tedy dokud to nezkusíte prosadit nemůžete tvrdit, že to nepůjde. Vidím cestu v tom, že byla založena nová (s některými starými tvářemi) pravicová strana SSO. Předseda SSO pan Mach prosazuje, aby o kandidátkách (a tedy o tom, kdo bude na volitelném místě) rozhodovali všichni příznivci SSO, nikoli jen malá skupinka lidí, kteří preferují své vlastní zájmy, jak je tomu u ostatních stran. Osobně panu Machovi věřím. Zkuste si mezi kandidáty SSO vybrat toho, kdo bude více hájit zájmy drobných živnostníků a toho posuňte svými hlasy dopředu. Sami nemáte funkční stranu drobných živnostníků, byli jste již zklamáni a podvedeni ODA, US DEU, SZ a nakonec i ODS. To proto, že vám nedali šanci vybrat si svého zástupce a nabídli vám jen nevolitelné kandidáty. Zkuste to teď se SSO změnit. Když dáte SSO alespoň 5 procent hlasů ve volbách do EU pak jsme si jist, že SSO nahradí v dalších parlamentních volbách ODS. Hlavně ale budou ale za SSO zvoleni noví vámi vybraní politici, kteří budou hájit vaše zájmy.

Vilém Mikula

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Mikula | středa 5.8.2009 6:00 | karma článku: 24,77 | přečteno: 2098x
  • Další články autora

Vilém Mikula

Výzva politikům ČR - Konkrétní pomoc pro Ukrajinu.

Jsem Slovan a velice mě trápí, že je na slovanské Ukrajině zuří válka. Nemohu vyřešit kdo za válku může, kdo jí rozpoutal a kdo jí podporuje a přiživuje. Vím jenom, že ta válka nejvíce postihla obyčejné lidi, takové jako jsem já.

22.8.2014 v 22:47 | Karma: 9,46 | Přečteno: 599x | Diskuse| Politika

Vilém Mikula

Máme šanci se vyhrabat z korupčního bahna.

Se zájmem sleduji politické dění v ČR. Pan Nečas odstoupil a rozbíhá se vyjednávání o budoucím osudu příštího premiéra, vlády a také také lidu ČR.. Pokud se většina v PSP neshodne na nové vládě může to vyvolat předčasné volby, což podle mě není nejlepší řešení. Problém ekonomické krize to nevyřeší, spíše jí to prodlouží.

20.6.2013 v 20:01 | Karma: 9,18 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Chybí tu zpětná vazba.

Každý z nás zná ze svého okolí nějakou tu krachující firmu nebo podnik. Pro bývalé zaměstnance takové firmy či podniku to znamená potíže a ne každý se s tím dokáže vypořádat. Mnoho z nich má potom existenční potíže a nezaměstnanost roste. Je zvláštní, že ačkoli znám z novin několik stovek krachujících firem nemohu si vzpomenout, že by kterýkoli jejich manažer odešel s žebráckou holí. Poslední příklad jsou ČSA.

18.3.2013 v 20:13 | Karma: 12,93 | Přečteno: 405x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Co se stalo s miliardami Kč pro důchodce?

Čtu teď v novinách samé negativní zprávy. Populace stárne, důchodců přibývá, inflace stoupá, státní rozpočet zvětšuje dluh, celkové daňové zatížení narůstá atd. Kam oko pohlédne všude místo světlých zítřků bují jen svrab bída a neštovice. Už ani ti politici nemají z čeho brát. V rozpočtu už jsou prakticky jen mandatorní výdaje, skoro vše ostatní už je rozebrané...

15.3.2013 v 23:00 | Karma: 32,65 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Ekonomika

Vilém Mikula

Že by se konečně ledy pohnuly?

Dnes mě zaujal článek na webu časopisu týden: http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/senatori-se-ptaji-zda-necas-nespachal-trestny-cin_264061.html. Senátoři se ptají (no konečně) stejně jako já před měsícem: http://mikula.blog.idnes.cz/c/316643/Muze-Ustavni-soud-zrusit-rozhodnuti-premiera.html.

14.3.2013 v 17:14 | Karma: 18,06 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1322x
Zajímám se obecně o přírodní vědy, historii, ekonomii, sociologii a politologii.

Seznam rubrik