Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidente Zemane, skutečně si pan Mynář zaslouží takový plat?

Kancléř prezidenta republiky pan Mynář má čistý měsíční plat 119.636,- Kč (to je 167.490,- Kč hrubého) bez toho, aniž by měl bezpečnostní prověrku. Pokud výše uvedenou sumu dále rozdělíme, pak Mynářův průměrný čistý měsíční plat činí 78.388,- Kč a k tomu dostává průměrně 41.248,- Kč na odměnách. Jeho plat je tak srovnatelný s ohodnocením předsedy vlády a tato skutečnost mě vede k přesvědčení, že by měl jeho nadřízený - v tomto případě pan prezident - vysvětlit, čím si tento na naše poměry astronomický plat zasluhuje.

Je jasné, že srovnávat plat starosty malé obce s hradním kancléřem je trochu zavádějící, přesto zde lze najít jednoznačnou spojitost : oba jsme služebníci státu, platí nás daňový poplatník (tedy občan) a tento si jistě zaslouží vysvětlení, co pro něj samotného konkrétně děláme a jak usilovně za daný plat pracujeme. Dívaje se na svou výplatní pásku konstatuji, že můj čistý měsíční příjem je 28.721,- Kč a odměny nemám žádné (resp. abych byl úplně přesný, jeden měsíc před třemi lety jsem měl odměnu 10.000,- Kč při příležitosti kulatého výročí mého narození).

Můj běžný pracovní den vypadá tak, že chodím do práce na 7 hodin a povětšinou se vracím v 17 hodin. Doma pak ve večer ještě 1-2 hodiny pracuji, připravuji se na další den, případně řeším méně důležité věci, kterým jsem se nestihl věnovat v průběhu dne. O víkendech se často účastním akcí spojených s funkcí starosty .. jinými slovy pokud bych starostou nebyl, jednalo by se o mé osobní volno. Jako statutární zástupce obce pak nesu odpovědnost za veškerý majetek obce a o tom, že jsem v průběhu roku vystaven mnoha, často nesmyslným kontrolám ze strany státu, ani nemluvě. Chci tím pouze sdělit, že má práce potažmo hospodaření obce je pod neustálým drobnohledem nejen občanů, ale i státních úřadů rozmanitého typu.

Tento můj výše zveřejněný plat je 4,16x menší než plat kancléře. Očekával bych tedy jako občan a daňový poplatník (nikoliv jako starosta) cca čtyřnásobné nasazení tohoto pána než-li moje. Odtud tedy, pane přímo zvolený prezidente Zemane pramení moje otázka, zda jste mi schopen podrobně argumentovat nasazení, výsledky práce, odpovědnost a kontrolní mechanismy kterými vyhodnocujete, zda si pan Mynář tento plat zaslouží. Měl by jste totiž, podobně jako já, pracovat "s péčí řádného hospodáře", tedy tak - a tady se myslím shodneme - abychom zbytečně neplýtvali veřejnými prostředky a neprohlubovali už tak obrovský schodek státního rozpočtu.

Pane prezidente, jste schopen takové argumentace ? Já za sebe říkám, že svůj plat 28.721,- Kč jsem schopen kdykoliv zcela bez problémů obhájit .. koneckonců o tom může svědčit i 229 z 299 hlasů, které jsem jako kandidát do zastupitelstva obce od občanů Drslavic získal v komunálních volbách v loňském roce. Těm skládám své účty, skládá je však vůbec někomu pan Mynář? Děkuji předem za odpověď, pane prezidente.

Související článek : http://www.lidovky.cz/mynar-v-cele-zebricku-na-premiich-loni-inkasoval-temer-700-tisic-pbg-/zpravy-domov.aspx?c=A150420_155332_ln_domov_hm#utm_source=idnes&utm_medium=text&utm_campaign=sph

Autor: Rostislav Mihel | úterý 21.4.2015 8:34 | karma článku: 40,94 | přečteno: 3792x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Pane Dientsbiere, měl by jste se jít léčit. Okamžitě a na své náklady.

Česko by mělo do nově vzniklých středisek v hraničních státech EU poslat úředníky, kteří by s lidmi v táborech aktivně pracovali. Mohli by vybírat osoby, které bude Česká republika schopná zaměstnat a integrovat. Řekl Dientsbier.

24.9.2015 v 20:52 | Karma: 41,41 | Přečteno: 1820x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Ještě k trenýrkám

Poté co jsem přečetl různorodé názory a shlédl rozhovor s mluvčím Ztohoven na causu trenýrek bych si dovolil napsat pár řádků jak to vidím já a co mě udivuje zejména.

23.9.2015 v 9:29 | Karma: 31,13 | Přečteno: 768x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Není mluvit jako mluvit, paní Krnáčová

Proč jen jáááááá měnit styl stále mááám, zpíval mistr Kocáb v dávných dobách, kdy ještě nebyl sluníčkářem a spasitelem romské komunity. Vždyť já nejsem žáádnej ho-šá-nek Váš ...

27.8.2015 v 9:46 | Karma: 23,30 | Přečteno: 498x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Uprchlíky přijmeme, s tím se nedá nic dělat (?)

Proč jim tedy nedat šanci na lepší vzdělání, ze kterého by měla užitek celá společnost? Notabene v tolik potřebné a vyhledávané angličtině. Vybírám právě tuto z mnoha reakcí na můj blog, přinutila mě totiž k hlubšímu zamyšlení.

26.8.2015 v 12:38 | Karma: 28,12 | Přečteno: 998x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Všichni lidé jsou si rovni, ale někteří uprchlíci jsou si rovnější ?

Univerzita Karlova nabízí uprchlíkům, kteří získají azyl a právo pobytu na území ČR, odpuštění školného v placených studijních programech v angličtině. Podmínkou přijetí je úspěšné absolvování přijímacího řízení. Neuvěřitelné.

25.8.2015 v 10:01 | Karma: 40,64 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik