Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem psal náš volební program

Komunální volby, jak je ostatně všeobecně známo, máme za sebou a pro nás nutno - při vší pokoře - podotknout, že úspěšně. Získali jsme 68,62% hlasů, o 18% více než v minulých volbách, v důsledku čehož máme o jeden mandát v sedmičlenném zastupitelstvu Drslavic navíc. Sám jsem získal 229 hlasů (z toho preferenčních 192 křížků u mého jména), což představuje podporu 76,6% ze všech odevzdaných hlasů - vykládám si to tak, že spoluobčané významně ocenili moji čtyřletou práci pro obec. Pět zastupitelů za naši stranu nám zaručuje konfortní většinu a můžeme se tak soustředit na plnění volebního programu, se kterým jsme před voliče naší obce předstoupili. A protože jsem měl grafickou i textovou část volebního letáku na starosti já, chtěl bych se s Vámi podělit o své postřehy při jeho tvorbě. Jsem si vědom skutečnosti, že vytlemených obličejů hledících na nás z každého koutu, do kterého jste se poslední měsíc podívali, musíte mít podobně jako já plné zuby .. přesto se domnívám, že moje východiska, kterých jsem se při jeho tvorbě držel, jsou zajímavé a možná i inspirativní. Volební leták o kterém je řeč je uveden jako související článek dole pod tímto blogem.

Úvodem podotýkám, že tvorbou volebního letáku jsem se zabýval poprvé v životě. Strávil jsem nad ním po chvilkách zhruba dva měsíce .. může se to zdát dlouhá doba, v zásadě se dá ale konstatovat, že první měsíc jsem pracoval na "nosné kostře" - hovořím o textové části, a druhý měsíc jsem již pouze dopilovával jednotlivé formulace a pohrával si s jednotlivými slovy.

Co se formátu týká jsem usoudil, že optimální bude oboustranný celobarevný A4, přičemž obsahově první strana textu bude obnášet moji obecnou úvahu jako lídra kandidátky včetně představení všech kandidátů a druhá strana se bude věnovat programovým cílům a východiskům. Zároveň mě bylo jasné, že textu musí být "tak akorát" a že vzhledem k vyššímu počtu seniorů v naší obci má být být font písma čitelný a dostatečně velký a výrazný. Grafiku jsem zvolil co možná nejjednodušší : na první straně velké logo naší strany a symbol slunečnice, tedy něco podobného, jako mám na homepage svého blogu. Na straně druhé je pak ve spodní části lán slunečnic .. šlo mi o to ve zkratce vyjádřit snahu o vzájemnou pospolitost mezi občany, což bylo jedním z mých základních poselství a určitým typem vize, ke které se snažím směřovat.

O uveřejnění fotografií členů kandidátky v rámci volebního letáku jsem nikdy ani na vteřinu nezauvažoval. Jednak jsme příliš malá obec, ve které se každý +/- zná s každým, ale hlavně proto, že změť obličejů dle mého soudu nemá pro spoluobčany vůbec žádnou vypovídající hodnotu. Nepokládám za důležité, jak který kandidát vypadá vizuelně, ale k čemu se hlásí a co chce pro obec v příštích čtyřech letech vykonat.

Naprosto zásadním rozhodnutím, které jsem učinil, bylo po zralé dlouhodobé úvaze neohlížet se za sebe - tedy v předvolebním letáku vůbec nesdělovat ani nenaznačovat, co se nám za uplynulé volební období podařilo. Rekapitulaci své práce jsem jednak po celé čtyři roky podrobně prezentoval veřejně na internetových stránkách obce (k tomuto tématu se hodlám vrátit v některém z příštích blogů), a hlavně v červnu letošního roku jsme v obecním zpravodaji tuto rekapitulaci končícího volebního období provedli. Čili : kdo ze spoluobčanů chtěl, měl možnost se s mojí prací, potažmo prací našich zastupitelů, seznamovat po celé čtyři roky. Razím totiž zásadu, že volební kampaň v určitém slova smyslu vedu po celé čtyři roky a to svojí každodenní prací. Výhoda této zásady pak spočívá v tom, že nemám zapotřebí posledních pár měsíců před volbami narychlo a za každou cenu dokončovat ten který projekt, abych pak týden před volbami někde slavnostně přestřihával pásku - toto je mi k smrti protivné, jedná se dle mého názoru spíše o divadlo a divadlo, při vší úctě ke všem kdo mají opačný názor, já v žádné mě známé podobě nemám rád.

Druhým zásadním aspektem volebního letáku bylo moje rozhodnutí ani náznakem zde nekomentovat cokoliv, co se týkalo naší protikandidátky. Uvědomoval jsem si, že by to mohlo být ve svém konečném důsledku kontraproduktivní a otočit se proti nám. Tvrdím, že volič není žádná tupá ovce, za kterou ho mají mnozí politici, kteří si nevidí ani na špičku svého nosu. Bylo mi jasné, že spoluobčan se může rozhodovat na základě právě volebního programu : dá si v případě Drslavic dva volební programy vedle sebe a posoudí obsah toho, co ta která strana sděluje. Jsem si jistý, že drtivou většínu voličů obecně zajímají spíše fakta, nikoliv invektivy co kdo jak a s kým.

Co se týká obsahové části, tak v rámci první strany jsem zvolit úvahu na téma přátelství. Šlo mi o to zamyslet se nad širším významem tohoto slova v návaznosti na činnost obecního úřadu a zastupitelstva. Na stránce druhé se pak věnuji programovým, povětšinou investičním cílům, které člením na střednědobé, dlouhodobé a pravidelně se opakující v předem dané periodě (např. starost o čistotu v obci). Slibuji zde pouze to, co se nyní jeví jako reálně splnitelné, zároveň ale upozorňuji, že finanční zdroje každé obce jsou limitovamé rozpočtovým určením daní, eventuelně ziskem dotace.

Chtěl bych Vás závěrem poprosit - pokud už jste tento elaborát dočetli až sem - aby jste mi v diskuzi k tomuto tématu sdělili Váš názor. Věřte, že je pro mě velmi důležitý .. a v tomto případě o to cennéjší, že se jedná o Váš nezaujatý pohled a zkušenost z prostředí větší či menší vzdálenosti od naší obce. Děkuji předem.

PS: Ještě bych chtěl podotknout, že jsme kromě zmiňovaného letáku žádnou jinou volební kampaň nedělali.

Autor: Rostislav Mihel | středa 15.10.2014 12:31 | karma článku: 5,83 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Setrvávat v bludu není pro SPOLU prozíravé

Předseda ODS Petr Fiala se ve čtvrtek ohradil proti názoru jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), podle kterého rozhodnutím Ústavního soudu o přepočtu hlasů na mandáty padl hlavní argument pro společnou cestu k volbám s lidovci.

5.2.2021 v 11:21 | Karma: 22,73 | Přečteno: 698x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

"Starosto, tož kdy sa u nás bude konečně očkovat. Šak v Popovicách už sú naočkovaní, tož proč u nás né .." "Zdravím Vás tetičko, Zlínský kraj nemá ani jednu vakcínu, néni čím očkovat, bohužel." "Aha, tož tak. Nedá sa. Budeme čekat."

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Rostislav Mihel

Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

17.10.2017 v 10:48 | Karma: 24,79 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

"Morálku zákonem nenahradíme", řekl nedávno při příležitosti setkání starostů končící hejtman Zlínského kraje pan Stanislav Mišák, a toto pravdivé tvrzení přesně charakterizuje situaci v Podolí po červencovém odvolání starostky.

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11 | Přečteno: 860x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

Hledí na nás odevšad. Tisíce obličejů, obyčejným lidem nutně monotónních a splývajících. Kdybych byl jedním z nich, těžko bych si asi mohl dovolit těchto pár následujících přidrzlejších poznámek.

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23 | Přečteno: 2481x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 80
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1990x
Jsem jedenáctým rokem starostou slovácké obce Drslavice a při svém rozhodování se vždy řídím selským rozumem. Starostování vnímám jako službu všem spoluobčanům bez rozdílu. Před tím jsem cca 20 let na různých úrovních pracoval v IT a životní zkušenosti v těchto letech získané se snažím aplikovat na obecním úřadě.

Seznam rubrik