Mediální změny reality

Situace v Sýrii, demonstrace ve Španělsku či Líbyi. Vždy z hlavních médií dostaneme spravné informace, že? Anebo jsou poplatné nějakému finančníkovi? Někomu, kdo by prodal babičku za dobrou cenu.

Právě jsem četl článek na voxvictims.com o majiteli restaurace ve Španělsku. Popisuje dva různé pohledy na stejnou situaci. V jedné verzi Aktualne.cz uvádí "Kromě policistů kameny zasypávaly také přilehlé obchody a restaurace. Majitel jedné z nich se dav snažil výkřiky přivést k rozumu. Marně…".

A Ihned.cz "Majitel restaurace prosí demonstranty, aby přestali házet kameny a dlažební kostky.".

Nicméně celá skutečnost je zřejmě spíš opačná. Majitel restaurace údajně umožnil úkryt demonstrantům před řáděním policie. Jak dokládají informace na sociálních sítích. Nicméně jak snadno se v médiích dokáže popis situace otočit?

Možná se na tom podílí i touha po rychlosti nás řekněmě konzumentů, ale copak není mazec, že média často informují zaujatě? Když si vezmem kupříkladu situaci v Íránu, tak málokdy mám pocit, že informují nezaujatě. Írán žádnou jinou zemi nenapadl (oproti USA, které financuje v Íránu protirežimní skupiny, které otevřeně hovoří o terorismu - bomby v autech apod.). Jsou zjevné důkazy o tom, že USA mělo prsty minimálně ve třech převratech v Íránu. Možná se teď pletu v počtu, ale minimálně v jednom ano.

V posledních dnech vidíme zesílené strašení představitelů Izraele, že je potřeba zabránit Íránu vyrobit atomovou bombu. Dále pak hodně o Sýrii, ale sám ani nerozumím asi, kdo je v Sýrii vlastně ta špatná strana. Vláda Sýrie anebo demonstranti? Dost to připomíná situaci v Líbyi minulý rok. Údajně byl Kaddafi, tehdejší prezident Libye, krutý diktátor, ale jiné informace hovořily o úplně opačném obrázku (až dokonce). Byl to prý člověk, co například udělal neuvěřitelný projekt - umělá řeka, která se táhne stovky kilometrů pouští, a tak umožnila rozkvět ve světě nedostatku vody. Stejně tak přístup k ženám byl údajně za Kaddafiho emancipovaný. Ženy jako něco podřadného chápe Šária, což je myslím jakási intepretace Islámu pocházející ze Saudské Arábie (wahábismus). Tak nebo tak, Kaddáfí a Šária byli nepřátelé. A stejně tak Al Kaida.

V britském tisku se dokonce můžeme dočíst, že Al Kaida spolupracuje s NATO na bojích v Sýrii. Protože máme prý společného nepřítele. Sýrii. Jistý bojovník Al Kaidy (což je v podstatě stará skupina teroristů založená ve formě Talibanu prezidenským poradcem Zbigniewem Brzezinskim, současný poradce Obamy) řekl novinářům "Ano, já budu velmi užitečný v tomto boji. Mám hodně zkušeností v umisťování bomb do aut apod.". On doslova hovořil o zkušenostech v umisťování bomb do aut, a kde je ihned.cz anebo aktualne.cz, které bude hovořit o tom, jak spolupracujeme s Al Kaidou, kterou jsme sami vytvořili? Jak demonstranti v Sýrii používají raketomety (?) zatímco teď ve Španělsku maximálně kameny, a ani v tom případě nevím, jestli šlo o masivní kamenonádu anebo pár případů pro média. Provokátoři jakoby z řad demonstrantů jsou běžná praxe a v několika případech v i masových médiích byly prokázány jako řízené převlečenými policisty (Řecko, Kanada), Tím myslím, že i samotná řízená masová média evidentně musela připustit, že tam něco smrdělo. Nebyly to zprávy, kterými nás atakují dnes a děnně, ale zaznělo to tam.

Na druhou stranu samozřejmě důvěřovat blogerům jako zdroji informací také tak s jistotou nemůžeme. Tak co tedy? Nevím, ale ...

Autor: Jiří Míka | sobota 6.10.2012 14:21 | karma článku: 14,91 | přečteno: 944x