Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč miluju Chorvatsko

"Ta voda je slaný hnus .. fůůůůj", se značnou dávkou opovržení konstatovala asi osmiletá dívenka v hotelovém bazénu se slanou vodou. "Není hnus", namítl jsem jakožto účastník tohoto příkrého hodnocení, který se čirou náhodou ocitl poblíž - učím zde dceru šnorchlovat, protože v moři jsou velké vlny. Zatímco holčička mě počastovala nechápavým pohledem, její tatínek se souhlasně pousmál. Pravděpodobně něco věděl o blahodárném a léčivém vlivu mořské vody na lidský organismus a ten dětský zvláště. Anebo měl podobnou odpověď právě na jazyku .. kdoví.

Do Chorvatska jezdím s železnou pravidelností od svého útlého dětství zásadně v srpnu, zásadně do Dalmácie (až na drobnou vyjímku cca před pěti lety, kdy jsme s rodinou navštívili památné utkání semifinále Davis cupu s Chorvaty v Poreči) a vždy last minute, posledních 6 let se slovenskou cestovkou a vlastní dopravou. Letos jsem tedy udělal změnu a to čistě z ekonomických důvodů - celková cena 266 Euro za 2 dospělé + 1 dítě za ubytování a polopenzi formou bufetu na 8 dní včetně místních poplatků byla prostě neodolatelná. Oproti zvyklostem jsem nevyjel v pátek v podvečerních hodinách, ale v sobotu ve dvě ráno - cesta na Istrii je cca o 170km kratší. Jak se však ukázalo, stejně jsem se zmiňovanou noc nevyspal, převalování na posteli ze strany na stranu nebralo konce a příchod druhé hodiny byl spíše vysvobozením. Vzbudil jsem děti (manželka s námi tentokrát nemohla z důvodu nástupu do nové práce) a vyrazili jsme směr Slovensko-Maďarsko-Slovinsko (ale pouze kousek mimo dálnice) -Chorvatsko.

Od doby, kdy ve Slovinsku zavedli poplatek za dálnici jsem přestal jezdit směr Rakousko - Maribor a volím cestu právě přes Maďarsko. Ve směru na Dalmácii pak v Karlovaci sjíždím na "starou", ale postupně rekonstruovanou cestu a pokračuji na Slunj - Plitvice až k Šibeniku. Nevidím žádný důvod platit předražené poplatky za dálnice a radši obětuju 2-3 hodiny pomalejší cesty navíc. Trasa po mimodálničních komunikacích je paradoxně kratší, a co je podstatné, není přecpaná jako dálnice. Letošní situace byla poněkud jiná a už při prvním pohledu na mapu mi bylo jasné, že se dálnici Varaždin - Zagreb - Karlovac - Rijeka nelze rozumně vyhnout.

Cestou přes Maďarsko si nebylo možné nevšimnout oproti loňsku mnoha úseků v celkovém úhrnu desítek kilometrů, které byly čerstvě opraveny. Mnoho dalších je ve fázi rekonstrukce - můj údiv pramenil především z toho, že v sobotu kolem šesté ranní se zde pilně pracovalo. Další překvapení mě čekalo na chorvatské dálnici za Varaždinem, kde stroj frézoval cca 2km úsek dálnice, která na první pohled vypadala na české poměry velmi dobře. Když si výše uvedené poznatky dám do korelace s českým - slovy dívenky z úvodu blogu - hnusem D1 (omlouvám se, ale to se dle mého názoru nedá dálnicí nazvat), je mi smutno. Zatímco maďaři čile a ve velkém opravují silnice II. a III. třídy a chorvaté byli schopni postavit během 10-15 let nádhernou dálnici v těžkém terénu (přemostění a tunelů je zde opravdu desítky km .. tedy alespoň v místech, kde jsem letos projížděl), tak u nás do značné míry rozkradené a vytunelované finanční prostředky státního rozpočtu na tyto investice chybí. Zmůžeme se pouze na fňukání kolem opravy několika km hnusu D1, kterýtož bude v důsledku předražený a časově nekonečný (možná nakonec i zvlněný).

Stav silnic ale pochopitelně není tím důvodem, proč mám Chorvatsko rád. S úctou obdivuji především mentalitu místních lidí - postupem času jsem zjistil, že jsem mezi nimi šťastný. Mám zde spoustu přátel, a to především v malé vesničce Jadrija (mezi Šibenikem a Vodicemi). I když jedu na jiné místo v Dalmácii, nikdy se zde nezapomenu zastavit .. tu na skleničku rakije s dobrým člověkem Brankem, tu za Zorkou - Brankovou ženou, která jej neustále popichuje, tu na večerní rybolov, tu za místním zmrzlinářem, tu za majitelem omístního obchůdku s potravinami, který nadává na vše co mu příjde na jazyk, tu na kus řeči s advokátem Zlatkem ze Záhřebu, který si v Jadriji opravil kuču a pobývá zde větší část prázdnin. Hovoříme o všem - o ekonomice, o válce, o Titovi, o Ante Gotovinovi, o počasí a hlavně - O MOŘI. Navštívil jsem mnoho evropských přímořských destinací, byl jsem v Egyptě, ale Jadranu se nic nevyrovná. Ano, nemůžu posuzovat z pohledu pro nás exotických míst, protože jsem je nenavštívil - vlasně ani nemám potřebu je navštívit. Chorvatsko mě kromě milých a přátelských obyvatel měrou vrchovatou obdarovává sluncem a mořem a víc při vší skromnosti nepotřebuji.

Myslím si, že chorvaté mají čechy rádi. Dobře si pamatují, kdo k nim jako první po válkách, které v jejich myslích zanechaly nesmazatelné stopy, jezdil. Ty po válce dosud rozbořené, nikým nevlastněné domy jsou pro ně menentem hrůzy, kterou prožili. Jsem si jist tím, že války devadesátých let národ spojily a prohloubily hrdost na svoji zem. Kéž bych jednou i já - aniž bych přivolával nějakou válku - mohl být na svou rodnou zemi podobně hrdý. Můžete mi namítat, proč jsem se tedy do Chorvatska už dávno neodstěhoval - věřte mi, že jsem nad tím již mnohokrát vážně uvažoval. Můžeme namítat, že v chorvatských letoviscích je draho .. v přepočtu směnného kurzu koruna-kuna je to pravda, ale já sem nejezdím nic nakupovat. Můžete namítat, že Vám Chorvatsko dopřeje málo luxusu - já ho ale nevyhledávám. Jezdím sem, protože to tu miluji.

"Tatííí, ti cikáni jsou otravní", konstatovala před chvílí dcerka.

"To jsou cikády, Moničko, a nejsou otravní. Krásně cvrlikají. "

Přeji všem krásné léto z chorvatského Rabacu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Mihel | pondělí 30.6.2014 14:40 | karma článku: 15,95 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Pro úřední změnu pohlaví nebude nutná operace. Ústavní soud zrušil paragrafy

7. května 2024,  aktualizováno  9:04

Ústavní soud rozhodll, že operace už nadále nebude podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko bylo...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:29

Izraelská armáda ráno oznámila, že její jednotky operují v některých oblastech na východě Rafáhu v...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  8:05

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik