Elektronizace státní správy - vzletný pojem s tristními výsledky

Jako člověk pohybující se většinu svého života ve světě IT technologií upřímně žasnu, jak v roce 2017 může vypadat přístup úřadu směrem k občanovi z hlediska pružné a efektivní komunikace. Posuďte sami z těchto dvou příkladů.

Předlouhá fronta na chodbě finančního úřadu směřující do kanceláře, kde se odevzdávalo přiznání daně z nemovitosti, nevěstila nic dobrého. Přičítal jsem tuto skutečnost právě dokončené pozemkové úpravě v obci a okolních obcích, po které co se týká vlastnictví pozemků nezůstal kámen na kameni, na druhé straně jsem věřil, že podání takového přiznání je otázka řádu minut. Těch minut bylo nakonec několik desítek, a z kanceláře úřadu jsem vycházel s lítostí nad nebohými úředníky zde pracujícími, což, přiznám se, byl vzhledem k mému poměrně zásadovému postoji ke zdejší přebujelé úřednické mašinerii velmi překvapivý pocit.

Po vstupu mi bylo předloženo přiznání o několika listech, podána tužka, a tak jsem se jal vypisovat co nejrychleji jsem uměl při vědomí, abych příliš nezdržoval ty další za mnou. Pozemků získaných dědictvím vlastním asi 15, problém se však ukázal záhy : vzhledem k tomu, že se nachází ve čtyřech katastrálních územích  v rámci nichž mají různé způsoby využití (orná půda, trvalý travní porost, ostatní plocha atd.) jsem v konečném důsledku musel vypsat 12 (slovy dvanáct) listů, aby bylo přiznání úplné. Co považuji za horší je, že jakmile jsem vpisoval samotný výpočet daně, stál nade mnou ten nebohý úředník s kalkulačkou, jedním prstem ukazoval kam mám jednotlivé mezisoučty počítající se procentem zapisovat, a druhou rukou hbitě cvakal na kalkulačce, přičemž permanentně odbíhal ke svému počítači a něco kontroloval. Tento proces trval řádově 25 minut než došlo k podpisu přiznání naškrabaného mou rukou na hraně čitelnosti. Co však považuji za nejhorší je, že když bylo vše vyplněno, úředník si sedl, a začal to přiznání opisovat do počítače se slovy, že musí provést kontrolu mnou vypsaných údajů.

Jistě, sypu si popel na hlavu a spílám sám sobě, že jsem mohl mít přiznání správně vyplněné již při vstupu do místnosti a nemusel zdržovat ostatní. Záhy jsem zjistil, že ty přiznání nemá předvyplněno téměř nikdo, což byl důsledek té fronty na chodbě. S plnou vážností konstatuji, že průměrně vzdělaný člověk není schopen si sám toto přiznání napoprvé bezchybně vypsat ani omylem. Kladu si otázku, proč stát neumí zajistit informační systém s takovým rozsahem tiskových sestav, aby úředník občanovi (poplatníkovi daně - uvědomme si, že stát po občanovi něco chce, nikoliv opačně) po sdělení rodného čísla nebyl schopen vyjet jeden list na kterém budou kromě základních údajů přehledně seřazeny všechny LV, pozemky na nich, velikosti parcel, mezivýpočty jednotlivých daňových povinností a celková daň nakonec .. a toto pouze předloženo k podpisu. Celková operace tohoto typu je řádově jedna minuta. Odpovědně prohlašuji jako bývalý programátor ve FoxPro a následně administrátor databázových systémů, že takovou sestavu naprogramuji do týdne.

Příklad číslo 2 : formulář nové zákonné povinnosti o střetu zájmů. Jedná se o internetový formulář, kde musím mimo jiné přiznat vlatsnictví výše zmiňovaných pozemků .. a zase jeden po druhém, čili otrocky vypisuji zda se jedná o nemovitost či pozemek, číslo LV, katastrální území na dvou místech, číslo parcely. Člověka, který tento idiotismus naprogramoval, bych posadil k počítači a nechal bych ho tímto způsobem cvakat data za všechny starosty a místostarosty z celé republiky až by zčernal (nebo by ho odvezli do blázince). Abych už déle nezdržoval : může mi někdo vysvětlit, proč po zadání rodného čísla a kliknutí na políčko (kdyby tam bylo) "nahrát data z CUZK" se patřičný formulář v řádu sekund sám nepředvyplní ??

Posledním rozměrem tohoto tristního stavu je poměr peněz, které se vynakládají na investice do IT, často bez zadání veřejných zakázek (viz EET), čili s vysoce korupčním potenciálem. Ale o tom až příště, jdu si podopisovat zbytek těch pozemků, abych splnil svoji zákonnou povinnost a úředník měl co kontrolovat .. :-(

Autor: Rostislav Mihel | úterý 17.10.2017 10:48 | karma článku: 24,79 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Rostislav Mihel

Očkovací taškařice

22.1.2021 v 9:15 | Karma: 23,51

Rostislav Mihel

Vítězství demokracie v Podolí

7.11.2016 v 13:36 | Karma: 17,11

Rostislav Mihel

Invaze xichtů

6.9.2016 v 8:36 | Karma: 32,23

Rostislav Mihel

Šťastné a veselé z Drslavic

24.12.2015 v 17:02 | Karma: 16,36