Byvaly hrac NHL byl ztrestan elektrosoky za ukazani prstu

V Ceske republice maji byt ted zavedeny tasery i pro ceskou policii. Vzhledem k tomu, ze o podobnych pripadech pouziti taseru pri podobne agresivnich projevech jako ukazani prstu nebo toho kdyz clovek pro jistotu nezacne policistovi lizat boty, aby nahodou nebyl ztrestan 50ti tisici volty. V opacnych pripadech to totiz hrozi.

Zkuste se treba policisty zeptat "Proc chcete moji obcanku? Nic jsem neprovedl.". To uz je prilis. Takova drzost, hned si rikate o lecbu elektrinou. Prostredek, kterym mel byt urcen na agresivni lidi, co je potreba zpacifikovat. Jenze praxe je zcela jina a poslednich nekolik let kazdou chvili vidim clanky v mediich o zneuzivani ve zcela nevhodnych pripadech. Dokonce i na tehotne matky. Parada.

No pan ex-NFL jaksi mel nejake slovni namitky a na dve sekundy dokonce ukazal na policistu prstem. Pak se ho policista chtel zatknout, ale dotycny se vyskubl. Pak se nejakou dobu nic nedelo a policista se rozhodl se s tim neparat a taser byl samozrejme jako prvni po ruce.

Mame z toho videozaznam, takze muzete posoudit sami jeho nebezpecnost:

http://clipsyndicate.com/publish/video/568828?wpid=1904

UPDATE

Protoze to nekomu pripada malo zneuziti moci, tak nasledujici je video pouziti taseru na znehybnenho cloveka s rukami paskou sepnutymi za zady, na kterem sedel jeden policista a druhy mu zacal daval rany taserem. Na videu je i videt, co tomu predchazelo. NIC.

Nebo zde pripad, kde student UCLA neukazal prukazku do knihovny (nebo obcanku? v angl. "ID card") a ten chuml policistu (vice nez 8) ho opakovane tyral taserem, protoze jinak to asi zrejme neslo. Videozaznam pro silne nervy (po dobu tech skoro 7 minut videa tento student dostava opakovane rany, nakonec je z budovy vyvlecen, coz je neco, co mohli udelat uz na zacatku, pokud si mysleli, ze k tomu maji nejaky duvod):

Nekteri studenti pak k incidentu rekli, ze kdyz se ho chteli zastat, tak jim bylo vyhrozovano, ze budou taserovani take.

Opravdu jde o pouziti na agresivni lidi, ktere neni jinak mozne zpacifikovat? Bohuzel se neustale objevuji nove podobne pripady. Tak jsem tedy zvedavy, jak zodpovedny pristup zvoli policiste v CR.

Tvrzeni, ze jde stejne o lidi, kteri se dopustili nejakeho prestupku, nebo nejakym zpusobem mohl policista dostat strach, zcela pomiji ten duvod, proc byly tasery zavedeny - kvuli zcela ocividne agresivnim lidem, ktere by opravdu byl objektivne problem znehybnit, tak jak to policie delavala vzdycky.

Autor: Jiří Míka | sobota 19.4.2008 19:43 | karma článku: 13,50 | přečteno: 2279x