Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pokrytectví, cenzura a fašismus aneb "pravdoláskaři"?

Do titulku jsem umístil jen několik vlastností, které se mi časem začaly spojovat s tzv. pravdoláskaři, což je termín jehož etymologii moc neznám. Možná někoho překvapí, že jsem tam zařadil fašismus, ale ten jako takový je o svornosti(vzhlížení) k autoritám - ideálně k jednomu člověku. V tomhle případě jde, zdá se, o osobu Václava Havla, ze kterého vytváří doslova kult osobnosti. Ale do nějaké míry lze pozorovat naprosto stejné charakteristiky i u kultu Karla. Z nějakého důvodu je oslovován lidmi křestním jménem. Sice to bylo iniciováno PR předvolební kampaní, ale míra do které bylo oslovení křestním jménem veřejností přijato, mě poměrně udivila. Ta úroveň intimity, familiárnosti, která je běžně vyhrazena rodině a jiným nám blízkým.

PR = PRopaganda (ne to není eufemismus)

Vše asi lépe objasní, že anglický termín Public Relations (PR, v češtině styk s veřejností) vymyslel vnuk S. Freuda ve své knize "Propaganda". V té rozvádí, proč je nutné pomocí propagandy ovlivňovat mysl veřejnosti, aby byla po vůli politickým či jiným vůdcům státu.

Později stál za zrodem kampaně, která naučila ženy kouřit cigarety tím, že z kouření vytvořil v reklamách věc stylu.

Z toho důvodu asi není divoké si domyslet, že předvolební kampaň Karla Schwarzenberga podobně jako prakticky jakákoliv kampaň nebo reklama, byla defakto vymýváním mozku.

To z mého pohledu vysvětluje i přesvědčení mnohých stoupenců Karla S. (když si dovolím užít jeho křestní jméno, protože to příjmení mě už nebaví písmenkovat), že "Kníže je k lidem blíže", což mi přijde velmi těžce uvěřitelné, jak v situaci masivní korupce má být šlechta znakem blízkosti k běžným lidem (sic nechci házet šlechtu do jednoho pytle, tak přecejen mě o tom stěží přesvědčí motto kampaně).

Asi jsem nebyl cílovka, že na mě taková kampaň nezabrala, ale překvapivě i dost z mých přátel za stoupence Karla šlo možná považovat. Pokud se nepletu, nikdo z nich se nikdy moc o politiku nebo veřejnou sféru nezajímal. Zaujal mě i názor, že pokud chodil Karel na Bilderberg, tak tím líp, že je mezi lidmi, kteří dokáží s věcmi pohnout a zatřást - neboli lidé s vlivem. Hájit tam naše zájmy. Nerad s přáteli polemizuju o politice, takže jsem spíš ztratil slov.

Antizemanovci aneb kdo chce psa bít

Zemanův překlad Pussy Riot v rozhovoru rádia mě nejdříve velice pobavil, ač jsem se o něm dozvěděl prvně z jeho zajímavých zhudebněných remixů. Pak jsem si ho pustil i celý a očekával kvalitní zábavu, kterou pan Zeman myslím naplnil. V něčem jsem s ním i musel souhlasit nebo mi alespoň jeho postoje k tomu, co může nebo nemusí být charakterizováno jako politický disent, připadaly jako zajímavý přínos. Sic byl povšechně tento rozhovor v rádiu ignorován až na ona sprostá slova.

Když jsem zaregistroval, jaká se z toho strhla panika a volání po rezignaci, přišlo mi, že už se tu někdo fakt zbláznil. Teď se mi i zdá poměrně uvěřitelné, že velká část současné kampaně proti Zemanovi je někým řízena. A čísla v antikampani falšovány, ačkoliv myslím že z nemalé části se někteří opravdu opět nechávají opít další PR kampaní. A co znamená PR - že je to propaganda už jsem psal. To není o pravdě. Tiskoví mluvčí, kampaně, reklamy - nemají nic společného s pravdou. Nacistický režim v Německu by měl radost i asi údiv, jak jsme jejich techniku propagandy vyprecizovali. 

Protože je obtížné věřit, že by střízlivý člověk zinicioval petici za rezignaci Zemana kvůli jeho nevhodné slovní provokaci přeložením sprostého názvu rebelské skupiny Pussy Riot. A tisíce přihlášení na demonstraci 17. listopadu? Po tom všem, co se v této zemi odehrálo, že by lidi zvedlo od stolu pár sprostých slov, který většina běžně v hovoru užívá a každý uniklý odposlech ukazuje na mnohem hrubší slovník politiků i chatrnost českého jazyka jako takového v jejich mluvě, ač šlo asi zčásti i měrou o kódování, protože šlo o trestnou činnost. Nakonec zavřeli a pokutovali novináře za zveřejnění, a je klid. Ale teď to přišlo - prezident použil vulgární slova, které ale nejsou údajně problém, pokud se Pussy Riot nepřeloží. Prý by to mohla být i kočička!

Ten přístup opravdu působí jako rčení "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde.". Takže se dočkáváme situace, kdy někteří jazykovědci i vysvětlují, že to prezident preložil špatně. A narážky socioložky Šiklové, že to asi i vypovídá o celkové chabé úrovni mluvy Zemana. To mi přijde dost podlé až možná zabedněností lživé. Je dost možné, že Zeman narozdíl od mnohých tak opravdu nemluví ani v soukromí. Asi oproti většině svých kritiků, kteří se v jeho kritice sprostých slov chytli jako své oblíbené košile v duchu "Teď se aspoň můžu bezestrachu vyřádit.". Nebo na mě to tak alespoň působilo.

Že to bylo z pozice prezidenta nevhodné se takhle vyjadřovat nerozporuji. Stěží je to ale na rezignaci. Spíš mě až vyděsila ta míra pokrytectví a i podivných manipulací, kdy média spolu s některými blogery jakoby vytváří dojem, že většina veřejnosti je proti Zemanovi. Podobně i Klaus se i do pozdějších etap jeho vládnutí těšil masivní podpoře veřejnosti. Navzdory útokům médií.

Autor: Jiří Míka | čtvrtek 6.11.2014 13:58 | karma článku: 35,03 | přečteno: 2194x
  • Další články autora

Jiří Míka

Jak na elitním diskuzním serveru NYX chybí diskuze

Server NYX bývá popisován jako elitní, protože pro přístup do diskuzí je nutné získat schválení. Mezi uživateli je mnoho odborníků z různých oborů včetně zaměstnanců České televize a jiných médií.

9.12.2023 v 20:06 | Karma: 14,72 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Moc velký reset na tak malý zájem masmédií

Všiml jsem si, že masmédia o Velkém resetu zároveň zmiňují konspirační teorie. Vlastně jsem nenašel snad ani jediný, který by je nezmiňoval. Tak počkat. Takže by o tom jinak ani nereportovali?

4.6.2023 v 4:18 | Karma: 20,59 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Hon na Ševčíka

Pan Ševčík se měl připlést k demontraci, když šel náhodou okolo. Spustila se démonizace a volání po jeho odvolání jako děkana VŠE. V demokratické zemi za to, že šel okolo demonstrace. Indikuje mi to směřování k povědomé totalitě.

16.4.2023 v 16:12 | Karma: 35,70 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Reklamy - státem schválená propaganda

Až stát zakáže reklamy a marketing jako takový, pak mu budu věřit, že chce bojovat s manipulacemi. Vládní návrh na potírání "dezinformací" se hájí potíráním škodlivých manipulací. Ale reklamy si dokonce sám zadává.

5.1.2023 v 21:28 | Karma: 19,35 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Jiří Míka

Korporace, banky i politici protlačují koncept metaverse

Jsme opakovaně upozorňováni, že dojde ke změně podstaty člověka - jeho propojení s digitálním světem spolu s genetickými modifikacemi a augmenty lidského těla. Od náhradních končetin po implantovaný mikročip.

28.8.2022 v 23:36 | Karma: 7,15 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Česko míří k 35stupňové výhni, pak vše spláchnou přívalové deště s bouřkami

29. června 2024  12:47

Přímý přenos První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...