Špehování: Kam až sahá králiččí nora? Dodatek I.

V předchozím článku jsem tvrdil, že cílem špehování je každý. Zde trochu více rozeberu, na čem takové tvrzení stavím. Je to vlastně zajímavá detektivka ukazující, že není nutné sledovat filmy, realita je už zajímavá dost.

Lifelog

Pro podpoření takové představy vlastně stačí zalistovat přibližně o 10 let nazpátek na DARPA projekt LifeLog (wikipedie), který měl lidem umožňovat zaznamenávat si vše, co viděli, slyšeli, napsali, jakou knihu četli, jaký film viděli. Projekt byl spoučástí úřadu Information Awareness Office (wikipedie) vzniklého v počátcích administrativy prezidenta George Bushe s cílem odhalovat potenciální teroristické aktivity (New York Times) v rámci projektu Total Information Awareness. Na nátlak hnutí za ochranu osobních informací byl úřad zrušen v roce 2004 (kongres mu odebral financování) a stejně tak i projekt LifeLog (Wired), protože vyvolával obavy masového špehování. Nedlouho na to vznikl Facebook, který tak trochu projekt LifeLog připomíná. Stejně tak nový projekt Google Brýlí se zabudovanou kamerou.

Tak nebo tak byl vidět zájem státních a jiných složek špehovat naprosto každého.

Obrázek z oficiální armádní webstránky Information Awareness Office (více viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Information_Awareness_Office):

Mimochodem šéfem Information Awareness Office byl do jeho zrušení kongresem odsouzený kriminálník John Poindexter (wikipedie, později byl jeho odsouzení po odvolání nicméně zrušeno) za lhaní americkému kongresu a maření vyšetřování . Šlo o aféru Irán-Constras.

Čili vše bylo v zodpovědných rukou, zdá se. Nakonec ale byl pan Poindexter shledán nevinným, protože svědectví proti němu bylo prý ovlivněné. Stejně tak bylo později zrušeno příkazem tehdy ministra spravedlnosti M. Chertoffa vyšetřování americké softwarové firmy PTech, jejíž zakladatel Al Qadi měl být napojen na islámský terorismus (a financování útoků 11. září 2001), ale nepředbíhejme události. Anebo naopak předbíhejme a vraťme se do 90. let, kdy měl vzniknout kontroverzní software PROMIS, údajný předchůdce softwaru firmy PTech.

INSLAW, PROMIS a Ministerstvo spravedlnosti u soudu za krádež softwaru

Celou tuto starší mediální kauzu novináři Wired popisovali s přídomnkem Chobotnice (Wired), protože připomíná mafiánskou detektivku od A do Z. Včetně záhadné sebevraždy novináře, Danny Casolara (New York Times), který se snažil případ PROMIS odkrýt. V článku New York Times se píše, že před svou smrtí varoval své přátele, že pokud by udájně spáchal sebevraždu, ať tomu nevěří. Měl prý namířeno do Západní Virginie na setkání s nějakým význačným zdrojem.

Casolaro měl vyšetřovat údajnou krádež softwaru PROMIS, světe div se, samotným Ministerstvem spravedlnosti. Inslaw totiž podal žalobu na Ministerstvo spravedlnosti za krádež kódu. Soud prohrál. (Washington Post) Zamotává se to?

Stručně řečeno - firma Inslaw (wikipedie) v roce 1982 vytvořila software zvaný PROMIS (Prosecutor's Management Information System)  pro evidenci obviněných u soudu pro potřeby státních prokurátorů, který se měl vyznačovat pokročilou umělou inteligencí schopnou efektivně spojovat souvislosti mezi obviněným, jinými lidmi a fakty, a jejich sledování. Navíc měla být schopná projovat databáze a programy bez ohledu na programovacím jazyku nebo operačním systému.

Software měl být ukraden. Někým z ministerstva spravedlnosti. Novinář kráždež vyšetřující spáchal sebevraždu. Kauza krádeže PROMISu souvisí ještě s šiřší kauzou, že byl tento software rozšířen do mnoha míst po světě spolu se zabudovanými tajnými dveřmi, kterými je možné informace měnit bez jakékoliv záznamu o změně, a zároveň i tajně špehovat. Když pomineme samotnou kauzu porušení autorských práv Inslaw.

Elliot L. Richardson, generální prokurátor USA během vlády Nixona, napsal v roce 1991 ve svém článku "A High-Tech Watergate" pro New York Times, jak Ministerstvo spravedlnosti přivedlo Inslaw k bankrotu tím, že jim neplatilo se stížnostmi na výkon, a následně software ukradlo. Doporučil jim Min. spravedlnosti žalovat:

"Členové Parlamentní vyšetřovací rady senátu hlásili, že jejich vyšetřování obvinění Inslaw byly 'narušovány nedostatkem kooperace ze strany ministerstva' a že objevili zaměstnance ministerstva, kteří měli před radou zájem vypovídat, ale báli o ztrátu místa."

"V květnu 1988, Ronald LeGrand, hlavní vyšetřovatel pro Senátní právní radu řekl Hamiltonsovi (autor PROMIS, pozn.) a potvrdil jeho právníkům, že má důvěryhodný zdroj uvnitř Ministerstva spravedlnosti, že případ Inslaw je 'pro Ministerstvo spravedlnosti mnohem větší špína než byl Watergate, jak v šířce tak hloubce.'. Nyní Pan Legrand tvrdí, že on a jeho kamarád jen probírali drby."

"Pak měl v roce 1990 Hamiltons telefonát od Michala Riconosciuto, postavy jak z novely, kdo měl dle mnoha znalých zdrojů napojení na CIA. Pan Riconosciuto tvrdil, že Ministerstvo spravedlnosti ukradlo software Promis jako část výplaty Dr. Brianovi, aby přesvědčili některé íránské vůdce ve spolupráci na tzv. Říjnovém překvapení, údajný plán Reaganovy kampaně z 1980 na spiknutí s íránskými agenty, aby zdrželi vydání rukojmí americké ambasády až do voleb. Pan Riconosciuto je nyní ve vězení v Tacomě, Washingtonu, čekající na soud kolem obvinění z obchodování s drogami, které jsou podle něj nastrčené."

"Od tohoto prvního telefonátu Riconosciuta, on a jiné zdroje ze světa tajných operací hovořili s Hamiltonsem, lidmi ze Senátní právní rady, několika reportéry a právníky Inslaw, včetně mě. Tito informátoři spolu s potvrzením a doložením tvrzení pana Riconosciuta tvrdí, že řada cizích vlád má nyní Promis. Dr. Brian, říkají tito informátoři, měl možnost prodat tento software jako odměnu za jeho pomoc na Říjnovém překvapení. Dr. Brian toto vše popírá."

"Tyto oznámené prodeje mají údajně dva cíle. Jeden z nich je získat zisk pro operace neautorizované Kongresem. Druhou je vybavit zahraniční zpravodajské agentury softwarem, který umožní špehům v USA lépe sledovat jejich zakódované zprávy."

"Tyto informátory by právník nenazval ideálními svědky, ale obrázek, který se z těchto jednotlivých tvrzení vynořuje je pozoruhodně podrobný a konzistentní, navíc tito lidé se vzájemně blízce neznají. Zdá se být nepravděpodobné, že by tak komplexní příběh mohl být smyšlený, všemi zapamatovaný ve stejnou chvíli aniž by byl blízce koordinovaný." 

"Dále je uvěřitelné, že bránění odhalení kráděže a tajného prodeje majetku Inslaw cizím tajným službám byl důvod pro pana Thornburgha, aby tak neoddůvodnitelně bránil plnohodnotnému vyšetřování."

"Ikdyž nechtěl věřit většinu, co mu říkali, měl Danny Casolaro, soukromý novinář, mnoho stop od stejných informátorů. Okolnosti jeho smrti v srpnu v hotelovém pokoji v Martinsburgu, W.Va, zvyšují důležitost zjistit, co všechno z toho, co mu řekli, je pravda. Pan Casolaro řekl kamarádům, že má důkazy na propojení Inslaw s aférou Írán-Contras a Říjnovým překvapením, a že jede do Západní Virginie na setkání se zdrojem, aby mu dodal konečný důkaz."

"Byl nazelezen mrtvý s dvanácti řezy na zápěstí a ramenu. Martinsburgská policie to prohlásila za sebevraždu a dovolila, aby bylo jeho tělo zabalzámováno dříve než byla uvědoměna jeho rodina. Jeho kufřík chyběl. Myslím, že byl zavražděn, ale ačkoliv je to jen možnost, je to možnost s tak hrozivými implikacemi na to žádat seriozní snahu odhalit pravdu."

Elliot L. Richardson, generální prokurátor USA, úryvek z článku New York Times, 1991

S uvážením výše úvedených starších souvislostí tedy jmenování pana Poindextera, odsouzeného v kauze Írán-Contras, jako šéfa Total Information Awareness dává dokonalý smysl? Zločin prý mývá propojená spolu související chapadla - drogy, peníze, krádeže, vydírání, zbraně.

Viz. wikipedia o kauze Írán-Contras - "Během vyšetřování kromě toho vyšlo najevo, že Contras s vědomím CIA propašovali do USA několik tun kokainu.". CIA bývá přezdíváná často jako Cocaine Import Agency. Senátor John Kerry,později prezidentský kandidát, před lety vytvořil v tomto směru vyšetřovací komisi (wiki). Novinář Gary Webb (wiki), výherce Pulitzerovy ceny pracující tehdy pro Mercury News, tomu byl na stopě, ale také spáchal sebevraždu (dvěma výstřely brokovnicí do hlavy), ale to a MK-ULTRA (wiki) je už jiná pohádka. Vraťme se k počítačům. Každopádně víme, že jsme u tohoto tématu v dobré společnosti.

Pokračování příště...

Dočkáme se nečekaného rozuzlení. Nebo zauzlení? 

 

Další reference:

Oficiální stránky projektu LifeLog (z archívu, na webstránce DARPA byly již smazány) - http://web.archive.org/web/20040603135844/http://www.darpa.mil/ipto/Programs/lifelog/index.htm

Obšířný článek Wired o kauze INSLAW - http://www.wired.com/wired/archive/1.01/inslaw.html

Článek citovaného bývalého státního prokurátora USA - http://www.nytimes.com/1991/10/21/opinion/a-high-tech-watergate.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Míka | pondělí 26.8.2013 16:15 | karma článku: 8,33 | přečteno: 572x