O poctivých náměstcích a nepoctivých živnostnících

K 1.7.2015 začne platit další část služebního zákona, která bude znamenat, že kdo k tomuto datu bude ve funkci náměstka na libovolném ministerstvu, automaticky se stane státním zaměstnancem. Jejich počet se proto v posledních měsících z tohoto důvodu skokově zvyšuje, někde až trojnásobně. Toto mrhání finančních prostředků daňových poplatníků se honosně nazývá "profesionalizace státní správy" a "reorganizace struktury chodu ministerstva" .. zvláště ten druhý výraz je poměrně přesný, protože takto reorganizované struktury nepůjde v několika nejbližších letech výrazně měnit. 

Kolik však taková profesionalizace státního aparátu bude stát, o tom se nikde příliš nedočtete. Málo to jistě nebude, když uvážíme, jak vysoké odměny kromě tarifního platu za "mimořádné zásluhy" náměstci napříč ministerstvy za svoji poctivou dřinu dostávají. I odchodné z takové funkce něco stojí - jeden z náměstků na ministerstvu vnitra, který skončil po devíti měsících ve funkci, si vydělal přes 1,26 milionu korun, z toho půl milionu na odměnách. Ministerstvo sice údaje anonymizovalo, ale jediným náměstkem, který byl takovou dobu ve funkci, byla současná pražská primátorka Krnáčová, což potvrdil i server Lidovky.cz. ANO, bude líp, řeklo by se. Ale kdy? Však ono se na to někde vezme. Ale kde?

Odpověď na druhou otázku se přímo nabízí. Strouhneme nepoctivé živnostníky, zavedeme elektronickou evidenci tržeb, vybereme více peněz na daních a máme tu ukázkový zdroj peněz pro zaplacení poctivé práce náměstků a stále robusnějšího státního aparátu. Jak jednoduché. Podle nejnovějších informací však poslední dobou zaznívají stále častější výtky proti zavedení tohoto (nesmyslného) opatření. Ta nejčastější k návrhu zákona zní, že je v rozporu s Ústavou ČR. Ministerstvo financí neřeší velký počet praktických záležitostí spojených se zákonem a plánuje si s nimi poradit až za pomoci vyhlášek. Ty by tak de facto suplovaly zákon, což podle ústavy není možné. Jde například o výjimky pro ty, kdo nebudou muset své tržby hlásit on-line, způsob ověřování účtenek, nebo určení softwaru, který chod celého obřího systému zajistí.

Jsem rád, že konečně někoho napadlo zabývat se detaily návrhu této šílenosti. I kdyby se ale tento zákon nepodařilo uvést v praxi, náměstci a státní úředníci si se zdroji pro své peněženky starosti dělat nemusí. Ony se ty peníze pro ně vždycky najdou - nezapomínejme, že statisíce úředníků tvoří početnou skupinu osob s voličským právem. A pokud se nenajdou, nevadí : je tu přece nástroj nejmocnější - státní dluh.

Jestli deficit - 100 miliard, nebo - 105 miliard ročně už je skoro jedno, nemýlím se pane Babiši. ANO, bude líp do doby než to všechno půjde .. vnímavý čtenář nechť si sám dosadí kam dle svého laskavého uvážení.

Autor: Rostislav Mihel | čtvrtek 12.3.2015 9:05 | karma článku: 40,98 | přečteno: 4335x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23