Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rigidita myšlení vs konspirační teorie 2.

Těžko říct, co je třeba na tvrzeních o Iluminátech pravdy, ale v kupříkladu na situaci s Ukrajinou je vidět, že debata nemusí být vůbec o nějakých těžko uvěřitelných teoriích megaspiknutí, ale jak se minidogmata objevují i u velmi světských věcí. Válečná propaganda je běžná věc a my máme věřit, že jediný ji v tomto směru praktikující je Rusko resp. proruští separatisté. Že je například apriori špatné odmítat integraci do EU. Nemusíme se bavit o nacistické historii EU, ale když například Petr Mach, předseda Svobodných, argumentuje o ekonomických nevýhodách smlouvy Ukrajiny s EU, nemluví o bytostech z jiné dimenze, zamlčovaných mimozemšťanech, ale i jeho prosté argumentování o zdražení na Ukrajině díky celním přirážkám vůči Rusku je pro některé jako červený hadr jakoby řekl, že je britská královna ještěr.

Proc ma Usama hranaty rukav? Photoshop? Jen se ptam. Kdyz jsem si obrazek otevrel v Gimpu a zvetsil tu oblast - je to na pixel presne hranateAl Kaida

Mluvit jedním hlasem = dobré?

Přitom může jít pouze o jiný názor na něco, kde je těžké říct, co je vlastně pravda. V této situace je přitom zastánce nebezpečnosti Ruska jakoby s pocitem, že má nezpochybnitelnou racionální pravdu, a převažující názory v masmédiích mu to dosvědčují. Informace si sice poslepoval z celé řady nepřímých důkazů a indicií, ale protože jeho názor v mediální sféře převažuje, dává to jistě jakýsi dojem normálnosti.

Když například premiér Sobotka navrhl určité vyjímky sankcí vůči Rusku pro Českou republiku. Spustila se na něj smršť dehonestací, řeči o zradě, dělání špatného obrázku ČR ve světě jako neloajálního partnera. To vše za to, že jako jeden z mála šel proti převažujícímu názoru.

Dokonce obecně vidíme tvrzení, že EU/NATO má mluvit "jedním hlasem", aby EU bylo mezinárodně respektovatelnou ekonomickou resp. vojenskou silou. Když pomineme, že je takový názor normální, tak může působit dojmem sekty. Že prý není čas řešit fakta, protože je nyní podstatné hlavně jasným stanoviskem zastavit ruskou expanzi. 

Zakázáno byť jen pochybovat

Možná nemusím mít pravdu ve svých nekonvenčních názorech a úvahách, ale musím říct oněm "seriozním", že mě prostě nepřesvědčili. Přitom ano, setkal jsem se i s těmi, kteří dokáží, ač s jiným názorem, než mám já, diskutovat věcně a neunáhleně. V tomto článku ale hovořím hlavně o tom dogmatickém postoji.

A z mého pohledu je prostě šílené, aby byl jen jeden názor správný, který nikdo nesmí zpochybňovat. Osobně není premiér Sobotka mým oblíbencem, stejně tak prezident Zeman, ale leckdy mě zaráží, jak když oni řeknou něco vybočujícího od mainstreamu, jsou mediálně a blogosferně "lynčováni".

A hned je na stole, že Zeman údajně pracuje pro Kreml. To mi říkejte, že spiklenecké teorie dělají unáhlené závěry, pokud Zeman pracuje pro Kreml jen z toho důvodu, že je pro vojenskou pomoc Ukrajině jen za předpokladu, že se prokáže, pokud Rusko opravdu na Ukrajinu vysílá svou armádu. Ať už to komu přijde jako zjevné nebo samozřejmé, viděli jsme jen nepřímé důkazy a indicie, a spojovat pochyby rovnou se spoluprací s Ruskem je tedy hodně velký myšlenkový skok nedělající o těch "seriozních" mezi námi dobrý obrázek opravdu střízlivého myšlení.

Autor: Jiří Míka | pondělí 22.9.2014 13:03 | karma článku: 17,98 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Jiří Míka

Opozice opovrhuje nápadem diskuze expertů

Dnes se měla konat v poslanecké sněmovně debata odborníků na téma COVID-19, kterou dohodlo hnutí Blanický manifest s premiérem Babišem. To rozčílilo opoziční strany jako ODS. Sebe označili za lepší lidí k diskuzi.

16.2.2021 v 14:04 | Karma: 22,32 | Přečteno: 809x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Babiš a Hamáček jsou ochotni porušovat zákony

Lidi jsou měsíce nuceni dodržovat všelijaká nařízení, ale Hamáček dokonce otevřeně přiznává ochotu jít proti Ústavě, což je nejvyšší zákon. To vypadá na rozvracení republiky ve stádiu plánování.

13.2.2021 v 21:22 | Karma: 24,38 | Přečteno: 584x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Světoví lídři volají po změně podstaty lidství a zrušení osobního vlastnictví

V reakci na COVID-19 se na letošením setkání v Davosu mluvilo o kompletní reorganizaci společnosti a formy vlády. Korporace by měly získat možnost vytvářet legislativu a tím zajistit vládu lidu. V 2030 už nemá nikdo nic vlastnit.

1.11.2020 v 23:41 | Karma: 33,62 | Přečteno: 3738x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Kdo je všechno vševěd?

V zemi, kde zakázali zpívat, se přitvrzuje a přitvrzuje pod různými záminkami. Jeden den slyšíme, že v obchodech je malé riziko přenosu viru (víte kterého) a doslova druhý den jsou obchody zakázány. A kdo tomu nerozumí, je zrádce.

22.10.2020 v 16:21 | Karma: 14,15 | Přečteno: 326x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Austrálie a Nový Zéland se propadly do otevřené totality

Během časů "Korony" zintenzivnila debata o lidské svobodě. Někteří ji ale vnímají jako hloupý výkřik potížistů, který je zatěžko si nasadit náhubek, když je tolik vědeckých prací ukazují na jeho zdravotní pozitivní efekt.

4.9.2020 v 15:27 | Karma: 29,18 | Přečteno: 1866x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!